Διεθνή

Η Τουρκία βρήκε μέγα-κοίτασμα στον Εύξεινο- Ερντογάν: Θα γίνουμε ενεργειακά αυτάρκεις


Η μάχη για τους υδρογονάθρακες και τα ενεργειακά δίκτυα στη ΝΑ Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο παίρνει νέα τροπή, με την ανακάλυψη γιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, σε περιοχή τουρκικής δικαιοδοσίας. Αν επιβεβαιωθούν τα πρώτα στοιχεία για το μέγεθος του, η Τουρκία θα καταστεί σύντομα αυτάρκης σε ενέργεια και πιθανότατα μεγάλος εξαγωγέας, γεγονός που θα οδηγήσει σε αλλαγή των γεωπολιτικών ισορροπιών και σε αναδιάταξη οικονομικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή.

Τη μεγάλη ανακάλυψη ανακοίνωσε πανηγυρικά ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν από το σουλτανικό παλάτι «Ντολμά Μπαχτσέ» στην Κωνσταντινούπολη, αξιοποιώντας επικοινωνιακά το γεγονός σε μιά προσπάθεια να αλλάξει το οικονομικό κλίμα στη χώρα του, που βρίσκεται στα πρόθυρα συναλλαγματικής κρίσης, με παραπαίουσα οικονομία και τη λίρα να βυθίζεται σε ιστορικά χαμηλές ισοτιμίες.

Οποιαδήποτε μείωση στον λογαριασμό εισαγωγών ενέργειας, που ανήλθε στα 41 δισ. δολάρια πέρυσι, θα ενίσχυε τα δημοσιονομικά και θα βοηθούσε να μειωθεί ένα χρόνιο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το οποίο έχει συμβάλει σε ένα ιστορικό χαμηλό της λίρας έναντι του δολαρίου.

Εχοντας στο πλάι του όλο το υπουργικό συμβούλιο, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι στις έρευνες που διεξήχθησαν με αποκλειστικά τουρκικά μέσα, εντοπίστηκε «το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα». Μέχρι και σήμερα έχουν γίνει στην περιοχή εννέα γεωτρήσεις στις οποίες έλαβαν μέρος το Fatih και το Yavouz.

Το κοίτασμα υπολογίζεται πως έχει αποθέματα 320 δισ. κυβικών μέτρων και βρίσκεται στο οικόπεδο Danube1, στα όρια με την βουλγαρική και τη ρουμανική ΑΟΖ. 

Ενεργειακή ασφάλεια

«Η Τουρκία βρήκε στη Μαύρη Θάλασσα το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ιστορία της», είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε πως η Τουρκία σκοπεύει να γίνει καθαρός εξαγωγέας ενέργειας. Το πλωτό γεωτρύπανο Fatih άρχισε εργασίες στα τέλη του περασμένου μήνα στη ζώνη Tuna-1, περίπου 100 ναυτικά μίλια βόρεια των τουρκικών ακτών στη δυτική Μαύρη Θάλασσα. Όλες οι δοκιμές και οι μηχανολογικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί, είπε ο Ερντογάν.

«Αυτό το κοίτασμα είναι στην πραγματικότητα τμήμα μιας πολύ ευρύτερης πηγής. Θεού θέλοντος, πολύ περισσότερα θα έρθουν. Ως χώρα που εξαρτάτο για χρόνια από το εξωτερικό για το αέριο, ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη ασφάλεια τώρα», είπε. «Δεν θα υπάρξει παύση μέχρι να γίνουμε καθαρός εξαγωγέας στην ενέργεια.»

«Σκοπός μας είναι το αέριο της Μαύρης Θάλασσας να εξυπηρετήσει το έθνος μας από το 2023», κατά την εκατοστή επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, είπε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος.

Η μοιρασιά στη Μεσόγειο

Επίσης, ανακοίνωσε πως η Τουρκία θα επιταχύνει τις έρευνές της για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο αναπτύσσοντας εκεί στα τέλη του χρόνου ένα ακόμη πλωτό γεωτρύπανο. «Θα επιταχύνουμε τις επιχειρήσεις μας στη Μεσόγειο με την ανάπτυξη στο τέλος της χρονιάς του (πλωτού γεωτρύπανου) Kanuni, στο οποίο γίνονται αυτή τη στιγμή εργασίες συντήρησης», δήλωσε ο Ερντογάν.

Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε πως «πίσω απ’ όλα τα παιχνίδια που παίζονται, είναι η μάχη για τον καταμερισμό των κοιτασμάτων». Ως προς τη στάση της Αγκυρας τόνισε ότι οι προσπάθειες «δεν πρόκειται να σταματήσουν», μέχρι η Τουρκία να ξεκινήσει να εξάγει ενέργεια.

Ειδικοί βλέπουν 10 χρόνια για την εξόρυξη 

«Μπορώ να πω με ασφάλεια ότι με [αυτό] το οικονομικό και ερευνητικό δυναμικό, θα αφαιρέσουμε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών από την ατζέντα της χώρας μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ από το κατάστρωμα του Fatih.

Η λίρα ενισχύθηκε αφότου ο Ερντογάν είπε για πρώτη φορά σε στελέχη του τομέα ενέργειας την περασμένη Τετάρτη ότι έχει να ανακοινώσει «καλά νέα». Η λίρα υποχώρησε, ωστόσο, όταν ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες για το κοίτασμα και σημείωνε πτώση 0,4% στις 16:30 ώρα Ελλάδας.

Αξιωματούχοι και αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να χρειαστούν έως και 10 χρόνια προκειμένου να εξαχθεί αέριο από το κοίτασμα που ανακαλύφθηκε στη Μαύρη Θάλασσα, και θα χρειαστούν επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να κατασκευαστούν οι υποδομές για την παραγωγή και τον εφοδιασμό.

Το κοίτασμα βρίσκεται σε βάθος 2.100 μέτρων, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, με το γεωτρύπανο να προχωρά άλλα 1.400 μέτρα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. «Οι επιχειρήσεις μας εδώ δεν έχουν τελειώσει. Θα κατέβουμε άλλα 1.000 μέτρα... και τα δεδομένα δείχνουν ότι είναι πιθανό να βρούμε αέριο και εκεί.»