Πολιτική

Ο εμβολιασμός σώζει ζωές


Το νέο περιστατικό μηνιγγίτιδας φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη των εμβολιασμών. 

Αναφορικά με το νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας Β που καταγράφηκε, η διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το παιδί διακομίσθηκε εκεί από ιδιωτικό νοσοκομείο και μπήκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας παρέμεινε νοσηλευόμενη για μία εβδομάδα  και στη συνέχεια νοσηλεύτηκε  στο Τμήμα Λοιμώξεων της Β’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής. 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, σε κανένα στάδιο της νοσηλείας της  η μικρή ασθενής δεν παρουσίασε συμπτώματα απειλητικά για τη ζωή της παρόλα αυτά εμφάνισε μία σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή της νόσου που αφορούσε την ισχαιμική νέκρωση του αριστερού κάτω άκρου, επιπλοκή η οποία   συνήθως   δεν προλαμβάνεται. Με αυτή την εξέλιξη το παιδί νοσηλεύεται πλέον στη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου,  για περαιτέρω αντιμετώπιση.

Ωστόσο, λόγω των ισχαιμικών νεκρώσεων  που επήλθαν στο  αριστερό κάτω άκρο συνεπεία των μικροεμβολών, έγινε αφαίρεση του νεκρωμένου ιστού και  θα ακολουθήσει  η πλαστική αποκατάσταση  του σκέλους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το περιστατικό εκδηλώθηκε σε Νηπιαγωγείο του Καματερού που συστεγάζεται με  Δημοτικό σχολείο. Οι γονείς ενημερώθηκαν από τις διοικήσεις των σχολείων να μην προσκομίσουν τα παιδιά  τους στο σχολείο, με αποτέλεσμα για λόγους πρόληψης, τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά για μια ημέρα εξαιτίας του περιστατικού.

Η ανησυχία στην χώρα εντείνεται αφού κρούσματα μηνιγγίτιδας συνεχίζουν να καταγράφονται

Το περιστατικό αυτό φέρνει για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο τη σοβαρότητα της νόσου και τον κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν είχαμε κρούσμα με ένα παιδί που εμφάνισε μικροβιακή μηνιγγίτιδα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και παραπέμφθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το ποίο έπειτα από θεραπευτική αγωγή η υγεία του παρουσίασε βελτίωση και το παιδί γύρισε σπίτι του.

Κρούσμα μικροβιακής μηνιγγίτιδας είχαμε επίσης και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Μάλιστα, ο γιατρός ανέφερε πως το κρούσμα ταυτοποιήθηκε σε οροομάδα B και αφορούσε γυναίκα 50 ετών. Η άτυχη γυναίκα δυστυχώς κατέληξε.

Ενώ,  δύο (2) κρούσματα μηνιγγίτιδας είχαμε και στο στρατό σε στρατόπεδα της Χίου και της Ν. Περάμου.

Εκτός του Προγράμματος Εθνικού Εμβολιασμού το εμβόλια της μηνιγγίτιδας

Κάτι η υπογραφή διασυνοριακής προμήθειας εμβολίων η οποία αποσκοπεί στην εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης και καλύτερων τιμών, κάτι οι προτάσεις Rohit Malpani στο Συνέδριο & εκπαιδευτικό σεμινάριο (οι συνέπειες της κρίσης στη πρόσβαση στα φάρμακα: η κοινωνία απαιτεί δίκαιες λύσεις), για προμήθεια φθηνών φαρμάκων από τη Ινδία, κάτι το γεγονός ότι το πρώτο και μοναδικό εμβόλιο κατά μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β δεν έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Υποχρεωτικού Εμβολιασμού, παρά το γεγονός ότι οι παιδίατροι συνιστούν την εφαρμογή του, έρχεται να δέσει το γνωστό άσμα «ψήλοι στα αυτιά μου μπήκανε.

Το εμβόλιο μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β αναπτύχθηκε μετά από 20 χρόνια πρωτοποριακής έρευνας με τη χρήση της βραβευμένης τεχνολογίας «Reverse Vaccinology». Το προφίλ ανεκτικότητας και ανοσογονικότητας που διαθέτει έχει τεκμηριωθεί μέσω ενός εκτεταμένου κλινικού προγράμματος, ενώ ενδείκνυται για την προστασία όλων των ηλικιακών ομάδων, από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. 

Το παράξενο είναι ότι το Εθνικό Πρόγραμμα Υποχρεωτικού Εμβολιασμού προβλέπει το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου της οροομάδας C, όχι όμως και της οροομάδας Β, καθώς μέχρι πρότινος δεν υπήρχε σχετικό εμβόλιο. 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η οροομάδα τύπου Β (MenB) ευθύνεται για το 90% των περιστατικών της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά στην Ευρώπη. Πρόκειται για νόσο με σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην απώλεια της ζωής. Ενώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται καταλήγει παρά τη θεραπεία. Επιπλέον, 1 στα 5 άτομα που επιβιώνουν εμφανίζει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, επιληπτικούς σπασμούς, απώλεια της ακοής και μαθησιακές δυσκολίες, ενώ είναι δυνατό να υποστεί μέχρι και ακρωτηριασμό άκρων.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους, είναι στην ευθύνη της Κυβέρνησης και των Αρμόδιων Αρχών /  Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να επισπευθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες, προκειμένου το συγκεκριμένο εμβόλιο να ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα  Εμβολιασμού. Να μην ξεχάσουμε ωστόσο, ότι επιβάλλεται να ενταχθεί στη θετική λίστα και στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, ώστε  να διατίθεται απολύτως δωρεάν σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 

Ο εμβολιασμός προστατεύει από σοβαρές λοιμώξεις 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), ο εμβολιασμός αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες και οικονομικές υγειονομικές παρεμβάσεις, καθώς προλαμβάνει από 2 έως 3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Επίσης, ο εμβολιασμός των ενηλίκων είναι εξίσου σημαντικός με αυτό των παιδιών, διότι το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί με το πέρασμα των χρόνων. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ ο εμβολιασμός, μπορεί να έχει θετική επίπτωση στη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας, βελτιώνοντας έτσι, την ποιότητα ζωής.