Τράπεζες

Ο νέος πόλεμος για τον έλεγχο της Εθνικής


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο νέος πόλεμος για τον έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας, που έχει μεταφερθεί στο… μέτωπο της επιλογής διευθύνοντος συμβούλου. Από την έκβαση του θα εξαρτηθούν πολλά όσον αφορά  τον τρόπο διακυβέρνησης των τραπεζών, τον ρόλο  του ΤΧΣ και τις σχέσεις κράτους/κυβέρνησης με το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

H ισχυρή υποψηφιότητα του Νίκου Καραμούζη υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι προκαλεί νέες αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ ρόλο «διαιτητή» θα έχουν οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η κυβέρνηση φέρεται να υποστηρίζει διακριτικά την υποψηφιότητα Καραμούζη, ο οποίος μπήκε στη διαδικασία επιλογής CEO ενόσω ήταν ακόμη πρόεδρος της Eurobank και πέρασε από τη διαδικασία συνέντευξης με εξαιρετικά υψηλή "βαθμολογία". Σύμφωνα μάλιστα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, εξασφάλισε πλεονέκτημα έναντι  του "αντιπάλου" του Παύλου Μυλωνά.,  επί χρόνια επικεφαλής οικονομολόγου της Εθνικής και προσωρινού διευθύνοντα συμβούλου.

Η καλή σχέση κυβέρνησης – Καραμούζη, όπως λένε τραπεζικά στελέχη, δεν αναπτύχθηκε ξαφνικά. Η κυβέρνηση συνέβαλε καθοριστικά στην επάνοδο του πρώην κορυφαίου στελέχους Εθνικής και Eurobank στα τραπεζικά πράγματα, συμφωνώντας με το βασικό μέτοχο της Eurobank, Πρεμ Γουάτσα, για την τοποθέτηση Καραμούζη στη θέση μη εκτελεστικού προέδρου.

Ακολούθως, ο κ. Καραμούζης αναδείχθηκε πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στη θέση της Λούκας Κατσέλη, και είχε άριστη συνεργασία με την κυβέρνηση από αυτό το θεσμικό ρόλο, διαψεύδοντας τις προβλέψεις ότι η  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ερχόταν σε σύγκρουση με το τραπεζικό κατεστημένο

Ακριβώς αυτή η καλή σχέση  που δίνει στην κυβέρνηση μια ευκαιρία να αυξήσει την επιρροή της στο χώρο των συστημικών τραπεζών παράλληλα με την έξοδο από το μνημόνιο, φέρεται να έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, τάσσεται υπέρ της λύσης Μυλωνά.

«Διαιτητές» σε αυτή την αντιπαράθεση είναι τα ξένα τραπεζικά στελέχη, που έχουν κεντρικό ρόλο όχι μόνο στη διοίκηση της Εθνικής, μέσω της συμμετοχής τους στην Επιτροπή Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων και στο διοικητικό συμβούλιο, αλλά και στην Εκτελεστική Επιτροπή και στο Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ (Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), βασικού μετόχου της Εθνικής με συμμετοχή που ξεπερνά το 40%.

Τα "βραχυκυκλώματα"

Από την περασμένη εβδομάδα, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις «βραχυκυκλωμάτων» στην όλη διαδικασία επιλογής CEO, καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με αρκετά «κομψό» αλλά σαφή τρόπο, εξέφρασε δυσφορία για το γεγονός ότι δεν είχε λάβει επαρκή ενημέρωση από την Επιτροπή Υποψηφιοτήτων της Εθνικής, σχετικά με τις διαδικασίες που έχει ακολουθήσει για την επιλογή CEO.

