Πολιτική

Ο Ντράγκι καθησυχάζει τις αγορές: Δεν τελειώνει το QE!


Διαβεβαίωση στις αγορές ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων και μετά τον Δεκέμβριο του 2017, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, παρέσχε, πριν από λίγο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, σε μια προσπάθεια να διαλύσει τις ανησυχίες που προκάλεσε η ανακοίνωση περί μείωσης του ορίου αγοράς ομολόγων μετά τον Μάρτιο 2017 από 80 σε 60 δισ. ευρώ.

Απογοητεύοντας την γερμανική κυβέρνηση και την Bundesbank, που ήθελαν να αρχίσει από τον Μάρτιο η διαδικασία του tapering, δηλαδή της σταδιακής μείωσης στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων, από τον Απρίλιο του 2017 μέχρι και τον Δεκέμβριο, δεν ισοδυναμεί με tapering, «διότι δεν πρόκειται να μειωθούν σταδιακά οι αγορές ως το μηδέν», όπως εξήγησε.

Μάλιστα, σε επίμονες ερωτήσεις Γερμανών δημοσιογράφων, οι οποίοι ζητούσαν να εξηγήσει ο κ. Ντράγκι αν έγινε στο συμβούλιο συζήτηση για tapering, o κεντρικός τραπεζίτης απάντησε ότι τέτοια πρόταση δεν υπήρχε καν στο τραπέζι και ότι τα δύο σενάρια που εξετάσθηκαν ήταν αυτό που τελικά επελέγη και το σενάριο της συνέχισης των αγορών με όριο τα 80 δισ. ευρώ όχι ως τον Δεκέμβριο, αλλά για έξι μήνες.

Και αυτή την φορά, όπως φάνηκε από σχετική απάντηση του κ. Ντράγκι, η Bundesbank δεν έδωσε τη συγκατάθεσή της στις αποφάσεις για το QE. Οι αποφάσεις του συμβούλιου, είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, ελήφθησαν με «ισχυρή πλειοψηφία» και όχι ομόφωνα.

Ο κ. Ντράγκι εξήγησε ότι η ΕΚΤ θα είναι έτοιμη για να αυξήσει το όριο αγορών κατά τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, εάν το κρίνει απαραίτητο. Επίσης, τόνισε ότι το πρόγραμμα μπορεί να συνεχισθεί και μετά τον Δεκέμβριο του 2017, εάν αυτό είναι αναγκαίο για να συνεχισθεί η άνοδος του πληθωρισμού.

Άλλωστε, η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα χρειασθεί να φθάσουμε στο 2019 για να ανεβεί στο 1,7%. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε ο κ. Ντράγκι αν σε αυτό το επίπεδο θα έχει καλυφθεί ο στόχος της ΕΚΤ για πληθωρισμό κοντά στο 2% απάντησε «όχι», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική μπορεί να έχει ορίζοντα αρκετών ετών, παρά τις αντιδράσεις της Γερμανίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων διευρύνεται πλέον, για να καλύψει ακόμη και κρατικούς τίτλους με διάρκεια 12 μηνών. Στις ανησυχίες περί νομισματικής χρηματοδότησης των κυβερνήσεων, επειδή μειώνεται πολύ η διάρκεια των τίτλων που θα αγοράζει η ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι απάντησε ότι τέτοιο θέμα δεν υπάρχει, γιατί οι αγορές τίτλων γίνονται από τη δευτερογενή αγορά ομολόγων.

Για την Ελλάδα και την ένταξη των ομολόγων στο QE ο κ. Ντράγκι δεν ερωτήθηκε. Πάντως, το κλίμα για τους ελληνικούς τίτλους στην αγορά δεν είναι καλό. Σήμερα, η διαπραγμάτευση ξεκίνησε με την απόδοση των δεκαετών στο 6,592%, για να αυξηθεί στο κλείσιμο στο 6,657%.


Νωρίτερα, το sofokleousin.gr μετέδωσε:

Σε μια δυσάρεστη έκπληξη για τις αγορές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να μειώσει μετά τον Μάρτιο 2017 το μηνιαίο ύψος των ομολόγων που θα αγοράζει, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα παρατείνεται μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2017, αλλά, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, ο ρυθμός αγοράς ομολόγων από τον Απρίλιο θα περιορισθεί από τα 80 στα 60 δισ. ευρώ.

Πάντως, η ΕΚΤ διευκρινίζει ότι το πρόγραμμα μπορεί να συνεχιστεί και μετά το Δεκέμβριο του 2017, εάν υπάρξει ανάγκη. Σε κάθε περίπτωση, θα συνειχισθεί έως ότου το συμβούλιο της ΕΚΤ διαπιστώσει μια διατηρήσιμη προσαρμογή του πληθωρισμού που θα συνάδει με τον στόχο της (κοντά στο 2%).

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, στα ιστορικά χαμηλά του 0%, όπως αναμενόταν.

Αμετάβλητα παρέμειναν επίσης το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,4%.

Η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να εκτιμά ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και ακόμη χαμηλότερα επίπεδα για εκτεταμένη χρονική περίοδο, πολύ μεγαλύτερη του χρονικού ορίζοντα των αγορών ομολόγων.