Ελλάδα

Ο δήμος Θεσσαλονίκης μαζεύει ελιές και είναι έτοιμος να βγάλει βιολογικό λάδι


Για τη δική του ελαιοπαραγωγή, με στόχο να παραχθεί βιολογικό ελαιόλαδο, ετοιμάζεται μέσα στους επόμενους μήνες ο δήμος Θεσσαλονίκης. Θα είναι η πρώτη φορά που θα μαζευτούν οι ελιές από όλα τα ελαιόδεντρα που φυτεύτηκαν στην πόλη ώστε στη συνέχεια να παραχθεί δημοτικό ελαιόλαδο, το οποίο θα διατεθεί για να καλυφθούν κοινωνικές ανάγκες.

Η ιδέα «γεννήθηκε» φέτος καθώς τα αιωνόβια ελαιόδεντρα που διαθέτει ο δήμος Θεσσαλονίκης τόσο στην οδό Αγγελάκη, όσο επίσης στο δημαρχιακό μέγαρο, στην Άνω Πόλη και σε άλλα σημεία είναι ιδιαιτέρως φορτωμένα με καρπούς. Υπολογίζεται, δε, πως από το ράβδισμα των ελαιόδεντρων θα συγκεντρωθεί περίπου ένας τόνος καρπών, εκ των οποίων εκτιμάται πως θα παραχθούν 100 λίτρα λάδι.

Η συγκομιδή των ελιών από όλα τα δέντρα θα γίνει το Νοέμβριο, καθώς είναι η καταλληλότερη περίοδος. Παράλληλα, θα στηθεί μια γιορτή, στην οποία θα κληθούν μαθητές από σχολεία, πρόσκοποι και εθελοντές, που θα βοηθήσουν να τοποθετηθούν τα τσουβάλια και να ραβδίσουν με το ξύλινο κοντάρι ώστε να ζήσουν από κοντά τη διαδικασία.

Για την προστασία των ελαιόδεντρων και προκειμένου να μην προσβληθούν οι καρποί από τον δάκο τοποθετήθηκαν τις τελευταίες ώρες σε όλα τα δέντρα κίτρινες οικολογικές παγίδες για την καταπολέμηση του εντόμου. Παράλληλα, αναζητείται ελαιοτριβείο που θα βοηθήσει, χωρίς συμμετοχή, στη διαδικασία παραγωγής του λαδιού, το οποίο αφού ελεγχθεί η ποιότητά του θα διατίθεται για κοινωνικούς σκοπούς.

Οι τριάντα υπεραιωνόβιες ελιές επί της οδού Αγγελάκη τοποθετήθηκαν τον Απρίλιο του 2020, αποτελώντας χορηγία του επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη προς την πόλη, ώστε να αντικαταστήσουν τις λεύκες που ήταν επικίνδυνες και παρουσίασαν προβλήματα ευστάθειας.

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης, αρμόδιος για θέματα Πρασίνου, Βασίλης Διαμαντάκης, δήλωσε στο ΑΠΕ–ΜΠΕ σχετικά με την ιδέα: «φέτος διαπιστώσαμε ότι οι ελιές του δήμου είχαν σημαντική καρποφορία και σκεφτήκαμε, μετά την παραγωγή δικού μας κρασιού από τον αστικό αμπελώνα, να προχωρήσουμε στη συλλογή των καρπών και να βγάλουμε δημοτικό λάδι. Το λάδι αυτό, αφού το αναλύσουμε και δούμε την ποιότητά του, θα το διαθέσουμε για να καλύψουμε ανάγκες σε δομές του δήμου».

Διαβαστε επισης