Πολιτική

Ο Γεωργίου, η ΕΛΣΤΑΤ και... οι μπαρούφες επί δικαστηρίω


Η ανεξάρτητη (κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ.) ελληνική Δικαιοσύνη θα κρίνει τελικά τον Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ -και, αν πιστέψουμε όσα καταγράφονται στα πρακτικά του Eurogroup, το Δημόσιο θα πληρώσει τα δικαστικά έξοδα του κ. Γεωργίου, επειδή το απαίτησε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο Μάριο Ντράγκι και ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε ότι θα ικανοποιήσει αυτό το αίτημα.

Χθες άρχισε -και διακόπηκε για να συνεχισθεί στις 18 Ιουλίου- η δίκη του κ. Γεωργίου για την «παράπλευρη» κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, επειδή ήταν για μερικούς μήνες στέλεχος της ΕΛΣΤΑΤ και διατηρούσε, ταυτόχρονα, τη θέση του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αλλά και σε αυτή τη δίκη, ακούσθηκαν ουκ ολίγες μπαρούφες, σχετιζόμενες με την άλλη, βασική κατηγορία που έχει αντιμετωπίσει ο κ. Γεωργίου: ότι «φούσκωσε» το έλλειμμα του 2009 για να φέρει την Ελλάδα στην κόλαση των μνημονίων.

Για παράδειγμα, ο Νίκος Λογοθέτης, πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, που είχε έλθει σε σφοδρή σύγκρουση με τον Ανδρέα Γεωργίου, είπε πολλά για την υποτιθέμενη μεθόδευση για το «φούσκωμα» του ελλείμματος. Ανάμεσα στα άλλα, εκτόξευσε και την ακόλουθη μπαρούφα μεγατόνων (αν δεν πρόκειται για ψέμα που προορίζεται να ενισχύσει το κατηγορητήριο): "Στο έλλειμμα του 2009 μπήκε και μέρος του χρέους από τα swaps του Σημίτη για να μπούμε στο ευρώ, που έληγε το 2020 ή και το 2030. Έβαλαν 21 δισ. χωρίς να υπάρχει λόγος, ενώ τα swaps δεν είχαν λήξει, μόνο και μόνο για να διογκωθεί το έλλειμμα".

Μέσα σε αυτές τις λίγες λέξεις, βρίσκονται κρυμμένα τόσα λάθη, επιστημονικές αστοχίες και... τερατολογίες, που είναι δύσκολο να τις παρουσιάσει κανείς αναλυτικά. Αν ανατρέξει κανείς στη μεθοδολογία της Eurostat για το πώς αντιμετωπίζονται στατιστικά οι υποχρεώσεις που απορρέουν από συμβάσεις swaps, όταν αυτές υποκρύπτουν δανεισμό, θα καταλάβει αμέσως γιατί τα swaps του Σημίτη, που ανανεώθηκαν αρκετές φορές από το 2005 και έφθασαν να λήγουν το 2037 ήταν υποχρεωτικό να επηρεάσουν τον υπολογισμό ελλείμματος και χρέους. Δεν επρόκειτο για κάποια σατανική επινόηση του Α. Γεωργίου, αλλά για απλή εφαρμογή κανόνων.

Αυτό είναι μια αρκετά τεχνική συζήτηση, αλλά ο κ. Λογοθέτης εκ της θέσεως που κατείχε και με βάση την επιστημονική του κατάρτιση οφείλει να γνωρίζει τουλάχιστον τα βασικά. Προφανής τερατολογία είναι ο ισχυρισμός ότι «έβαλαν 21 δισ. ευρώ» -προφανώς εννοεί ότι αυτό το ποσό προστέθηκε στο δημόσιο χρέος, γιατί θα ήταν αδιανόητο να προστεθεί ποσό στο έλλειμμα.

Αν ο κ. Λογοθέτης ανέτρεχε στην έκθεση που δημοσίευσε η Eurostat μετά την επίσκεψη κλιμακίου της στην Ελλάδα, το 2010, θα έβρισκε δύο μικρούς πίνακες, στη σελίδα 19, όπου καταγράφεται πώς επηρεάσθηκαν το χρέος και το έλλειμμα μετά τους νέους υπολογισμούς που έγιναν για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα swaps της εποχής Σημίτη και τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις των όρων τους.

Εκεί θα διάβαζε ότι στο μεν χρέος του 2009 προστέθηκαν 5.281,7 εκατ. ευρώ, στο δε έλλειμμα προστέθηκαν 118,3 εκατ. ευρώ. Μόνο ο κ. Λογοθέτης θα μπορούσε να εξηγήσει πώς από αυτά τα ποσά, που βεβαιώνονται επίσημα από την Eurostat, έφθασε στον τερατώδη ισχυρισμό ότι «έβαλαν 21 δισ. ευρώ». Προφανώς, ο κ. Λογοθέτης σκέφθηκε ότι οι δικαστές δεν έχουν την ευχέρεια να ανατρέξουν σε τεχνικά κείμενα της Eurostat και έριξε τον αριθμό-πυροτέχνημα της αρεσκείας του, πιστεύοντας ότι έτσι θα... θάψει βαθύτερα τον κ. Γεωργίου.

Η Ζωή Γεωργαντά, πρώην μέλος του δ.σ. της ΕΛΣΤΑΤ που επίσης ήλθε σε σφοδρή αντιπαράθεση με τον Α. Γεωργίου και έχει γίνει η βασική κατήγορός του, επίσης ανέπτυξε τη δική της θεωρία για το πώς συνωμότησε όλη η Ευρώπη ώστε το ελληνικό έλλειμμα να εκτοξευθεί στα ύψη, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η προσθήκη των υποχρεώσεων από τα swaps στο έλλειμμα και το χρέος έγινε επειδή το ζήτησε ο διευθυντής της Eurostat, με επιστολή στον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Η κ. Γεωργαντά παρουσίασε αυτή την παρέμβαση σαν μια ενέργεια που εντασσόταν στο πλαίσιο συνωμοσίας, ξεχνώντας βέβαια να εξηγήσει στους δικαστές ότι, όπως προαναφέραμε, οι αναθεωρημένοι από το 2007 κανόνες της Eurostat για τη στατιστική απεικόνιση των υποχρεώσεων από swaps επέβαλαν να γίνουν νέοι υπολογισμοί για το έλλειμμα και το χρέος.

Όπως ξέχασε και ότι η Eurostat είχε απευθυνθεί μετά το 2007 στις ελληνικές αρχές, για να ρωτήσει αν υπήρχαν κάποια swaps που είχαν συναφθεί εκτός αγοράς (off market swaps), αλλά οι αρχές (το υπ. Οικονομικών της εποχής της θωρακισμένης από τον Κ. Καραμανλή οικονομίας) είχαν δηλώσει ψευδώς ότι η Ελλάδα δεν είχε συνάψει τέτοιες συμβάσεις (όλα αυτά έχουν δημοσιευθεί με κάθε λεπτομέρεια στην έκθεση της Eurostat του Ιανουαρίου 2010).

Ζαλισμένος, προφανώς, από την εξιστόρηση εκ μέρους της κ. Γεωργαντά των γεγονότων που συνθέτουν αυτή την ασύλληπτων διαστάσεων συνωμοσία, ο εισαγγελέας ρώτησε την μάρτυρα: «Αν όλα αυτά που λέτε ισχύουν τότε μιλάμε για πανευρωπαϊκή συνωμοσία. Απευθυνθήκατε σε κάποιο ευρωπαϊκό όργανο»; Η κ. Γεωργαντά έδωσε την ακόλουθη απάντηση: «Χρειάζεται αμετάκλητη απόφαση ελληνικού δικαστηρίου (σ.σ.: για να προσφύγει σε κάποιο ευρωπαϊκό όργανο)».

Δηλαδή, η κ. Γεωργαντά δεν έχει άλλο τρόπο να αποδείξει ότι αλλοιώθηκαν τα στατιστικά στοιχεία, αν δεν εκδοθεί καταδικαστική απόφαση για τον κ. Γεωργίου; Δεν μπορεί να παρουσιάσει μια τεκμηριωμένη, επιστημονική εργασία της στην Eurostat, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ή ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να αποδείξει τους ισχυρισμούς της; Δεν μπορεί να εκθέσει τα επιχειρήματά της στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα για να κριθούν; Προς το παρόν, ούτε τα ευρωπαϊκά όργανα, ούτε η διεθνής ακαδημαϊκή κοινότητα έχουν δει μια εμπεριστατωμένη εργασία της κ. Γεωργαντά, που να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς της.

Το αξιοπερίεργο της όλης υπόθεσης είναι ότι ο κ. Γεωργίου αντιμετωπίζει όλες αυτές τις δικαστικές περιπέτειες επειδή παρουσίασε αυξημένο το έλλειμμα και το χρέος. Οι προκάτοχοι του, όμως, που έχουν συλληφθεί από την Eurostat με... τη γίδα στην πλάτη, επειδή αποδεδειγμένα προσέφευγαν σε πολλές παράτυπες μεθοδεύσεις για να κρύβονται ελλείμματα και χρέη, ουδέποτε απασχόλησαν εισαγγελείς και δικαστές. Αυτοί, προφανώς, κρίθηκε ότι εκτελούσαν έργο εθνικής σημασίας, κοροϊδεύοντας τους κουτόφραγκους και τις αγορές για να μας δανείζουν...

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις