«Νωρίς το απόγευμα της 23ης Ιουλίου, πέρυσι, μία μικρή πυρκαγιά ξέσπασε σε λόφο έξω από την Αθήνα. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν χιλιάδες τέτοιες φωτιές κάθε χρόνο. Αυτή όμως ήταν διαφορετική. Οδηγούμενη από ισχυρούς ανέμους, εξαπλώθηκε γρήγορα και έφτασε στην προαστιακή κωμόπολη του Ματιού. Μόλις μπήκε στην πευκόφυτη οικιστική περιοχή κατέστη αδύνατο να περιοριστεί. Οι άνθρωποι έτρεχαν για να σώσουν τη ζωή τους πριν δοθεί οιαδήποτε εντολή εκκένωσης. Εκατόν δύο δεν τα κατάφεραν. Πέθαναν σε μια πύρινη κόλαση. Όλα έγιναν σε λιγότερο από τέσσερις ώρες. Η καταστροφή στο Μάτι συγκλόνισε βαθύτατα την ελληνική κοινωνία. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η απευθείας συνέπεια της κλιματικής αλλαγής».
Του Δημήτρη Κυριακόπουλου
Στην εισαγωγή της ομιλίας του κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε για πρώτη φορά, 14 μήνες μετά την τραγωδία στο Μάτι το βασικό αίτιο της καταστροφής, που βίαια έκοψε το νήμα της ζωής σε 102 συμπολίτες μας. Η κλιματική αλλαγή, γέννησε έναν ακραία θυελλώδη άνεμο, (την ίδια ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν τιτάνιο αγώνα στην άλλη πλευρά της Αττικής, στη Κινέττα με τη μεγάλη φωτιά να απειλεί και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις) που προκάλεσε πύρινο χείμαρρο, ο οποίος μέσα σε δύο ώρες έφτασε από την Πεντέλη στη Μαραθώνος, την πέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία και σε λιγότερο από δύο ώρες έσπειρε τον όλεθρο στο πυκνοδομημένο Μάτι, που εξελίχθηκε σε παγίδα θανάτου.
Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά τον όρο «ακραίο καιρικό φαινόμενο» από πλευράς ΝΔ και μάλιστα από το κορυφαίο βήμα του πλανήτη, έκλεισε μιά περίοδο, μετά την τραγωδία, που την πολιτική ζωή σκίασαν άναρθρες κραυγές και βαρύτατοι χαρακτηρισμοί (με ποιό συνηθισμένο αυτόν των εγκληματιών), με καθαρά πολιτική στόχευση. Μιά περίοδο που χύθηκε πολύ χολή, για να χρεωθεί η προηγούμενη κυβέρνηση και η τότε ηγεσία της περιφέρειας Αττικής τις ευθύνες της καταστροφής.
Ο Κ. Μητσοτάκης είχε δείξει με τον διορισμό του Κωνσταντίνου Τσουβάλα, τότε αρχηγού της ΕΛΑΣ, ως γενικού γραμματέα του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι, μετά την άνοδό του στην εξουσία είχε κάνει στροφή. Στον ΟΗΕ το επιβεβαίωσε εμφατικά. Και ορθά έπραξε. Άλλωστε γνωρίζει ότι είναι πιθανό μέσα στην τετραετία του κάποιο ακραίο καιρικό φαινόμενο, σύμπτωμα της κλιματικής αλλαγής, να χτυπήσει την χώρα αφήνοντας και νεκρούς εκτός από καταστροφές. Αλλά για να επικαλεστεί στο μέλλον τον όρο, θα πρέπει να τον αποδεχθεί έγκαιρα, σήμερα.
Εννοείται, ότι στο Μάτι υπήρξαν και λάθη και παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού (πως άλλωστε θα αποφεύγονταν σε συνθήκες κόλασης;). Όμως ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι ήταν η πηγή του κακού. Όπως ουδείς γνωρίζει αν πρωτοβουλίες των αρχών, όπως η εκκένωση περιοχής 10.000 κατοίκων με το πύρινο τσουνάμι να πλησιάζει, δεν οδηγούσαν σε πολύ χειρότερα αποτελέσματα.
Υστερόγραφο: οι σοβαροί, οι υπεύθυνοι πολιτικοί οφείλουν να το αποδεικνύουν και στην αντιπολίτευση. Μόνο έτσι θα πάει μπροστά η χώρα.