Ο ΟΗΕ κατάφερε να συγκεντρώσει το σύνολο του ποσού των 606 εκατ. δολαρίων που είχε ζητήσει ως έκτακτη βοήθεια μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου να περιορίσει την ανθρωπιστική καταστροφή στο Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.
Λίγο περισσότερο από δύο μήνες μετά τη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέτες «μπορούμε τώρα να ανακοινώσουμε ότι η έκτακτη έκκληση χρηματοδοτήθηκε σε ποσοστό 100%», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) Γενς Λέρκε από τη Γενεύη.
Οι χώρες που προσέφεραν τα περισσότερα χρήματα ήταν οι ΗΠΑ, τα κράτη της ΕΕ και η Ιαπωνία, διευκρίνισε ο ίδιος.
Με τα χρήματα αυτά ο ΟΗΕ θα προσφέρει βοήθεια ως το τέλος του χρόνου σε 11 εκατομμύρια ανθρώπους στο Αφγανιστάν.
«Η (ανθρωπιστική) απάντηση εντείνεται στο Αφγανιστάν. Από την 1η Σεπτεμβρίου ως τις 15 Νοεμβρίου ο ΟΗΕ και οι διεθνείς του εταίροι προσέφεραν επισιτιστική βοήθεια σε 7,2 εκατομμύρια ανθρώπους και ιατρικές συμβουλές σε σχεδόν 900.000», εξήγησε ο Λέρκε.
Σχεδόν 200.000 άνθρωποι που έχουν πληγεί από την ξηρασία επωφελήθηκαν από την παροχή βοήθειας χάρη στη μεταφορά νερού με βυτιοφόρα και 178.000 παιδιά κάτω των 5 ετών έλαβαν θεραπεία για οξύ υποσιτισμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ο Λέρκε ωστόσο επεσήμανε ότι «δεν μεταφράστηκαν όλες οι οικονομικές δεσμεύσεις σε πράξεις επί του πεδίου εξαιτίας των προβλημάτων του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού τομέα» του Αφγανιστάν μετά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον του καθεστώτος των Ταλιμπάν.
«Ο μισός πληθυσμός έχει ακόμη ανάγκη από έκτακτη βοήθεια», τόνισε.
«Η πρόσβαση βελτιώθηκε πρόσφατα και πλέον έχουμε πρόσβαση σε όλες τις επαρχίες του Αφγανιστάν. Η μεγαλύτερη πρόκληση τώρα είναι να αποφύγουμε την οικονομική κατάρρευση της χώρας», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του OCHA.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το Αφγανιστάν βρίσκεται στα πρόθυρα μιας σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης, με περισσότερο από τον μισό πληθυσμό του να μην γνωρίζει αν θα έχει αρκετά για να φάει τον χειμώνα.
Η έλλειψη τροφίμων οφείλεται στην ξηρασία και επιδεινώνεται από την οικονομική κρίση, η οποία οξύνθηκε στη χώρα από τον Αύγουστο όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία.
Οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί θεσμοί έχουν αναστείλει την παροχή βοήθειας στο Αφγανιστάν και η Ουάσινγκτον έχει παγώσει σχεδόν 9,5 δισεκ. δολάρια περιουσιακών στοιχείων της Αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας.