Υγεία

O κοροναϊός χτυπά και τη Νότια Κορέα


Δεκάδες νέα κρούσματα του κοροναϊού και ο πρώτος θάνατος στη Νότια Κορέα τροφοδότησαν σήμερα τους φόβους για παγκόσμια εξάπλωση της επιδημίας, ενώ έρευνα υποδηλώνει ότι ο ιός είναι πιο μολυσματικός σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις και η Κίνα έκανε έκκληση στους γείτονές της στη νοτιοανατολική Ασία να επιδείξουν αλληλεγγύη.

Η Κίνα, όπου ο ιός εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε σημαντική πτώση στα νέα κρούσματα, αλλά τα στοιχεία εν μέρει είναι αποτέλεσμα νέου διαφορετικού τρόπου διάγνωσης του ιού και οι αριθμοί αυτοί δεν μπορούν να περιορίσουν τις ανησυχίες για την εξάπλωσή του.

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα τον πρώτο θάνατο ανθρώπου που είχε προσβληθεί από τον ιό, αν και τα ακριβή αίτια του θανάτου του διερευνώνται. Νωρίτερα, ο δήμαρχος της Ντεγκού, της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης στη χώρα, κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν στο σπίτι τους ύστερα από την αύξηση των νέων κρουσμάτων κατά 53, τα περισσότερα εκ των οποίων εντοπίζονται σε εκκλησία στην οποία πήγε μια 61χρονη γυναίκα, γνωστή ως «Ασθενής 31», η οποία βρέθηκε θετική στον ιό.

Τα εμπορικά κέντρα και τα σινεμά στη Ντεγκού, μια πόλη 2,5 εκατ. κατοίκων, ήταν άδεια και οι συνήθως πολύβουοι δρόμοι έρημοι. «Είναι σαν να έριξε κάποιος βόμβα στο κέντρο της πόλης. Μοιάζει με ταινία αποκάλυψης», δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ο 28χρονος κάτοικος Κιμν Γκουν-γου.

Ο δήμαρχος της Ντεγκού Κουόν Γιουνγκ-τζιν ζήτησε από τους κατοίκους να παραμείνουν στο σπίτι τους καθώς αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 90 από τους 1.000 και πλέον ανθρώπους που συμμετείχαν σε θρησκευτική τελετή εμφάνισαν συμπτώματα, με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Κορέας να κάνουν λόγο για μια "περίπτωση μετάδοσης μεγάλης κλίμακας ".

"Βρισκόμαστε σε μια άνευ προηγουμένου κρίση", δήλωσε ο Κουόν σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι θα διενεργηθούν έλεγχοι σε όλους τους πιστούς της Εκκλησίας της Σιντσουντζί, η οποία θεωρείται θρησκευτική σέκτα. «Τους ζητήσαμε να παραμείνουν στο σπίτι τους απομονωμένοι από τις οικογένειές τους».

Η κατάσταση είναι "πολύ σοβαρή", δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας της Νότιας Κορέας Κιμ Κανγκ-λιπ σε ξεχωριστή ενημέρωση.

Οι αρχές στη Ντεγκού διέταξαν επίσης να παραμείνουν κλειστοί όλοι οι παιδικοί σταθμοί, ενώ η έναρξη του εαρινού εξαμήνου στα σχολεία που είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Μαρτίου θα αναβληθεί για μία εβδομάδα, σε μια πρωτοφανή κίνηση σύμφωνα με το πρακτορείο Yonhap.

Την ίδια ώρα, σε ειδική συνεδρίαση στο Λάος προκειμένου να συζητηθεί η επιδημία, η Κίνα ζήτησε από τις γειτονικές της χώρες στη νοτιοανατολική Ασία να επιδείξουν αλληλεγγύη. «Ο φόβος είναι πιο απειλητικός από τον ιό και η εμπιστοσύνη είναι πιο πολύτιμη από τον χρυσό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.

Η επαρχία Χουμπέι της Κίνας ανακοίνωσε μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων αφού σταμάτησε να χρησιμοποιεί τις ακτινογραφίες θώρακος ως διαγωνιστική μέθοδο και λαμβάνει υπόψη στην καταμέτρηση μόνο αυτούς στους οποίους εντοπίζονται ‘γενετικά ίχνη’ του κοροναϊού. Η αλλαγή στη μεθοδολογία και τα στοιχεία, η δεύτερη τέτοια κίνηση στην Κίνα σε περίπου μια εβδομάδα, έχει εγείρει ερωτήματα για τον βαθμό στον οποίο η ημερήσια καταμέτρηση των ασθενών αποτυπώνει την πραγματική εικόνα της επιδημίας.

Η Χουμπέι κατέγραψε χθες 394 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, που είναι ο χαμηλότερος αριθμός από τις 23 Ιανουαρίου. Πέραν της Χουμπέι, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων μειώθηκε για 16η συναπτή ημέρα στα 45. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην ίδια του Χουμπέι είναι θεαματικά μειωμένος σε σχέση με αυτόν της προηγουμένης (1.693).

Αν και οι αριθμοί υποδηλώνουν μια πτωτική τάση, επιστήμονες στην Κίνα που μελέτησαν δείγματα ρινικών και φαρυγγικών επιχρισμάτων 18 ασθενών υποστηρίζουν ότι ο ιός μπορεί να είναι πιο μολυσματικός σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Τα προκαταρκτικά ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύθηκαν χθες Τετάρτη στη New England Journal of Medicine δείχνουν ότι ο ιός συμπεριφέρεται περισσότερο όπως ο ιός της γρίπης και όχι όπως άλλοι συγγενείς του ιοί, υπονοώντας ότι ίσως να μεταδίδεται πιο εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο πριν ακόμα εμφανιστούν τα συμπτώματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