Στην ανακοίνωσή του, το TXΣ τόνισε ότι «παρακολουθεί στενά τη διαδικασία εκλογής του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον θεσμικό του ρόλο και όπως αυτός ορίζεται από τον νόμο». ¨

«Το Ταμείο», ανέφερε η ανακοίνωση, «αναμένει από την Επιτροπή Αξιολόγησης (Nomination Committee) μια σαφή περιγραφή της διαδικασίας και των μέχρι τώρα ενεργειών της.  Επίσης, βάσει των πληροφοριών αυτών που θα εξεταστούν ενδελεχώς, τα  διοικητικά όργανα του ΤΧΣ θα συμβουλεύσουν αναλόγως τον εκπρόσωπο στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας».

Στην Επιτροπή Υποψηφιοτήτων της Εθνικής μετέχουν η Μαριάν Όουκλαντ (πρόεδρος), ο Κλοντ Πιρέ (αντιπρόεδρος) και οι κ.κ. Χάρης Μάκκας και Χριστόφορος Κουφαλιάς (εκπρόσωπος του ΤΧΣ). Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή έχει καταλήξει στις δύο υποψηφιότητες, Μυλωνά και Καραμούζη, αλλά στην τελευταία συνεδρίασή της δεν έφθασε σε ψηφοφορία για να καταλήξει στον προτιμώμενο υποψήφιο, καθώς ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ επέμεινε να υπάρξει ομόφωνη απόφαση, ενώ όλα έδειχναν ότι υπήρχε εσωτερική διαφωνία, αν και το προβάδισμα είχε η υποψηφιότητα Μυλωνά.

Οι επόμενες "μάχες"

Έτσι, η μπάλα περνά στο γήπεδο του ΤΧΣ: αύριο συνεδριάζει πρώτα η  τριμελής Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου, που αποτελείται από τους Μάρτιν Τσούρντα (διευθύνων σύμβουλος), Ερίκ Τουρέ (αναπληρωτής CEO) και Ηλία Ξηρουχάκη (μέλος, προταθείς από την Τράπεζα της Ελλάδος).

Η Εκτελεστική Επιτροπή θα κρίνει πρώτα τη διαδικασία αξιολόγησης υποψηφιοτήτων που έγινε από τα εσωτερικά όργανα της Εθνικής και, στη συνέχεια, το θέμα θα περάσει στο Γενικό Συμβούλιο, που αποτελείται από έξι μέλη, συν τον διευθύνοντα σύμβουλο Μ. Τσούρντα.

Στο Γενικό Συμβούλιο συμμετέχουν ο πρόσφατα διορισμένος Ανδρέας Βερύκιος ως πρόεδρος (κατέλαβε τη θέση του Γ. Μιχελή), τρεις ξένοι τραπεζίτες (Γιον Σιγκούρκεϊρσον, Κριστόφ Μέτσε και Ράντοβαν Τζελάσιτι), ο ορισμένος από την ΤτΕ, Βασίλης Σπηλιοτόπουλος και η Μαρίκα Φραγκάκη, που έχει ορισθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Σε αυτή τη σύνθεση είναι προφανές ότι το «πάνω χέρι» έχουν οι ξένοι τραπεζίτες, ενώ ρόλο – κλειδί έχει ο εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος. Το ζητούμενο, αλλά όχι βέβαιο, είναι να καταλήξει το ΤΧΣ αύριο στο πρόσωπο που θα υποστηρίξει ο εκπρόσωπός του στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής. Όμως, έχει μεγάλη σημασία πώς θα κινηθεί, στη συνέχεια, το διοικητικό συμβούλιο, που φέρεται να υποστηρίζει, κατά πλειοψηφία, την υποψηφιότητα Μυλωνά.

Σε αυτή την περίπτωση, τίθεται το ίδιο ζήτημα που είχε τεθεί και με την επιλογή Θωμόπουλου για τη θέση του προέδρου: θα ευθυγραμμισθεί το διοικητικό συμβούλιο με την απόφαση του βασικού μετόχου, ή θα υπάρξει σύγκρουση, που θα μεταφερθεί στη γενική συνέλευση της τράπεζας, στις 26 Ιουλίου;