Ηρθε με "επιθετικές" διαθέσεις, επιδιώκοντας να φέρει την ελληνική κυβέρνηση σε δύσκολη θέση αμυνόμενου με διάθεση συμβιβασμού. Πήρε τις σωστές, κατηγορηματικές απαντήσεις, εισέπραξε κόκκινες γραμμές και αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί. Ο Τούρκος πρόεδρος έφυγε με ψαλιδισμένα φτερά,γράφοντας μείον στο ενεργητικό του. Για να "ισοφαρίσει" τουλάχιστον στο πεδίο των εντυπώσεων και της δημόσιας εικόνας του στο εσωτερικό της χώρας του, θα προσπαθήσει τώρα να αξιοποιήσει το χαρτί της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.
Πέραν των θετικών αποτελεσμάτων που μπορεί να αποφέρει η επίσκεψη του σε επίπεδο διμερών σχέσεων, το μόνο κέρδος που απεκόμισε ο "σουλτάνος της Αγκυρας" στο πεδίο των εντυπώσεων, είναι ότι το νέο-οθωμανικό δόγμα ξεδιπλώθηκε χθες σε live μετάδοση από την τηλεόραση.
Ομως η κίνηση αυτή απεδείχθη μπούμερανγκ. Ανάγκασε την ελληνική πλευρά - τον ΠτΔ και τον πρωθυπουργό - να μιλήσει αυτή τη φορά χωρίς περιστροφές, να θέσει κόκκινες γραμμές όσον αφορά τη Συνθήκη της Λωζάνης και το Κυπριακό, να ορίσει όρους και προύποθέσεις για τη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας.
Εμφανής ήταν η αναδίπλωση του Τούρκου πρέδρου, μετά τη "λεξιμαχία" στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν άφησε "να πέσει κάτω" ούτε λέξη από τις προκλητικές τοποθετήσεις του Ερντογάν.
Τελικά, "κατάπιε" σιωπηρά και τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι απεκόμισε την εντύπωση πως ο κ. Ερντογάν δεν ζητά αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, αλλά "σωστή εφαρμογή της".
Αναγκάσθηκε λοιπόν να περιορισθεί σε ήσσονος σημασίας θέματα της Συνθήκης, ειδικά στο μειονοτικό και στις συνθήκες ζωής της μειονότητας στη Δ. Θράκη. Εισέπραξε την απάντηση ότι ζητήματα που αφορούν την ζωή Ελλήνων πολιτών δεν αποτελούν θέμα διμερούς διαπραγμάτευσης - ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο Τούρκος πρόεδρος χρειάζεται τώρα μιά κίνηση που θα τον βοηθήσει να κερδίσει τις εντυπώσεις στο εσωτερικό της χώρας του. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να αναθερμάνει το μειονοτικό, μιλώντας για τους "ομοεθνείς" της Δυτικής Θράκης.
Ομως η επίσκεψη του στην Κομοτηνή δεν έχει μόνο επικοινωνιακό χαρακτήρα. Εντάσσεται στη μακροπρόθεσμη στρατηγική της Αγκυρας, που προσπαθεί πάντα να κρατά ανοιχτή μια "Κερκόπορτα" στη Θράκη.
Επικοινωνιακό σόου με διπλωματικούς συμβολισμούς
Στο διπλωματικό «λεξικό» του Ερντογάν και των συνεργατών του, περίοπτη θέση έχουν πλέον οι ομοεθνείς μουσουλμάνοι και η τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη. Με τον αέρα του ηγέτη της «μητέρας» πατρίδας, ο Ταγίπ Ερντογάν είναι πιθανό να μετατρέψει την σημερινή του επίσκεψη στη Κομοτηνή, σ’ ένα επικοινωνιακό σόου, το οποίο θα έχει σημαντικούς διπλωματικούς συμβολισμούς.
Πρόκειται για μια εξέλιξη, που το Μαξίμου θα ήθελε να αποφύγει, καθώς εκτός όλων των άλλων παρελκομένων, θα κληθεί να απαντήσει στο βασικό ερώτημα: γιατί εντάχθηκε στο πρόγραμμα Ερντογάν, η επίσκεψη στη Δυτική Θράκη;
Το τέλος των ψευδαισθήσεων
Το ντιμπέιτ για το ποιος αναδείχθηκε νικητής στις χθεσινές λεξιμαχίες καλά κρατεί, όπως επίσης και η συζήτηση αναφορικά με την επιλογή της κυβέρνησης να προσκαλέσει στην Ελλάδα τον πρόεδρο της Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη Ερντογάν αποδεικνύεται ιστορική και δρομολογεί το τέλος των ψευδαισθήσεων αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ψευδαισθήσεις, όπως, ότι η κεμαλική πτέρυγα της Τουρκίας, που έχει ως κύριο εκφραστή τον στρατιωτικό κατεστημένο, είναι η επικίνδυνη φωνή της Άγκυρας.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να ξεπεράσει τους κεμαλικούς σε προκλητικότητα και εμπλούτισε την ατζέντα των διεκδικήσεών του.
Ξεκάθαρος στόχος του Ερντογάν είναι το «γκριζάρισμα» όχι μόνο κάποιων βραχονησίδων ή νησιών του Αιγαίου, αλλά συνολικά όλου του πλαισίου των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας. Ο «Σουλτάνος» εγείρει ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, θέλοντας να ξεδιπλώσει «μαεστρικά» το νέο «κύμα» των διεκδικήσεών του.
Κορωνίδα στη νέα τουρκική ατζέντα, αποτελεί πλέον το ζήτημα της μειονότητας. Οι αναφορές του Ταγίπ Ερντογάν στα περί καταπίεσης των θρησκευτικών δικαιωμάτων των μουσουλμάνων της Θράκης, στον τρόπο εκλογής του Μουφτή και στις οικονομικές δυσχέρειες του μουσουλμανικού πληθυσμού, αποτελούν προμετωπίδα, προσπάθεια για το άνοιγμα κερκόπορτας στην περιοχή.