Πολιτική

Ο οδικός χάρτης για την έξοδο από τα μνημόνια


 Ο «οδικός χάρτης» που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση, για την τελική έξοδο από τα μνημόνια, περιλαμβάνει σταθμούς, από τους οποίους πρέπει να περάσει η «ελληνική αμαξοστοιχία», προκειμένου να φτάσει στον τελικό προορισμό της, τον Αύγουστο του 2018. Ο Ιανουάριος αποτελεί σημείο καμπής, καθώς βάσει του κυβερνητικού πλάνου, θα λάβουν χώρα άκρως σημαντικά γεγονότα, που θα κρίνουν την ομαλή πορεία προς την έξοδο από τα μνημονικά προγράμματα.

Πρώτο βήμα το πολυνομοσχέδιο και το κλείσιμο της γ΄αξιολόγησης

Πρώτο και καθοριστικό βήμα είναι η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου και η νομοθέτηση 70 εκκρεμοτήτων από την τρίτη αξιολόγηση. Με «προίκα» την έγκριση του πολυνομοσχεδίου, η κυβέρνηση θα μεταβεί στο κρίσιμο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, με κεντρικό στόχο να «σφραγίσει» το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και να βάλει ένα επιπλέον λιθαράκι στο «οικοδόμημα» της εξόδου από τα μνημόνια.

Νέα έξοδος στις αγορές- Η αναβάθμιση από την S&P

Παράλληλα, η κυβέρνηση προετοιμάζεται πυρετωδώς για την νέα απόπειρα εξόδου στις αγορές. Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για το εν λόγω εγχείρημα, είναι αναμφίβολα ευνοϊκές. Η απόδοση των ελληνικών ομολόγων έχει αγγίξει τα επίπεδα προ κρίσης, ενώ παράλληλα επίκεται και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, από την Standard and Poor’s.

Όπως έχει αναφέρει το Sin, στις 19 Ιανουαρίου, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης θα αναβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας, το οποίο σήμερα βαθμολογεί με Β-. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αναβάθμιση θα είναι «γενναία», κατά δύο βαθμίδες και το αξιόχρεο της χώρας μας θα «βρεθεί» στο Β+.

Αναμφίβολα η προσδοκώμενη αναβάθμιση από την S&P θα έχει άκρως ευεργετικά αποτελέσματα τόσο στην εγχείρημα νέας εξόδου στις αγορές-μέσω της έκδοσης νέου επταετούς ομολόγου- όσο και για στην σταθεροποίηση της Ελλάδας στο δρόμου που οδηγεί προς την έξοδο από το πρόγραμμα.

Το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και η πετυχημένη έξοδος στις αγορές αποτελούν τα «εισιτήρια», προκειμένου η Ελλάδα, να κάνει το επόμενο βήμα και να ανοίξει τη συζήτηση, με τους εταίρους που θα περιλαμβάνει:  το χρέος, την επόμενη μέρα μετά το τέλος του προγράμματος όπως επίσης και την τέταρτη αξιολόγηση.

Βεβαίως, ο δρόμος για την κυβέρνηση, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει και τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της και κυρίως εντός της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι «φωνές» για επιστροφή σε πολιτικές με κοινωνικό και αριστερό πρόσημο, έρχονται σε αντιδιαστολή με την επιτακτική ανάγκη-πίεση, που προέρχεται από τους δανειστές,για πλήρη εφαρμογή των πλειστηριασμών και επέκτασή τους για χρέη στο Δημόσιο και στις εφορίες.

Ο κατευνασμός των όποιων αντιδράσεων στο εσωτερικό και η απρόσκοπτη εφαρμογή των συμφωνηθέντων αλλά και του πλάνου που έχει συμφωνηθεί, αποτελούν τα «στοιχήματα» της κυβέρνησης, για να επιτύχει την ομαλή και αταλάντευτη πορεία προς την έξοδο-«καθαρή» κατά… προτίμηση- από τα μνημόνια.