Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch θα προχωρήσει αύριο σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μια κλίμακα, σε Β+ από Β. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη για την Αθήνα, η οποία διανύει τα τελευταία βήματα προς τον τερματισμό του μνημονιακού προγράμματος, παρακολουθώντας το αμείλικτο σφυροκόπημα των αγορών προς την Τουρκία αλλά και πριν μερικές εβδομάδες προς την Ιταλία.
Σ’ αυτό το ευμετάβλητο, ρευστό και αλληλοεπιδρώμενο περιβάλλον, κάθε είδηση με θετική χροιά είναι καλοδεχούμενη για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία θέλει να εισέλθει στην μεταμνημονιακή εποχή υπό καλές και ευνοϊκές συνθήκες. Αν τελικώς επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι ο οίκος Fitch προτίθεται να αναβαθμίσει αύριο την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, τότε η Αθήνα θα έχει προσθέσει ένα ακόμα λιθαράκι αξιοπιστίας, στο μεταμνημονιακό της προφίλ.
Ως γνωστόν, η Standard and Poor’s έχει ήδη αναβαθμίσει την χώρα μας στην κλίμακα Β+ προσδίδοντας και θετικές προοπτικές στην οικονομία της. Ο αμερικανικός οίκος, ωστόσο, θεωρείται απίθανο να προχωρήσει σε νέα αναβάθμιση εντός της τρέχουσας χρονιάς, έχοντας καταστήσει σαφές στηνπρόσφατη έκθεση-αξιολόγηση για το ελληνικό αξιόχρεο, ότι η Αθήνα οφείλει να πιάσει μια σειρά από υψηλούς στόχους. Προτεραιότητα σύμφωνα με την S&P, πρέπει να δοθεί κυρίως στη μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών.
Τι θα πράξουν Moody's και DBRS
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα περιμένει η Αθήνα και τις βαθμολογήσεις των λοιπών οίκων αξιολόγησης, εντός των επόμενων μηνών. Στα τέλη Σεπτεμβρίου η Moody’s θα ανακοινώσει την έκθεσή της, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν επίκειται αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.
Αντίθετα με την Moody’s, ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS αναμένεται να είναι γεναιόδωρος με την ελληνική οικονομία. Στην έκθεσή τους, που θα δημοσιοποιηθεί στις 2 Νοεμβρίου, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ-.