Υπάρχουν πολλές μελέτες για τα οφέλη και τις επιπτώσεις που έχει ο καφές στον οργανισμό μας. Αν και ορισμένες έρευνες έχουν αποδείξει ότι έχει αντικαρκινική δράση, βελτιώνει τη μνήμη και μειώνει την εμφάνιση της νόσου Parkinson, άλλες τονίζουν ότι η κατανάλωση μεγάλες ποσότητας καφεΐνης προκαλεί τρέμουλο, εκνευρισμό, συχνοουρία και αϋπνία. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Creighton στην Oμάχα των ΗΠΑ, διαπίστωσαν ότι η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης προκάλεσε μείωση της οστικής πυκνότητας (δείκτη της υγείας των οστών) σε ομάδα γυναικών με μέση ηλικία τα 71 έτη.
Ως «υψηλή» ορίστηκε η πρόσληψη τουλάχιστον 300mg καφεΐνης την ημέρα (περίπου πέντε φλιτζάνια καφέ φίλτρου των 150ml).
Στην έρευνα συμμετείχαν 96 γυναίκες που δεν έπαιρναν συμπληρώματα ασβεστίου ή βιταμίνης D. Το δείγμα χωρίστηκε σε δύο ομάδες, ανάλογα με το αν η ημερήσια πρόσληψη ήταν μεγαλύτερη ή μικρότερη από 300mg, και καταγράφηκαν οι μεταβολές της οστικής πυκνότητας στη σπονδυλική στήλη, το γοφό και άλλα τμήματα του σκελετού για διάστημα τριών ετών. Το κάπνισμα και η κατανάλωση ασβεστίου ή αλκοόλ δεν φάνηκε να επηρεάζουν την απώλεια αλάτων από τα οστά.
Περισσότερο επιρρεπείς στην απώλεια οστίτη ιστού ήταν οι γυναίκες που έφεραν δύο αντίγραφα μιας συγκεκριμένης ποικιλίας τoυ γονιδίου για τον υποδοχέα της βιταμίνης D.
«Η πρόσληψη πάνω από 300mg καφεΐνης συνδέεται με υψηλότερο ρυθμό απώλειας οστίτη ιστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, στις περισσότερες από τις θέσεις στο σκελετό που εξετάστηκαν και ειδικά στη σπονδυλική στήλη» καταλήγουν οι επιστήμονες.
H συνιστώμενη «μέτρια» κατανάλωση καφεΐνης αντιστοιχεί σε 470ml καφέ (περίπου τρία φλιτζάνια) και σε 940ml τσάι (περίπου έξι φλιτζάνια).