Διεθνή

Ο Πούτιν παίζει το τελευταίο χαρτί- Ρήξη με τη Δύση και προαναγγελία εισβολής


 Κρίσιμες ώρες ζεί η Ευρώπη και ολόκληρος ο πλανήτης, καθώς μια σπίθα λείπει μόνο για να ξεκινήσει η σύρραξη στην Ουκρανία, που μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμιο όλεθρο.

Το αποψινό διάγγελμα Πούτιν ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποφασιστικής ρήξης με τη Δύση και έμμεση προαναγγελία εισβολής στην Ουκρανία, προκειμένου να αποτραπεί η μετατροπή της σε προγεφύρωμα του ΝΑΤΟ, που θα εσφιγγε περισσότερο τη “θηλιά” γύρω από τη Ρωσία.

Τα “τύμπανα του πολέμου” ηχούν, ενώ κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί βρίσκονται σε συναγερμό, συνεχίζοντας  μέχρι την ύστατη στιγμή τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης σε διπλωματικό επίπεδο.

Ενα επικίνδυνο πόκερ βρίσκεται σε εξέλιξη και μπορεί να έχει οδυνηρή κατάληξη, αν και οι δύο πλευρές επιμείνουν μέχρι τέλους στην αδιαλλαξία τους, εκτιμώντας ότι ο αντίπαλος “μπλοφάρει”.

Η απειλή εισβολής και η διακινδύνευση μια πολεμικής ανάφλεξης με πολλούς άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους είναι ίσως η αποφασιστική “μπλόφα” του Ρώσου ηγέτη. Ισως όμως χρειασθεί να ποντάρει σ' αυτή μέχρι τέλους, προκαλώντας ενδεχομένως μιά περιορισμένης έκτασης στρατιωτική σύρραξη, ώσπου οι αντίπαλοι να πεισθούν και να “κάνουν πίσω”.

Θα ζητήσουν "προστασία" από τη Μόσχα

Στο  διάρκειας σχεδόν μίας ώρας (!) διάγγελμά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτόνομων ρωσόφωνων ουκρανικών περιοχών του Ντονμπάς. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως προετοιμασία εισβολής, καθώς σε επόμενη φάση οι δύο “ανεξάρτητες” δημοκρατίες θα ζητήσουν “στρατιωτική προστασία” από την Ρωσία, δίνοντας το πρόσχημα για είσοδο ρωσικών στρατευμάτων σε ουκρανικό έδαφος.

Στο διάγγελμά του, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Ουκρανία έχει καταστρώσει σχέδια για εισβολή στην Κριμαία, ενώ κατηγόρησε την ηγεσία της ότι είναι μαριονέτες. «Η Ουκρανία είναι μια δυτική αποικία με μαριονέτες στην ηγεσία της», είπε. Κατήγγειλε επίσης οι νεοναζί αποκτούν αυξανόμενη δύναμη και έχουν ισχυρή παρουσία στην κρατική και πολιτειακή δομή της χώρας.

Υποστήιξε ότι η ουκρανική ηγεσία "έχει μολυνθεί από τον ιό του εθνικισμού και της διαφθοράς" επισημαίνοντας  ότι  η Ουκρανία δεν κατάφερε να επιτύχει μια σταθερή κρατική υπόσταση και χρειάστηκε να στηριχθεί σε ξένες χώρες, όπως τις ΗΠΑ.

Οσον αφορά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ είπε ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να ενταχθεί, αρκεί να μην κινδυνεύει η ασφάλεια των γειτόνων της.

Επίσης, έκανε αναφορά στη δυνατότητα δημιουργίας πυρηνικού οπλοστασίου από την Ουκρανία. «Είναι πολύ πιο εύκολο για την Ουκρανία να αποκτήσει τακτικά πυρηνικά όπλα, ειδικά εάν έχει τεχνολογική υποστήριξη από το εξωτερικό», είπε, επισημαίνοντας ότι από την εποχή της ΕΣΣΔ η Ουκρανία κατέχει πυρηνική τεχνολογία. «Εάν η Ουκρανία αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής, η κατάσταση στον κόσμο, στην Ευρώπη και στη Ρωσία θα αλλάξει δραματικά. Και η Μόσχα δεν μπορεί παρά να αντιδράσει», πρόσθεσε.

Τρέχουν να προλάβουν τετελεσμένα

Οι δηλώσεις Πούτιν που ερμηνεύτηκαν ως προαναγγελία  στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία, προκάλεσαν παγκόσμιο συναγερμό και κινητοποίηση.

Πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν πολλοί δυτικοί ηγέτες, προσπαθώντας να προλάβουν ρωσική κίνηση που θα δημιουργούσε τετελεσμένα, φέρνοντάς τους προ της ευθύνης να αποδεχτούν τη νέα κατάσταση ή να προκαλέσουν πόλεμο.

Ρόλο "πυροσβέστη" ή "ειρηνοποιού" προσπαθεί να διαδραματίσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, αποδυόμενος σε διαμεσολαβητικές προσπάθειες, ενώ  τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιήσει νέα κατεπείγουσα συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογο του Βλ. Πούτιν.

Η Ουάσιγκτον σπεύδει να προετοιμάσει συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν, ενώ οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ θα συναντηθούν την Πέμπτη σε ουδέτερο έδαφος στην Ευρώπη.

Η Ουκρανία ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διαμηνύοντας παράλληλα ότι χωρίς δική της συμμετοχή στις πολυμερείς συζητήσεις και διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Διαβαστε επισης