Πολιτική

Ο Ντράγκι κόντρα στον Σόιμπλε


Διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες όσων, κυρίως στην Γερμανία, περίμεναν από τον Μάριο Ντράγκι να προϊδεάσει σήμερα για μια πιο «σφικτή» νομισματική πολιτική στο άμεσο μέλλον με σταδιακή διακοπή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ ο πρόεδρος της ΕΚΤ επιφύλαξε ένα... καρφί στον Β. Σόιμπλε, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την κριτική που του ασκεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης υπέβαλε σε «σκωτσέζικο ντους» την αγορά συναλλάγματος. Αρχικά, μια αποστροφή των δηλώσεών του, όπου αναφέρθηκε αρκετά ένθερμα στην επιστροφή της οικονομίας της ευρωζώνης στην ανάπτυξη, ερμηνεύθηκε σαν προαναγγελία «σφιξίματος» της νομισματικής πολιτικής και το ευρώ έκανε άλμα έναντι του δολαρίου.

Όμως, τα κέρδη χάθηκαν λίγο αργότερα και το ευρώ υποχώρησε, σε σχέση με τη χθεσινή του ισοτιμία, όταν ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι, παρά τη σημαντική βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην ευρωζώνη, παραμένει ο κίνδυνος να διαψευσθούν αρνητικά οι προβλέψεις για την ανάπτυξη, κυρίως εξαιτίας διεθνών παραγόντων .

Επιπλέον, τόνισε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παραμένει σε απόσταση από το στόχο της κεντρικής τράπεζας (κοντά στο 2%) και δεν φαίνεται ότι θα φθάσει με διατηρήσιμο τρόπο πλησίον του στόχου, εάν αλλάξει η νομισματική πολιτική, που συνδυάζει πολύ χαμηλά επιτόκια και ποσοτική χαλάρωση (αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, με ανώτατο όριο 60 δισ. ευρώ το μήνα ως το τέλος του 2017).

Σε ερώτηση για το αν συζητήθηκε σήμερα από το διοικητικό συμβούλιο το πώς θα επικοινωνηθεί στην αγορά μια έξοδος από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο Ντράγκι απάντησε ότι αυτό δεν ήταν θέμα στις σημερινές συζητήσεις, βάζοντας «πάγο» στη φιλολογία περί διακοπής του QE, την οποία συντηρεί η γερμανική Bundesbank, επικουρούμενη από τον Β. Σόιμπλε.

Απαντώντας στους επικριτές του, κυρίως από την Γερμανία, που υποστηρίζουν ότι το QE επιτείνει τις ανισότητες, επειδή φέρνει οφέλη κυρίως σε όσους επενδύουν κεφάλαια στις αγορές, ο Ντράγκι ανέφερε ότι από τότε που άρχισε να εφαρμόζεται η ποσοτική χαλάρωση έχουν δημιουργηθεί πάνω από 5 εκατ. νέες θέσεις εργασίας στην ευρωζώνη, από τις οποίες ωφελούνται οι οικονομικά ασθενέστεροι.

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις επικρίσεις που δέχεται από τον Β. Σόιμπλε, ο κ. Ντράγκι είπε ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις πολιτικών, αλλά πρόσθεσε ότι είναι ειρωνικό όταν τέτοια σχόλια γίνονται από έναν υποστηρικτή της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας.

Έχει ενδιαφέρον ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ έκρινε σκόπιμο να επανέλθει στο θέμα των ανισοτήτων που δημιουργεί η παγκοσμιοποίηση, καλώντας τους πολιτικούς της ευρωζώνης να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τους χαμένους της παγκοσμιοποίησης. «Θα ήταν λάθος να αγνοήσουμε τον κοινωνικό αναβρασμό που επικρατεί στην ευρωζώνη», προειδοποίησε.

Θέλοντας, ίσως, να εξηγήσει την άνοδο ακραίων κομμάτων και πολιτικών, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η παγκοσμιοποίηση φέρνει εξαιρετικά οφέλη, αλλά «δημιουργεί και χαμένους, οι οποίοι δεν λήφθηκαν υπόψη εδώ και πολλά χρόνια».