Επικαιρότητα

NYT: Η Λέσβος είναι το νησί της απελπισίας για τους πρόσφυγες


 Ως το «νησί της απελπισίας» περιγράφει η New York Times τη Λέσβο κάνοντας εκτενές αφιέρωμα στις συνθήκες στο κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια και στους χιλιάδες όπως αναφέρει «εγκλωβισμένους» πρόσφυγες.  

 «Δύο χρόνια μετά τη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε λυπηρές συνθήκες στη Μυτιλήνη» αναφέρει το δημοσίευμα όπου επισημαίνεται ότι ο καταυλισμός κατασκευάστηκε για 2.500 ανθρώπους ζουν περισσότεροι από 5.500.   

«Χιλιάδες μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Λέσβο, απρόθυμοι να επιστρέψουν στις χώρες από τις οποίες ήρθαν, ανήμποροι να προχωρήσουν μπροστά, προς την ευκαιρία την οποία ήλπιζαν να βρουν στην Ευρώπη». 

 «Δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα χτες στον καταυλισμό»  δηλώνει ο 26χρονος πρόσφυγας, Baroch, προσθέτοντας ότι ήταν «σα να μένω σε ψυγείο. Θέλω να πάω στην Αθήνα. Δεν ξέρω γιατί είμαι εδώ, αν δεν με θέλετε να με στείλετε σε άλλη χώρα» ανέφερε  χαρακτηριστικά στον δημοσιογράφο της εφημερίδας. 

  «Η βροχή τρέχει μέσα στις σκηνές, υπάρχει έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος και ζεστού νερού ακόμα και το χειμώνα. Οι τουαλέτες είναι γεμάτες με περιττώματα. Το άσχημο φαγητό συχνά τελειώνει. Οι ουρές είναι ατελείωτες.Ξεσπούν καβγάδες. Η βία, οι κλοπές και οι βιασμοί είναι μια καθημερινή απειλή. Ακόμα κι αν είσαι υγιής, στη Μόρια θα αποκτήσεις κάποιο πρόβλημα» περιγράφει σύμφωνα με το δημοσίευμα ο 27χρονος Αμίρ.   

Από την πλευρά του ο 26χρονος Σαμίρ από τη Συρία «αν και έχει δει τον πόλεμο περιγράφει το κέντρο υποδοχής ως "ένα πολύ επικίνδυνο μέρος"», ενώ ο 20χρονος Ανάς από την Αλγερία περιγράφει πώς προσπάθησε δεκάδες φορές να φύγει λαθραία από το νησί μπαίνοντας σε κάποιο φορτηγό χωρίς, όμως, αποτέλεσμα καθώς κάθε φορά τον εντόπιζαν λιμενικοί.   

Σοκάρει μια 30χρονη από το Αφγανιστάν που θέλησε να ξεφύγει από το σύζυγό της επειδή απειλούσε να τη σκοτώσει και είπε στην εφημερίδα ότι «μόλις είδα την κατάσταση εδώ ήθελα να αυτοκτονήσω».   

«Προσπαθούμε σκληρά να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, δεν είμαστε αδιάφοροι» δηλώνει από την πλευρά του ο διευθυντής του κέντρου υποδοχής Γιάννης Μπαλπακάκης αναγνωρίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο υπερπληθυσμός.   «Η Μόρια είναι το πιο πυκνοκατοικημένο μέρος στον κόσμο αν υπολογίσεις όσους ζουν ανά τετραγωνικό μέτρο» καταλήγει.