Εν εξελίξει βρίσκεται η διαμάχη ΗΠΑ – Πεκίνου γύρω από την κυριαρχία στο παγκόσμιο εμπόριο, μεταξύ άλλων. Οι επιπτώσεις σε επίπεδο αγορών μπορεί να θεωρούνται ελεγχόμενες για την ώρα, κανείς όμως δεν μπορεί να προδικάσει τον βαθμό βούλησης των ηγεσιών και τα αποτελέσματα των διπλωματικών/παρασκηνιακών διεργασιών γύρω από την διαμάχη.
Η Κίνα, άλλωστε, θα μπορούσε να είναι αυτή που θα αμφισβητήσει εν τέλει την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ σε πολλούς τομείς της οικονομίας και όχι μόνο – όπως έχουν αναφερθεί εκτενώς διεθνείς οικονομολόγοι και αναλυτές. Τι γίνεται όμως με τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας;
Οι γνωστοί κολοσσοί με έδρα τις ΗΠΑ όπως η Microsoft και η Apple δεν είναι απλά πρωτοπόροι στους κλάδους τους, έχουν καταφέρει να παράσχουν με επιτυχία την τεχνολογία τους καθιστώντας την αναπόσπαστο εργαλείο (με μεγάλο βαθμό εξάρτησης) της «ατμομηχανής» της παγκόσμιας οικονομίας.
Για παράδειγμα, στις πρώτες 10 κορυφαίες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας οι 7 προέρχονται από τις ΗΠΑ, 2 από την Κίνα και μια από την Νότια Κορέα. Πιο αναλυτικά, οι μεγαλύτερες ψηφιακές εταιρείες προέρχονται από τις ΗΠΑ με τις περισσότερες να εδρεύουν στην Silicon Valley. Στη δεύτερη θέση έρχονται πολλές εταιρείες από την Κίνα (στις πρώτες 50), αλλά σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι καμία δεν έχει ούτε το μισό μέγεθος των leader όπως οι Amazon, Apple και Microsoft.
Άξιο αναφοράς ωστόσο είναι το γεγονός ότι μακροπρόθεσμα το Πεκίνο φαντάζει έτοιμο να αμφισβητήσει σθεναρά την ηγεμονία των αμερικάνικων εταιρειών του κλάδου.
Η Κίνα…εκπαιδεύεται
Σε σχετικό Φόρουμ Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Silicon Valley (SVIEF 2018) που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα, o 40χρονος Κέισι Ρος, βετεράνος στον τομέα των αναπτυσσόμενων εταιριών της Silicon Valley ήταν σαφής:
«Η Κίνα είναι έτοιμη να κερδίσει έναν μακροπρόθεσμο αγώνα απέναντι στις ΗΠΑ στον τομέα των ευκαιριών ανάπτυξης υψηλής τεχνολογίας, καθώς η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο επενδύει περισσότερο στην επιστήμη και την εκπαίδευση από τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα κατέλαβε την 30η θέση στα μαθηματικά, την 23η στην επιστήμη και την 17η στην ανάγνωση στον κόσμο.
Όμως, πρόσθεσε, η Κίνα είναι η πρώτη και στα τρία και υποστήριξε ότι εάν δεν γίνει κάποια αλλαγή σε αυτήν την κατάσταση, δύσκολα μπορεί να τον πείσει κάποιος ότι οι ΗΠΑ θα κερδίσουν μακροπρόθεσμα την μάχη για την κυριαρχία στην υψηλή τεχνολογία.
Το τι θα φέρει το προσεχές – αβέβαιο- μέλλον και σε αυτόν τον τομέα είναι δύσκολο να προβλεφθεί
Αξίζει να επισημανθεί, τέλος, πως η μεγαλύτερη απειλή για αυτές τις εταιρείες δεν θα πρέπει να θεωρούνται μόνο οι μακροοικονομικές αλλαγές ή απλή εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά κυρίως οι εν εξελίξει διεργασίες σε θεσμικό επίπεδο γύρω από την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.
Ποιος θα είναι σε θέση όμως να ορίζει τους κανόνες στο εγγύς μέλλον;
Βάιος Κρόκος