Πολιτική

Ο οδικός χάρτης Τσίπρα για οριστική έξοδο από την κρίση


Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης από το κλείσιμο της αξιολόγησης, το χρέος μέχρι την έξοδο στις αγορές. Ιδιαίτερη έμφαση στην καθημερινότητα. Πολύ σημαντική η επίσκεψη Ομπάμα

Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης υπό το νέο υπουργικό σχήμα περιέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πρώτο Υπουργικό συμβούλιο, μετά τον ανασχηματισμό. Βάσει του οδικού άξονα που τέθηκε επί τάπητος, η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Υπουργοί από το πόστο ευθύνης που κατέχουν καλούνται να κλείσουν εγκαίρως την αξιολόγηση χωρίς υποχωρήσεις μήτε κωλυσιεργείες ώστε να ξεκινήσει επισήμως η συζήτηση για το χρέος τον Δεκέμβριο. Ιδιαίτερα σημαντική άλλωστε χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την επίσκεψη Ομπάμα στη χώρας μας. "Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους τελευταίους σταθμούς του αμερικανού προέδρου στα τέλη της θητείας του", σημείωσε.

Η Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός, έχει γίνει επίκεντρο εξελίξεων με την πολυδιάστατη διεθνή πολιτική που ακολουθούμε αλλά και με την μάχη που δίνουμε για την ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε το προσφυγικό. Πούτιν, Ολαντ, Γιούνκερ, οι ηγέτες των μεσογειακών χωρών, ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκαν την Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο. Γεγονότα που δεν είχαν συμβεί επί δεκαετίες. Η Ελλάδα έπαψε να σέρνεται και διεκδικεί το ρόλο που της ανήκει.

Ο απώτερος στόχος της στρατηγικής της κυβέρνησης, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι οι έξοδος στις αγορές αφού βέβαια έχει προηγηθεί η συμμετοχή στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, που οριοθέτησε χρονικά στο πρώτο τρίμηνο του 2017

«Ανοίγει έτσι ο δρόμος για να αποκτήσουμε ξανά έγκαιρα πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος και να δημιουργηθεί ένας καθαρός διάδρομος δεκαετίας, να ανακτήσουμε την απαραίτητη εμπιστοσύνη των επενδυτών και να κινητοποιηθεί το αναξιοποίητο δυναμικό της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε.

Στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «έχει έρθει ο καιρός για να γυρίσουμε σελίδα» και «από την προσπάθεια να περισώσουμε ό,τι είναι δυνατόν, περνάμε σε μια νέα περίοδο, στην περίοδο που η ανάκαμψη της οικονομίας θα μας δώσει τη δυνατότητα όχι πια να αναδιανέμουμε με δικαιοσύνη τα βάρη, αλλά να διανέμουμε με δικαιοσύνη τα οφέλη, ώστε να επουλώσουμε τις πληγές και να δημιουργήσουμε τις βάσεις για μια ανάπτυξη διαρκή και δίκαιη».

Παράλληλα, διεμήνυσε στα μέλη της κυβέρνησης πως «η κυβερνητική πολιτική είναι και οφείλει να παραμείνει ενιαία και αδιαίρετη σε κάθε σκέλος και σε κάθε πτυχή της» και «τα Υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα, είναι δωμάτια του κοινού σπιτιού».

Επίσης, επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας «επιμένει στην ίδια πολιτική γραμμή ταυτιζόμενη με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για περαιτέρω απορύθμιση, απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και ακόμη περισσότερη ευελιξία». «Αυτή η κυβέρνηση δεν θα αποδεχτεί αυτό το αποτυχημένο μοντέλο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Ο μεγάλος εθνικός μας στόχος πρέπει να είναι η ανάκτηση της εργασίας στη πατρίδα μας. Να προσεγγίσουμε δηλαδή τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μέχρι το 2021 και προοπτικά να καταφέρουμε να τη μειώσουμε στο 10%. Προϋπόθεση όμως για να το πετύχουμε αυτό σε 4-5 χρόνια, είναι να πάρουμε σήμερα τις σωστές αποφάσεις και τις αναγκαίες επιλογές» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι πρέπει «να ολοκληρώσουμε τάχιστα, εντός χρονοδιαγράμματος τη δεύτερη αξιολόγηση, ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να μπορέσουμε να έχουμε θετικές αποφάσεις».

