Κατακρίθηκε όσο λίγοι προπονητές. Βρέθηκε στο επίκεντρο με αρνητικό τρόπο, τοποθετήθηκε σε άκρως δυσμενή θέση και από ορισμένους ήταν μέχρι και Νο1 φαβορί για αποδέσμευση από τα καθήκοντά του σε σχέση με τους άλλους προπονητές των μεγάλων. Τελικώς όμως ο Πάουλο Μπέντο βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να βάζει τα... γυαλιά σε όλους! Ναι σαφώς και εκείνος έκανε τους πειραματισμούς του όπως το 4-4-2 με την ΑΕΛ που δεν του βγήκε ή άλλες δοκιμές, όμως από ένα σημείο και έπειτα φάνηκε ένα ξεκάθαρο πλάνο του, όπως ξεκάθαρο ήταν και με ποιούς παίκτες ήθελε να πορευθεί.
Όπως είναι ξεκάθαρη και η προπονητική του δικαίωση αλλά και το πως έχει βγάλει ένα τόσο δύσκολο και απαιτητικό πρόγραμμα σε Ελλάδα και Ευρώπη με το μάξιμουμ των θετικών αποτελεσμάτων. Με τελευταίο χρονικά φυσικά το άκρως εμφατικό 3-0 με τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη. Και όλα αυτά φυσικά και δείχνουν έναν προπονητή με σαφείς προσανατολισμούς, πλάνο και στόχευση σε μία ομάδα, σε αντίθεση με τους άλλους προπονητές των άλλων μεγάλων ομάδων. Ας δούμε λοιπόν τα πεπραγμένα του ένα ένα στο ντέρμπι και τους... μύθους που κατέρριψε:
1) Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΜΥΝΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ: Σημειώσατε λάθος. Η τετράδα Φιγκέιρας, Μποτία, Ντα Κόστα και Ρέτσου τακτικά και αμυντικά έχει κάνει ένα από τα τοπ της παιχνίδια και σε ματς υψηλών απαιτήσεων και μεγάλης σημασίας. Ένα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Ακόμα και ο δεξιοπόδαρος στόπερ Ρέτσος ως αριστερός μπακ τον οποίο τόσοι και τόσοι είχαν... φοβηθεί πολύ και ότι δεν θα τα κατάφερνε σε τέτοιον αγώνα, στάθηκε στο ύψος του. Για τον Μποτία δε ότι και να γράψει και να τονίσει κανείς είναι λίγο. Δικό του το καίριο κόψιμο πάνω στον Λέτο στο τετ α τετ του στο πρώτο 20λεπτο και δικό του το γκολ για το 1-0. Δικαίως ο MVP. Και η ειρωνία; Ο Λέτο μαζί με τον Μολέδο έχουν χάσει τον Ισπανό στόπερ στην φάση του 1-0.
2) ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ... ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΜΙΛΙΒΟΓΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Απέναντι στον πειραματικό Παναθηναϊκό του 4-3-3 και των λοιπών... αλχημειών του Στραματσιόνι ο Μπέντο παρέταξε το κλασικό του 4-2-3-1 με διακριτούς ρόλους. Με τις γραμμές του κοντά, με τον Μιλιβόγεβιτς να έχει εντολή να μην διανύει τόσα χιλιόμετρα αλλά να περιορίζεται σε συγκεκριμένο χώρο του άξονα για να είναι πιο αποδοτικός και λιγότερο επιπόλαιος και τον Μάρτινς συνδεκτικό κρίκο άξονα - επίθεσης, λειτουργώντας ως 2ος αμυντικός χαφ στις επιθέσεις των "πρασίνων" και σαν 2ος οργανωτής και "κουβαλητής" της μπάλας όταν έβγαινε μπροστά ο Ολυμπιακός.
3) ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΣΤΗΜΕΝΕΣ ΦΑΣΕΙΣ; Ο Ολυμπιακός δεν ήταν που δεν μπορούσε να βγάλει με τίποτα "κομπίνες" από κόρνερ ή φάουλ ή γκολ από στατικές φάσεις; Να λοιπόν που ο Ολυμπιακός σε ντέρμπι βάζει δύο γκολ από στημένα. Κόρνερ Φορτούνη και άπιαστη κεφαλιά Μποτία και φάουλ "Φορτού" για να βγει το γκολ από το κεφάλι του Ιντέγε.
4) Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΟΜΑΔΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ... Ακόμα ένα μοιραίο... λάθος. Το transition που δούλεψε ο Μπέντο από άμυνα σε επίθεση σήμανε εξαιρετικά γρήγορη μετάβαση της μπάλας και φάσεις από το... πουθενά. Ο τρόπος που βγαίνει η μπάλα από Ρέτσο σε Φορτούνη για να την "σπάσει" με την μία με τον Σεμπά και να σκοράρει ο Ελιούνουσι στο 2-0 είναι απλά ταχύτατος. Κινηματογραφικός... Ακόμα ένα μύθευμα που κατέρριψε ο Πορτογάλος.
5) ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ... ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΤΕΡΜΠΙ: Ο Μπέντο "χαράμισε" στο ματς με τον Παναθηναϊκό 2 αλλαγές του λόγω τραυματισμών. Μία στον Καπίνο που στάθηκε άτυχος με την θλάση για να μπει ο Λεάλι και άλλη μία με τον Μποτία στον Βιάνα. Ε δεν το λες και Όσκαρ... τύχης αυτό σε ένα ντέρμπι όσο... καταιγιστικός και εάν ήταν ο Ολυμπιακός στο α' μέρος με το 3-0. Για τον Πορτογάλο λοιπόν δεν ήταν πρόβλημα ότι έκανε δύο αναγκαστικές αλλαγές;
6) Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΣΟΡΙ ΚΑΙ ΜΑΡΙΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ GAME CHANGERS ΣΕ ΕΝΑ ΝΤΕΡΜΠΙ ΜΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ: Μάνι μάνι στο ντέρμπι ήταν έξι: Μιλιβόγεβιτς, ο εξαιρετικός από κάθε πλευρά Μάρτινς, ο Φορτούνης, ο Ιντέγε, ο Σεμπά και ο Ελιουνούσι. Συν τον Καμπιάσο στον πάγκο που διαθέτει και μεγάλη ποιότητα και εμπειρία. Ο Ολυμπιακός έδειξε ότι μπορεί ακόμα και δίχως τους άκρως ποιοτικούς Τσόρι και Μάριν. Και αυτό καθιστά ακόμα πιο μεγάλη και σημαντική τη νίκη του με τον Παναθηναϊκό.
7) Ο... ΚΑΚΟΣ ΜΠΕΝΤΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΒΑΛΕΙ ΣΕ... ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΤΟΝ ΦΟΡΤΟΥΝΗ: Η διαχείριση του Πάουλο Μπέντο με τον Κώστα Φορτούνη που απέναντι στον Παναθηναϊκό εξέθεσε ανεπανόρθωτα την αντίπαλη άμυνα ουκ ολίγες φορές αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων σωστή. Ο σημερινός Φορτούνης θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τον παλιό πολύ καλό "Φορτού". Τον Φορτούνη που είναι μέσα και στα τρία γκολ του ντέρμπι!
8) Ο ΙΒΗΡΑΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ROTATION; Ή ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΕΙ; Για να δούμε λοιπόν πόσες αλλαγές υπήρξαν από την ενδεκάδα της Αστανά σε σχέση με το ντέρμπι του Φαλήρου. Απ' όσους ξεκίνησαν με Παναθηναϊκό δεν έχουν παίξει ως βασικοί στο Καζακστάν ή είχαν περιορισμένο χρόνο οι Καπίνο, Φιγκέιρας, Ντα Κόστα, Μιλιβόγεβιτς, Φορτούνης, Ιντέγε και Ελιουνούσι. Σύνολο επτά παίκτες λοιπόν...
9) Η... ΓΚΡΙΝΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ: Ακόμα ένα εντελώς άστοχο και αλλού για αλλού συμπέρασμα. Ο Μπέντο φέτος έχει ανεβάσει και έχει δει σε προπονήσεις ένα σωρό παιδιά από την Ακαδημία. Βλέπει σχεδόν όλους τους αγώνες της Κ-20 ή ακόμα και πιο μικρών. Έχει στα βασικά του πλάνα τον Καπίνο, τον Φορτούνη και έχει δώσει πολλές ευκαιρίες σε Ρέτσο, έχοντας αναδείξει παράλληλα και τους Μανθάτη και Ανδρούτσο.
Όλα παιδιά από τις Ακαδημίες. Ο Μπουχαλάκης τώρα που έγινε εντελώς καλά παίρνει και αυτός χρόνο συμμετοχής. Οι μόνοι Έλληνες του ρόστερ που θα μπορούσαν να παίζουν και είναι στον... πάγο είναι οι Σιόβας και Μανιάτης (σ.σ. που δεν είναι μόνο θέμα Μπέντο και δεν είναι μόνο καθαρά αγωνιστικό) και ο νεαρός Τσιμίκας, που έχει απογοητεύσει τον Πορτογάλο. Προπονητής εξάλλου που έχει το σθένος και την πυγμή να αφήνει εκτός αποστολής παίκτες σαν τους Φορτούνη, Καμπιάσο, Τσόρι, Μάρτινς αλλά και Καρντόσο δείχνει πως δεν καταλαβαίνει από ονόματα. Με αυτά και με αυτά το limit up του Πάουλο Μπέντο συνεχίζεται...
Το άρθρο του Δημήτρη Τομαρά δημοσιεύτηκε στο gazzetta.gr