Η Οτάβα ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως τίθεται επικεφαλής κλιμακίου που θα συντονίσει τη διεθνή βοήθεια στην Αϊτή, για να υποστηριχθούν οι δυνάμεις της αστυνομίας και να αντιμετωπίσουν την ακραία βία των συμμοριών, μάστιγα στο φτωχότερο κράτος του δυτικού ημισφαιρίου.
Σκοπός είναι να βελτιωθεί «ο συντονισμός και η κινητοποίηση διεθνών προσπαθειών όσον αφορά την βοήθεια για την ασφάλεια, σε στενή συνεργασία με την αϊτινή αστυνομία, διεθνείς εταίρους και τα Ηνωμένα Έθνη», ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το καναδικό υπουργείο Εξωτερικών.
Αναλαμβάνοντας να διευκολύνει τις επαφές ανάμεσα στη διεθνή κοινότητα και τις αϊτινές αρχές ο Καναδάς θέλει να «υποστηρίξει λύσεις των οποίων θα ηγηθούν οι Αϊτινοί», ανέφερε η επικεφαλής της καναδικής διπλωματίας Μέλανι Ζολί.
«Η κατάσταση στο πεδίο είναι εξαιρετικά εύθραυστη και οι ανάγκες είναι τεράστιες», θύμισε.
Η ανακοίνωση καταγράφεται έξι μήνες και πλέον μετά την έκκληση που απηύθυνε ο αϊτινός πρωθυπουργός και μετέφερε στη διεθνή κοινότητα ο ΟΗΕ να αναπτυχθεί ειδική οπλισμένη διεθνής δύναμη για να υποστηρίξει τον αγώνα εναντίον των συμμοριών. Κάποιες κυβερνήσεις έχουν εκδηλώσει την προθυμία να συνεισφέρουν δυνάμεις, αλλά καμιά δεν μοιάζει να θέλει να αναλάβει τη διεύθυνση τέτοιας επιχείρησης.
Η Οτάβα θα ανοίξει γραφείο «από αυτό το καλοκαίρι» στη Δομινικανή Δημοκρατία, χώρα που μοιράζεται με την Αϊτή το νησί Εσπανιόλα, που θα διεξάγει την αποστολή του συντονισμού.
Η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης πως θα επενδύσει 13 εκατομμύρια καναδικά δολάρια (περίπου 9 εκατ. ευρώ) σε προγράμματα των Ηνωμένων Εθνών για να υποστηριχθούν οι δυνάμεις της αϊτινής αστυνομίας.
Το ποσό προστίθεται στα 100 εκατομμύρια καναδικά δολάρια που είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο πως θα χορηγηθούν στην Αϊτή από τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ακόμη, το ΥΠΕΞ του Καναδά ανέφερε πως πρόσθεσε δυο πρώην γερουσιαστές στον κατάλογο με τα μέλη της αϊτινής ελίτ στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις καθώς κατηγορούνται πως υποστηρίζουν συμμορίες. Ο κατάλογος αυτός πλέον συμπεριλαμβάνει συνολικά 21 ονόματα.