Πολιτική

Ο οδικός άξονας Σκουρλέτη για την ενέργεια. Τι γίνεται με τους υδρογονάνθρακες


Κορυφώνονται οι διεργασίες γύρω από τα φλέγοντα ενεργειακά ζητήματα και τo επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση επι των προσφορών που έχουν κατατεθεί για τα χερσαία οικόπεδα υδρογονανθράκων στην Δυτική Ελλάδα (Αιτωλοακαρνανία, ΒΔ Πελοπόννησο και Αρτα - Πρέβεζα). Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Πάνος Σκουρλέτης, από το βήμα του συνεδρίου "Athens Energy Forum 2016", ενώ παράλληλα ανέφερε ότι έχουν κατατεθεί οι προσφορές στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού που προκηρύχθηκε για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης στις 20 θαλάσσιες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα (Ιόνιο) και νοτίως της Κρήτης.

Της Νάντιας Βασιλειάδου

Κατά την τοποθέτησή του, ο υπουργός υπογράμμισε ότι στρατηγικός στόχος του ΥΠΕΝ είναι η διαμόρφωση ενός οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμου μακροπρόθεσμου εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού και η υιοθέτηση μιας νέας δομής της ενεργειακής αγοράς, στη βάση της προωθούμενης από την Ευρώπη «Ενεργειακής Ένωσης».

Ουσιαστικό ζητούμενο, τόνισε, είναι η επαρκής και φθηνή ενέργεια που θα υποστηρίξει την στροφή προς την ανάπτυξη, αποτελώντας θεμελιακό εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ο Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός βασίζεται σε 4 βασικές παραδοχές, σύμφωνα με τον υπουργό:

-Την ασφάλεια και διαφοροποίηση του εφοδιασμού από νέες πηγές προμήθειας ενέργειας, με βάση τις διακηρυγμένες εθνικές, ευρωπαϊκές και γεωπολιτικές δυνατότητες της χώρας

-Τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, τις καινοτομίες και την αποθήκευση ενέργειας

-Την αποδοτικότητα, την εξοικονόμηση, την ορθολογική αξιοποίηση των εγχώριων πόρων και τον περιορισμό της ρύπανσης με μείωση της χρήσης του άνθρακα σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ

-Την αλλαγή του μίγματος καυσίμου με προτεραιότητα στις ΑΠΕ

Ο κ. Σκουρλέτης έκανε εκτενή αναφορά στους αγωγούς φυσικού αερίου, μέσω του οποίου η χώρα μας φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο με εμβέλεια από τη ΝΑ Ευρώπη ως και τη ΝΑ Μεσόγειο.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου, (ΤAP), που θα μεταφέρει το αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι ξεπέρασε την φάση της στασιμότητας μετά από μια εποικοδομητική διαδικασία συνεννόησης και πρόσθεσε ότι, αυτή την περίοδο, έχουν δρομολογηθεί συγκεκριμένες ενέργειες για την υλοποίηση του ελληνικού τμήματος του έργου.  «Ο ΤΑΡ χαρακτηρίστηκε ένα από τα δέκα πιο σημαντικά έργα που εκτελούνται παγκοσμίως. Ανάμεσα στις θετικές συνέπειες για την εθνική μας οικονομία, συγκαταλέγονται οι χιλιάδες θέσεις εργασίας και η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στην κατασκευή και στην προμήθεια υλικών» πρόσθεσε ο υπουργός,

Στη συνέχεια, χαρακτήρισε τον ελληνοβουλγαρικό διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου (IGB), μεταξύ Κομοτηνής και Stara Zagora, ως ένα ακόμη ελπιδοφόρο σχέδιο που μπορεί να λειτουργήσει ως ενεργειακή «γέφυρα» για την μεταφορά φυσικού αερίου προς τις χώρες της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης. τονίζοντας ότι η πρόσφατη υπογραφή της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης εισήγαγε σε νέα φάση κι αυτό το εγχείρημα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «από την γενική οπτική μας δεν έχουμε αφαιρέσει την προοπτική διασύνδεσης της Ελλάδας με την Ιταλία, μέσω του αγωγού φυσικού αερίου IGI», και συμπλήρωσε ότι έχουν σημειωθεί βήματα προόδου στο ζήτημα της κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει την Ελλάδα με την ΠΓΔΜ. «Σύντομα αναμένεται να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες κι αυτού του σχεδίου» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον Νότιο Ευρωπαϊκό Αγωγό τόνισε ότι, παρά τα εμπόδια και τις αντιξοότητες που έχει συναντήσει, το σχέδιο δεν έχει εγκαταλειφθεί. «Μεγάλη σημασία αποδίδουμε στο σχέδιο για τον Νότιο Ευρωπαϊκό Αγωγό, ως μία επιπρόσθετη, εναλλακτική διαδρομή για την μεταφορά φυσικού αερίου από την Ρωσία. Ένα έργο που πιστεύουμε ότι θα συμβάλει δημιουργικά στην διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων. Το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο σχέδιο δεν περιορίζεται στην ρωσική και την ελληνική πλευρά», ανέφερε.

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στο πλωτό τέρμιναλ LNG στην Αλεξανδρούπολη, τονίζοντας ότι «συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο την συνολική εικόνα», καθώς πρόκειται για μια ενεργειακή πύλη, ικανή να διασφαλίσει επιπρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς. Επιπλέον, δήλωσε ότι το ΥΠΕΝ διερευνά, αυτή την περίοδο, τις δυνατότητες αξιοποίησης του κοιτάσματος την αξιοποίηση του κοιτάσματος φυσικού αερίου της Ν. Καβάλας ως αποθήκης φυσικού αερίου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου - Ισραήλ, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται δύο ζητήματα: η μεταφορά αερίου από Ισραήλ και Κύπρο, καθώς και η ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στις δύο αυτές χώρες.

Ο υπουργός περιέγραψε ως τομέα στρατηγικής σημασίας για την κυβέρνηση τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπου η χώρα καταγράφει ικανοποιητικές επιδόσεις στην πορεία προς την επίτευξη τω στόχων που έχουν τεθεί εντός της ΕΕ.

«Οι αποφάσεις της Διάσκεψης του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή μας ωθούν προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» είπε χαρακτηριστικά. Αλλά, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η προστασία του περιβάλλοντος να αντιστρατεύεται την ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη και καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Χρειάζεται μια ιδανική τομή, μια ακόμη “ανατροπή”, κατέληξε.