Όπως σημείσε, το ασφαλιστικό σύστημα σώθηκε αλλά η κατάσταση για χιλιάδες συνταξιούχους είναι δύσκολη. Δεδομένων των συνθηκών αποφύγαμε τα χειρότερα, αυτά για τα οποία είχαν δεσμευτεί οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τόνισε ότι αποφεύχθηκε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές που θα τις εξαφάνιζε αλλά και μια νέα οριζόντια περικοπή. "Κλείσαμε την πρώτη αξιολόγηση, σταθεροποιήσαμε την οικονομία και είχαμε τις λιγότερες δυνατές πληγές", τόνισε.

Κανάλια/τηλεοπτικές άδειες 

Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Ν.Δ. και τα παλαιά κόμματα ότι προτιμούν η χώρα να σέρνεται και προειδοποίησε ότι αυτή η κυβέρνηση «δεν θα γίνει ποτέ αρεστή από το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα. Ο λόγος είναι απλός. Αυτή η κυβέρνηση δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ κομμάτι του χρεοκοπημένου αυτού συστήματος».

«Ο πόλεμος που θα δεχθούμε θα είναι ανελέητος. Το παλαιό σύστημα θα διεκδικεί την παλινόρθωσή του ακόμα και σε βάρος της χώρας. Η μάχη για το τηλεοπτικό τοπίο αποτέλεσμα ακόμα ένα επεισόδιο σε αυτόν τον πόλεμο» τόνισε.

Αναφέρθηκε στην «έντιμη μάχη για τις τηλεοπτικές άδειες» και υπογράμμισε ότι «η απόφαση του δικαστηρίου μας δεσμεύει, ο νόμος εξακολουθεί να ισχύει στο σύνολό του εκτός από το σκέλος των αρμοδιοτήτων».

«Η απόφαση για τις αρμοδιότητες δεν έγινε από επιλογή αλλά από ανάγκη επειδή δεν υπήρχε ΕΣΡ με επιλογή του κ. Μητσοτάκη. Η Ν.Δ. υπονόμευσε τη σύσταση παραβιάζοντας τις διατάξεις» σημείωσε.

Τόνισε ότι πλέον κανείς δεν ισχυρίζεται ότι διαγωνισμός δεν πρέπει να γίνει και ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει τίμημα για τις άδειες. Όπως είπε «η Ν.Δ. δεν έχει καμία δικαιολογία να συνεχίσει να αρνείται τη συνταγματική της υποχρέωση. Οφείλει να προσέλθει αλλιώς η άρνησή της θα αποτελεί διαρκή θεσμική εκτροπή»

Καθημερινότητα

Ειδικό χαρτοφυλάκιο για ζητήματα καθημερινότητας αναλαμβάνει ο Υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, όπως γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός. Όπςω εξήγησε η κοινωνία θα στηρίξει την κυβέρνηση αν βλέπει πράγματι πως παλεύει για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων. 

«Πρέπει τα υπουργεία να ανοίξουν στα αιτήματα των πολιτών», τόνισε απευθυνόμενος στους υπουργούς. «Μου έγιναν παράπονα ότι υπήρξαν υπουργεία με τις πόρτες κλειστές στα αιτήματα των πολιτών και αυτό είναι απαράδεκτο για μια αριστερή κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

Θέλουμε να είμαστε μια ακόμα κυβέρνηση της κρίσης ή η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση; Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, είπε κλείνοντας ο κ. Τσίπρας.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις