Ο διάρκειας 15 ημερών καύσωνας που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 26 Ιουλίου 2023, ήταν ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας ο οποίος έχει καταγραφεί στη χώρα μας, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.
Στον καύσωνα διακρίνονται τρεις φάσεις:
Η πρώτη στην αρχή του καύσωνα από τις 12 μέχρι τις 15 Ιουλίου, η δεύτερη (η οποία ήταν και ισχυρότερη) από τις 18 μέχρι τις 23 Ιουλίου και η τρίτη από τις 23 μέχρι τις 26 Ιουλίου, με τις δύο τελευταίες ημέρες του καύσωνα, 25 και 26 Ιουλίου, να αποτελούν και τη θερμότερη περίοδο.
Η πιο θερμή ημέρα στο σύνολο της χώρας ήταν η 23η Ιουλίου, όπου 350 σταθμοί ξεπέρασαν το όριο του καύσωνα (μέγιστη θερμοκρασία άνω των 37 °C) και 180 σταθμοί τους 40 °C. Την ημέρα αυτή σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της χώρας επηρεάστηκε από θερμοκρασίες υψηλότερες των 40 °C.
Η θερμοκρασία των 46,4 °C στο Γύθειο στις 23 Ιουλίου 2023 είναι η τέταρτη υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στη χώρα.
Σε όλες τις γεωγραφικές ενότητες της χώρας, με εξαίρεση τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, σημειώθηκαν απόλυτα ρεκόρ μεγίστων θερμοκρασιών των τελευταίων 15 ετών.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι κάτοικοι του κέντρου της πόλης των Αθηνών (περιοχή Πατήσια) βίωσαν θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών για 307 ώρες κατά το διάστημα από 12 έως 26/07. Στην ίδια περίοδο οι κάτοικοι της Λάρισας 230 ώρες, της Σπάρτης 186 ώρες, ενώ στα Ιωάννινα (περιοχή Ανατολής) και στην Κοζάνη 164 και 145 ώρες, αντίστοιχα.
«Τρίγωνο του διαβόλου» οι συνθήκες των τελευταίων ημερών για την έναρξη και εξάπλωση των πυρκαγιών
«Το τρίγωνο του διαβόλου», χαρακτήρισε τις συνθήκες που επικρατούσαν το τελευταίο διάστημα στη χώρα -και οι οποίες ήταν οι υψηλές θερμοκρασίες, η σχετικά χαμηλή υγρασία και ο άνεμος- ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Tύπου που παραχωρήθηκε σήμερα από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
«Αυτές οι συνθήκες ευνοούσαν και την έναρξη των πυρκαγιών, αλλά και την ταχύτατη εξάπλωσή τους. Ειδικότερα η πυρκαγιά της Μαγνησίας, αλλά και κάποιες άλλες πυρκαγιές, ήταν αυτό που εμείς χαρακτηρίζουμε επιθετικές πυρκαγιές και πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμες», επισήμανε ο. κ. Πουρναράς και τόνισε ότι το σύνολο του πυροσβεστικού προσωπικού έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή από την έναρξη των πυρκαγιών που τους απασχόλησαν, ενώ έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες και όλοι οι πυροσβέστες αλλά και όλες οι πυροσβέστριες είναι στο πεδίο.
Ο κ. Πουρναράς εξέφρασε τα συλλυπητήριά του τόσο στις οικογένειες των δύο πιλότων που έχασαν τη ζωή τους καθώς επιχειρούσαν στην περιοχή της Καρύστου, όσο και στις οικογένειες των τριών ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές. «Το Πυροσβεστικό Σώμα πονάει μαζί τους όσο και οι οικογένειές τους», σημείωσε ο κ. Πουρναράς.
Όπως είπε, το Πυροσβεστικό Σώμα καθημερινά είχε να αντιμετωπίσει καθημερινά 60 έως 80 ενάρξεις.
«Μιλάμε για 60-80 διαφορετικές πυρκαγιές και σε όλες αυτές έπρεπε να διατεθούν κι επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα το οποίο θεωρώ ότι διαχειρίστηκε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο επιχειρησιακά», ανέφερε.
Σχετικά με την πυρκαγιά της Ρόδου, είπε ότι έγινε «μία πάρα πολύ μεγάλη επιχείρηση με 350 άτομα πυροσβεστικό προσωπικό και καθημερινά επιχειρούσαν 15 εναέρια μέσα».
Αναφορικά με την πυρκαγιά της Μαγνησίας, επισήμανε ότι από τις 11.30 έως τις 16.00 υπήρξαν 9 ενάρξεις πυρκαγιών. «Σε ένα νομό, μέσα 9 διαφορετικές ενάρξεις, και σε όλες αυτές θα έπρεπε να απασχολήσουμε και επίγεια και εναέρια μέσα», τόνισε και προσέθεσε ότι οι δυνάμεις σε όλες τις πυρκαγιές ενισχύθηκαν από όμορες υπηρεσίες, καθώς κι από περιφέρειες. «Δίνεται μία μεγάλη μάχη, γίνεται ένας τιτάνιος αγώνας. Είμαστε εδώ, είμαστε παρόντες, έχουμε έναν δύσκολο δρόμο μπροστά μας ακόμη. Ο Έλληνας πολίτης να εμπιστεύεται το Πυροσβεστικό Σώμα. Θα είναι δίπλα του και θα δώσει όλες του τις δυνάμεις ξεπερνώντας όλα τα όρια, ψυχικά και σωματικά, για να μπορέσουμε να προασπίσουμε πρώτα την ανθρώπινη ζωή, μετά την ανθρώπινη περιουσία και φυσικά το φυσικό μας περιβάλλον», υπογράμμισε και εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλους τους επαγγελματίες μόνιμους πυροσβέστες, πενταετούς υποχρέωσης, εποχικούς, εθελοντές «για τον πραγματικό τιτάνιο αγώνα που δίνουν, ξεπερνώντας πολλές φορές τον εαυτό τους και ξεπερνώντας και σωματικά και ψυχικά όρια».
«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές, αλλά και στους απλούς πολίτες, οι οποίοι έτρεξαν και συνέδραμαν με οποιοδήποτε μέσο ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας», κατέληξε ο κ. Πουρναράς.
Ευ. Γκουντούφας: Θα πρέπει να προσαρμόσουμε όλους τους σχεδιασμούς μας πάνω στο ζήτημα της κλιματικής κρίσης
Στα έργα πρόληψης για τα δάση αναφέρθηκε από την πλευρά του ο προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευάγγελος Γκουντούφας.
κ. Γκουντούφας υπογράμμισε ότι η δασική υπηρεσία, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, συνδράμει το Πυροσβεστικό Σώμα παρέχοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σε ό,τι αφορά το φυσικό αντικείμενο και προσέθεσε ότι τα τελευταία χρόνια ήταν δυσανάλογη η κατανομή των πιστώσεων μεταξύ πρόληψης και καταστολής. «Αυτό τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και μεταβάλλεται, χωρίς να μειώνονται οι πιστώσεις της καταστολής δίδονται αρκετά πολύ μεγάλες πιστώσεις για τα έργα πρόληψης», τόνισε.
Ο κ. Γκουντούφας περιέγραψε το πρόγραμμα ANTINERO και όλα όσα έχουν υλοποιηθεί στο πλαίσιό του, από τον Μάρτιο του 2022 και σημείωσε ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη όλα τα έργα του ANTINERO II.
Τόνισε ωστόσο, ότι με τα έργα αυτά δεν θα εξαλειφθεί το φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών και προσέθεσε ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες ώστε το σύνολο των δασικών πυρκαγιών να μην εξελίσσονται σε μεγάλα περιστατικά. «Περιστατικά πυρκαγιών είχαμε, έχουμε και θα έχουμε πάντα. Είμαστε μεσογειακή χώρα, έχουμε μια βλάστηση η οποία χαρακτηρίζεται ως πυρόφιλη και με συνθήκες της κλιματικής κρίσης καταλαβαίνετε τι εκρηκτικό μίγμα δημιουργείται. Θα πρέπει να προσαρμόσουμε όλους τους σχεδιασμούς μας, αντλώντας τα απαραίτητα στοιχεία από την διεθνή επιστήμη πάνω στο ζήτημα της κλιματικής κρίσης», υπογράμμισε.
«Έχουμε συνεργαστεί προκειμένου να "τρέξουμε" έργα πρόληψης και να δώσουμε τα απαραίτητα εργαλεία και στο Πυροσβεστικό Σώμα αλλά και στην Πολιτική Προστασία, όπως είναι το αντιπύρ και η προδιαγεγραμμένη καύση», σημείωσε, ενώ προσέθεσε ότι από τα 50 εκατ. της πρώτης φάσης του ANTINERO, είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας θα αποκτήσει αντιπυρικές μελέτες, σχέδια αντιπυρικής προστασίας.