Ο Ερντογάν φόρεσε το προσωπείο του καλού γείτονα που είναι υπέρμαχος του διαλόγου, της ειρηνικής συνύπαρξης και έρχεται στην Αθήνα.
Η αλλαγή του Τούρκου προέδρου που εγκατάλειψε την ακραία πολεμική ρητορική κατά της Ελλάδας, έχει γίνει αποδεκτή με ικανοποίηση από την κυβέρνηση και αυτό ανεξάρτητα από το πόσο πιστευτός είναι στο νέο του ρόλο… Αυτό που προέχει και αποτελεί μείζον διακύβευμα στη σημερινή επίσκεψη του Ερντογάν και των υπουργών του, είναι η διατήρηση των ήρεμων νερών στο Αιγαίο και η ενίσχυση των δεσμών εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ο Ερντογάν δηλώνει φίλος, εκφράζει την πρόθεσή του για ουσιαστική επαναπροσέγγιση με την Ελλάδα και τονίζει πως οι δύο χώρες μπορούν να προχωρήσουν σε μια συμφωνία «win to win». Η Αθήνα είναι επιφυλακτική, κρατά μικρό καλάθι και χαμηλούς τόνους αναφορικά με την επίθεση φιλίας του Τούρκου προέδρου, χωρίς να απορρίπτει την προοπτική οικοδόμησης πιο γερών θεμελίων στις σχέσεις των δύο χωρών. Αντιμετωπίζει την επίσκεψη Ερντογάν με ρεαλισμό, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι τα μείζονα ζητήματα που διέπουν τα ελληνοτουρκικά και «χτίζουν» τις φαραωνικές διαφορές ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, δεν θα τεθούν στο τραπέζι της σημερινής συζήτησης των δύο ηγετών αλλά και των υπουργικών ομάδων.
Αυτό που προέχει στην παρούσα φάση είναι να αποφευχθεί κάποιο «ατύχημα», όπως κάποια λεκτική η διπλωματική υπερβολή που θα προβοκάρει τον διάλογο και θα φέρει νέα σύννεφα στα ελληνοτουρκικά. Επ’ αυτού τα φώτα πέφτουν πάνω στον πάντα απρόβλεπτο Ερντογάν, ο οποίος πάντως και τουλάχιστον προς ώρας εμφανίζεται πιο… εγκρατής σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Η Αθήνα επιθυμεί τη συνέχιση του διαλόγου που είχε κοπεί απότομα για μεγάλο χρονικό διάστημα και με υπαιτιότητα της Αγκυρας, θέτοντας παράλληλα τις «κόκκινες γραμμές» απέναντι στην πάντα γεμάτη απαιτήσεις τουρκικών ατζέντα.
Η πολυθεματική ατζέντα διεκδικήσεων της Τουρκίας και η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο
Ο Ερντογάν έχει συγκεκριμένη ατζέντα την οποία θέλει να προωθήσει-επιβάλλει στα ελληνοτουρκικά . Ένα σαφές δείγμα έδωσε και μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στην Καθημερινή. Μίλησε για προσφυγή στη διεθνή δικαιοσύνη όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα που αποτελεί το πάγιο και μονοθεματικό αίτημα της Ελλάδας αλλά και για άλλα ζητήματα που εγείρει η Τουρκία και για τα οποία αναζητά… νομιμοποίηση.
Ως γνωστόν η αναθεωρητική και πολύπλευρη ατζέντα της Τουρκίας περιλαμβάνει το γκριζάρισμα νησιών και βραχονησίδων, την αποστρατικοποίηση των νησιών, την …τουρκική μειονότητα στη Θράκη.
Στην προμετωπίδα της τουρκικής στρατηγικής βρίσκεται και το γεωενεργειακό ζήτημα της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο. Μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του Ερντογάν στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» για τον πλούσιο φυσικό πλούτο του Αιγαίου και την ανάγκη οι δύο χώρες να συνεργαστούν.
Η συγκεκριμένη ατζέντα θα μείνει εκτός… ημερήσιας διάταξης και οι δύο χώρες θα επικεντρωθούν σε άλλα ζητήματα όπως το μεταναστευτικό και η διεύρυνση της συνεργασίας του ελληνικού λιμενικού με την τουρκική ακτοφυλακή. Αναμένεται να υπογραφούν αμοιβαίες επωφελείς συμφωνιών στο μεταναστευτικό, τον τουρισμό, την ενέργεια, τις μεταφορές και την πολιτική προστασία ή σε ορισμένα από αυτά που τα πεδία που συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα των συζητήσεων.