Διεθνή

Ο «κυβερνοπόλεμος» που σχεδίαζε η Ρωσία


Επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές ευρωπαϊκών -και όχι μόνο- χωρών, εκτροχιασμούς τρένων και άλλες παρεμβολές στη λειτουργία σιδηροδρομικών δικτύων μέχρι επιθέσεις χάκερ και μπλοκάρισμα υπολογιστών σε διεθνή αεροδρόμια φέρεται να σχεδίαζαν για σειρά ετών και μάλιστα πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, Ρώσοι ειδικοί σε θέματα νέων τεχνολογιών και κυβερνοασφάλειας.

Η ομάδα επίλεκτων Ρώσων χάκερ φέρεται μάλιστα να ενεργούσε την περίοδο 2016-2021 κατ’ εντολή των τριών ρωσικών μυστικών υπηρεσιών: της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU, της εσωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών FSB και της εξωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών SVR.

Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως από διεθνές ερευνητικό δίκτυο στο οποίο μεταξύ άλλων συμμετείχαν και γερμανικά ΜΜΕ -συγκεκριμένα το περιοδικό Spiegel, η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και το δημόσιο δίτυο ZDF- προέρχονται από διαρροές χιλιάδων απόρρητων εγγράφων από πληροφοριοδότη, αποκαλύπτοντας το εύρος των εκτεταμμένων ρωσικών σχεδίων για κυβερνοεπιθέσεις σε πολλαπλούς στόχους.

Διείσδυση σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς κολοσσούς

 Ρώσοι χάκερ φέρονται να σχεδίαζαν εκτροχιασμούς τρένων Ρώσοι χάκερ φέρονται να σχεδίαζαν εκτροχιασμούς τρένων
Μεταξύ άλλων Ρώσοι χάκερ φέρονται να σχεδίαζαν εκτροχιασμούς τρένωνΕικόνα: Matthias Rietschel/picture alliance/dpa
Κομβικός ρόλος στην πρόσληψη και συντονισμό του δικτύου Ρώσων «ειδικών» είχε η μικρή ρωσική εταιρία πληροφορικής NTC Vulkan, που κατά τα λοιπά περνούσε απαρατήρητη.

Βάσει των διαρροών, ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι οι Ρώσοι χάκερ εργάζονταν παράλληλα και για μεγάλες ευρωπαϊκές και διεθνείς εταιρείες, όπως η Amazon ή η γερμανική Siemens με έδρα στο Μόναχο, η οποία μάλιστα σε αίτημα των εφημερίδων που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησε ότι δεν μπορεί να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί ειδικότερα η περίπτωση της θυγατρικής της Αmazon με την επωνυμία Amazon Web Services, η οποία θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών cloud στον κόσμο. Πελάτης της συγκεκριμένης εταιρίας φέρεται μάλιστα, σύμφωνα με την SZ, να έχει υπάρξει και η ουκρανική κυβέρνηση. Υπάλληλοι της Vulkan φαίνεται να είχαν προσληφθεί επίσης και από τις διεθνείς ταξιδιωτικές διαδικτυακές πύλες booking.com και trivago.

Την βασιμότητα πάντως των αποκαλύψεων που έρχονται τώρα στο φως, καθώς και την αυθεντικότητα των εγγράφων που διέρρευσαν για σκιώδεις ρωσικές ενέργειες στον κυβερνοχώρο, επιβεβαιώνουν προς το παρόν αρκετές μυστικές υπηρεσίες.

Σε μια πρώτη αντίδρασή της η Γερμανίδα υπ. Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, μιλώντας στο Spiegel, εκτιμά ότι θα πρέπει να αυστηροποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο καθώς και οι έλεγχοι για εταιρείες που ασχολούνται με ζητήματα κυβερνοασφάλειας και σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία  βασικών υποδομών ζωτικής σημασίας.

Διαβαστε επισης