Διεθνή

Ο Πούτιν δοκιμάζει τη συνοχή της ΕΕ - Ρωγμές στο ευρωπαϊκό μέτωπο


Τεστ αντοχής για τις ευρωπαϊκές χώρες, ενεργειακοί κολοσσοί "ενδίδουν" στη ρωσική απαίτηση για πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια - Τι επιδιώκει ο Πούτιν

Η ρωσική απαίτηση για πληρωμή σε ρούβλια των προμηθειών φυσικού αερίου δοκιμάζει τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν υπάρχει αμφιβολία πώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιθυμεί διακαώς να διαιρέσει, να χωρίσει σε στρατόπεδα τους ευρωπαίους εταίρους και να εμφανίσει την ΕΕ ηττημένη και έτοιμη να συνθηκολογήσει με τους όρους που εκείνος επιβάλλει, στον ενεργειακό και οικονομικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Μόσχα και στη Δύση.

Το κλείσιμο των στροφίγγων σε Πολωνία και Βουλγαρία προκάλεσε αναταραχή, ανησυχία και εκτόξευση των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου. Οι Βρυξέλλες επιμένουν πως δεν πρόκειται να δεχθούν τον ρωσικό «εκβιασμό» και διατρανώνουν την πεποίθηση ότι η ευρωπαϊκή απάντηση προς τη Μόσχα θα είναι ενιαία και χωρίς παρεκκλίσεις… Αυτό, ωστόσο, που διαφαίνεται τις τελευταίες ώρες είναι ότι εμφανίζονται ρωγμές στο ευρωπαϊκό μέτωπο, απέναντι στη ρωσική απαίτηση για πληρωμές σε ρούβλια.

Κι αν στην περίπτωση της Ουγγαρίας και του Ορμπαν, η απόκλιση από την κεντρική ευρωπαϊκή γραμμή δεν προκαλεί εντύπωση, οι πληροφορίες για αλλαγή στάσης και διαφοροποίηση από χώρες και ευρωπαϊκούς ενεργειακούς κολοσσούς, εντείνουν τον προβληματισμό για το επιδιωκόμενο αρραγές ευρωπαϊκό μέτωπο. Σύμφωνα με τον Bloomberg τέσσερις ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου έχουν πληρώσει σε ρούβλια, ενώ συνολικά 10 έχουν ανοίξει.τους λογαριασμούς που απαιτούνται στη Gazprombank, για την κάλυψη των νέων απαιτήσεων πληρωμής.

Επίσης σήμερα ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni SpA, φέρεται έτοιμος να  συμμορφωθεί με τις ρωσικές απαιτήσεις και να ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλι στην Gazprobank, ζητώντας, ωστόσο, ταυτόχρονα από την ιταλική κυβέρνηση να της δώσει σαφέστερη καθοδήγηση επί του θέματος. 

Την ίδια στιγμή οι Financial Times αναφέρουν σήμερα ότι ο αυστριακός ενεργειακός όμιλος OMV, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού αερίου, ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία. Παράλληλα έγινε γνωστό ότι η γερμανική Uniper πρόκειται να μεταφέρει τις πληρωμές της για το ρωσικό αέριο σε μια ρωσική τράπεζα και δεν θα χρησιμοποιεί πλέον μια τράπεζα με έδρα την Ευρώπη.

Ενίσχυση του ρουβλιού επιδιώκει ο Πούτιν 

Eκτός από τη διάσπαση του ευρωπαϊκού μετώπου και τη συνθηκολόγηση των ευρωπαίων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιδιώκει μέσω της απαίτησής του, αναφορικά με τις πληρωμένες του φυσικού αερίου, να ενισχύσει άμεσα και δραστικά το ρούβλι. 

Το ρώσικο εθνικό νόμισμα ενισχύεται συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες στις αγορές συναλλάγματος. Οχι μόνον έχει καλύψει τις απώλειες που είχε υποστεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά βρίσκεται πάνω από τα προ εισβολής επίπεδα ισοτιμιών. Iλιγγιώδης είναι η άνοδος του από τα χαμηλά που είχε σημειώσει όταν ανακοινώθηκε το πρώτο πακέτο οικονομικών κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας. Τότε η ισοτιμία είχε φθάσει τα 144.8 ρούβλια ανά ευρώ. Τώρα είναι περίπου 95% υψηλότερη (!) και πιθανότατα θα ενισχυθεί περαιτέρω.

Βρυξέλλες: Το άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια στην Gazprombank ενδέχεται να συνιστά παραβίαση των κυρώσεων

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε πως και μόνο το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού σε ρούβλια στην Gazprombank ενδέχεται να αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, όμως η ΕΕ δεν έχει ένδειξη πως κάποια εταιρεία φυσικού αερίου της ΕΕ έχει κάνει κάτι τέτοιο.

Ο αξιωματούχος δήλωσε πως «εκ πρώτης όψεως» το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε ρούβλια από εισαγωγείς φυσικού αερίου φαίνεται ότι παραβιάζει τις κυρώσεις.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει κάποια επίσημη ένδειξη ότι εταιρείες της ΕΕ έχουν δημιουργήσει στην Gazprombank λογαριασμούς σε ρούβλια για την πληρωμή του φυσικού αερίου.

Επίσης διευκρίνισε πως η Πολωνία και η Βουλγαρία χρησιμοποίησαν τις υφιστάμενες μεθόδους πληρωμής για το ρωσικό αέριο, πριν η Μόσχα αναστείλει χθες, Τετάρτη, τις προμήθειες των χωρών αυτών με αέριο, και πως δεν χρησιμοποίησαν τον μηχανισμό που προτείνει η Μόσχα για να πληρώσουν σε ρούβλια.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αμφότερες οι χώρες επέμειναν στην αρχική μορφή πληρωμής», δήλωσε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

Ωστόσο δύο πηγές είπαν σήμερα στο Ρόιτερς ότι λίγες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν αρχίσει να πληρώνουν σε ρούβλια τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, αν και μεγάλοι πελάτες της δεν το έχουν κάνει ακόμη.

«Μερικές εμπορικές εταιρείες, ίσως περισσότερες από πέντε, έχουν αρχίσει τις πληρωμές», είπε μία πηγή, ζητώντας να μην κατονομαστεί, επειδή δεν είχε εξουσιοδοτηθεί να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα