Πολιτική

O Αμερικανός ΥΠΟΙΚ ενθαρρύνει την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα


Τα εξετάζουμε όλα με "ανοιχτό μυαλό". Αυτή ήταν η φράση, μεταξύ άλλων, της ηγεσίας του νέου ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ. Από την πλευρά του ο Στίβεν Μνούσιν μιλώντας στους FT και αναφερόμενος στο ενδεχόμενο το ΔΝΤ να συμμετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα χρηματοδοτώντας από την πλευρά του ότι αναλογεί σημείωσε:

«Θεωρούμε ότι είναι πρωτίστως ένα ευρωπαϊκό θέμα, παρ' όλο που είναι κάτι το οποίο παρακολουθούμε διότι είναι σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία και τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές» σημειώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, προσθέτοντας πως ελπίζει ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια λύση στην «ελληνική κατάσταση» στο «εγγύς μέλλον».

Το ΔΝΤ δεν έχει συμφωνήσει προς το παρόν να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του προγράμματος στήριξης ύψους 86 δισ. ευρώ, ζητώντας να συμφωνηθούν νέες μεταρρυθμίσεις και να υπάρξει δέσμευση από τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση της ελληνικού χρέους.

Τη Μ. Πέμπτη αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών είχε αναφέρει πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να διαδραματίσει υποστηρικτικό ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι «ανοικτές» στην ιδέα της συμμετοχής του στη χρηματοδότηση του προγράμματος που είχε συμφωνηθεί το 2015.

Παράλληλα, ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ και πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs έσπευσε να καθυσυχάσει τους φόβους ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να διαρρήξει την παγκόσμια οικονομική τάξη ή να εξαπολύσει ένα νέο γύρο νομισματικών και εμπορικών πολέμων.

Πριν λίγο:

Ικανοποιητικές κρίνονται οι προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία - σε σχέση με άλλους οίκους και Θεσμούς - για το 2017, ωστόσο αναθεωρεί επι τα χείρω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και συγκεκριμένα, από 2,8% στο 2,2%. Ο λόγος για το ΔΝΤ και όσα αναφέρει στην έκθεση του World Economic Outlook κατά την οποία γίνεται λόγος επίσης για μηδενική μεταβολή του ΑΕΠ το 2016. Ωστόσο, το Ταμείο εκτιμά πως θα επέλθει «αποθέρμανση» της οικονομίας έως το 2022 με αποτέλεσμα η ανάπτυξη το εν λόγω έτος να είναι μόλις 1% του ΑΕΠ. Το Ταμείο υποστηρίζει ότι η ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να διατηρήσει μακροχρόνια ικανοποιητικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης χωρίς υψηλό πληθωρισμό, το λεγόμενο δυνητικό ΑΕΠ (potential output), παραμένει πολύ χαμηλή.

Διαβάστε περισσότερα: ΔΝΤ για Ελλάδα