Πολιτική

Ο Λαβρόφ ήλθε στην Αθήνα, ο αγωγός... έμεινε στο ψυγείο


Γιατί έμεινε εκτός ατζέντας επαφών του Ρώσου ΥΠΕΞ στην Αθήνα ο “Greek Stream” - Το διπλό «βέτο» από Ευρώπη και ΗΠΑ

Πράγματι, από τις σημερινές επαφές του κ. Λαβρόφ στην Αθήνα επιβεβαιώνεται ότι το σχέδιο για το “Greek Stream” δεν αποτελεί σήμερα προτεραιότητα της ρωσικής ενεργειακής διπλωματίας, παρότι πέρυσι είχε τροφοδοτήσει μεγάλες προσδοκίες ακόμη και για δάνειο αρκετών δισ. ευρώ στην Ελλάδα, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα προσκρούσει σε διπλό «βέτο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ουάσιγκτον.
Όπως είχε δηλώσει πριν από μια εβδομάδα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, η Μόσχα είναι πολύ επιφυλακτική σε ενεργειακή συνεργασία με τις Βρυξέλλες, μετά το μπλοκάρισμα από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν του προηγούμενου σχεδίου για τον αγωγό “South Stream”, ο οποίος θα περνούσε από το έδαφος της Βουλγαρίας.
«Μετά την αποτυχία του South Stream, θα είμαστε έτοιμοι να επεκτείνουμε τον Turkish Stream σε εδάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο αφού λάβουμε (σ.σ.: από την Κομισιόν) μια αδιαμφισβήτητη έγγραφη εγγύηση της υλοποίησης αυτού του σχεδίου», είχε τονίσει ο κ. Λαβρόφ, μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο στην Μόσχα.
Θεωρητικά, υπάρχει η δυνατότητα να δοθούν αυτές οι εγγυήσεις από την Κομισιόν. Θα χρειασθεί, όμως, να κατατεθεί ο πλήρης φάκελος του σχεδίου στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, η οποία έχει θέσει απαράβατο όρο να μην ταυτίζεται η ιδιοκτησία του συστήματος μεταφοράς του αερίου και του προμηθευτή του αερίου. Δηλαδή, να μην ανήκει ο αγωγός στην Gazprom.
Αυτός ο περιορισμός, που επιβάλλεται με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο για τον ανταγωνισμό, είναι πολύ δύσκολο να ξεπερασθεί, καθώς οι Ρώσοι είναι πολύ δύσκολο να απεμπολήσουν τον πλήρη έλεγχο του δικτύου μεταφοράς του αερίου και να εκτεθούν σε σοβαρούς πολιτικούς κινδύνους στο μέλλον.
Εκτός, όμως, από τα ψηλά τυπικά εμπόδια που ορθώνει η Κομισιόν, υπάρχει και το άτυπο «βέτο» από την Ουάσιγκτον σε αυτό το ενεργειακό σχέδιο. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η υλοποίησή του θα συμβάλλει στην παράκαμψη της Ουκρανίας ως χώρας από την οποία διέρχεται το ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη, κάτι που θα «γονατίσει» οικονομικά τη χώρα και την αφήσει εκτεθειμένη σε πιέσεις από την Ρωσία.
Με αυτά τα δεδομένα, Μόσχα και Άγκυρα έχουν ήδη συμφωνήσει ότι το νέο δίκτυο αγωγών Turkish Stream, που σύντομα θα αρχίσει να κατασκευάζεται, θα περιλαμβάνει μόνο δύο από τις τέσσερις γραμμές που είχαν αρχικά σχεδιασθεί, καθώς δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον να προχωρήσει το σχέδιο για την ευρωπαϊκή επέκταση μέσω των ελληνικών εδαφών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις