Υγεία

Ο κορονοϊός μπορεί να μείνει ενεργός μέχρι και το 2022!


Την εκτίμηση ότι ο κορονοϊός μπορεί να παραμείνει ενεργός τουλάχιστον έως το 2022, αν δεν ανακαλυφθεί σύντομα εμβόλιο, έκανε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό.

«Θα εξαρτηθεί από τη διεισδυτικότητα του, την αντοχή του, το πώς θα αλλάζει... Είναι δύσκολο μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο να εξαφανιστεί ο ιός. Σύμφωνα με όλα τα μοντέλα ο ιός θα παραμείνει τουλάχιστον έως το 2021,2022, ίσως και μετά. Μπορεί να μείνει σαν μια δεύτερη γρίπη» ανέφερε ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ. «Πιθανόν να είναι ως μια δεύτερη, μικρότερης έκτασης, επιδημία για την οποία θα πρέπει να έχουμε το νου μας. Δεν αποκλείεται καθόλου να περπατάνε μαζί με τη γρίπη» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Γώγος προειδοποίησε για τους κινδύνους που κρύβει πιθανή πρόωρη άρση των περιοριστικών μέτρων. Όπως είπε, το μέτρο της τήρησης απόστασης μεταξύ μας θα πρέπει να παραμείνει για καιρό: «Έχουμε ένα κενό μέχρι να έρθει το εμβόλιο... Θέλουμε να βγούμε να λειτουργήσουμε στην κοινωνία, αλλά να μην μπούμε στο ίδιο λούκι», τόνισε.

«Στόχος μας είναι να μειωθεί στο ελάχιστο ο επιπολασμός του ιού» είπε ο κ. Γώγος, σημειώνοντας ότι «συλλογική ανοσία με τα μέτρα που εφαρμόζουμε είναι δύσκολο να έχουμε». «Από αυτά που σκεφτόμαστε και υπολογίζουμε αυτή τη στιγμή, δεν πρέπει να είναι πάνω από 5% η συλλογική ανοσία. Αυτό που επιθυμούμε είναι 20% έως 30% του πληθυσμού να έχει ανοσία», υπογράμμισε. «Με την απόκτηση ανοσίας μπορεί να μειωθεί η ένταση των συμπτωμάτων ή να τροποποιούνται και να έχουμε περισσότερα κρούσματα γαστρεντερολογικής φύσεως» είπε ακόμη.

Αναφερόμενος επίσης στη συμπεριφορά που θα πρέπει να έχουμε το καλοκαίρι, ο κ. Γώγος ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να φροντίσουμε να διατηρούμε αποστάσεις μεταξύ μας, καθώς πρόκειται για ένα μέτρο που θα παραμείνει.

Ο καθηγητής περιέγραψε μια σταδιακή άρση των μέτρων, όταν αυτή έρθει, λέγοντας ότι πρώτα θα υπάρξει άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία και στη συνέχεια θα ανοίξουν πρώτα τα πιο μικρά και μετά τα πιο μεγάλα καταστήματα.