Πολιτική

Ντράγκι/WEF: Το προσφυγικό δημιουργεί κίνητρα ανάπτυξης στην Ευρώπη


Απαιτούνται ταχύτατα μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα στην Ελλάδα

Η αύξηση των κρατικών δαπανών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού μπορεί να αποδειχτεί ως ένα κίνητρο για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρώπης δήλωσε σήμερα σε ομιλία του στο World Economic Forum Annual Meeting 2016 ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι. Χαρακτηριστικά είπε «για την Ευρώπη οι πρόσφυγες αποτελούν μία πρόκληση και μία ευκαιρία…και οι κρατικές δαπάνες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως αναπτυξιακά κίνητρα».

Μετάφραση απόδοση κειμένων: Ελενα Ερμείδου

Σχολιάζοντας την απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια στα τέλη του περασμένου έτους, ο Ντράγκι αποκάλεσε την απόφαση «κατάλληλη με το δεδομένο ότι  η οικονομία των ΗΠΑ τελεί σε φάση ανάκαμψης». Η μεταβολή της νομισματικής πολιτικής «εν μέρει είχε γίνει γνωστή και εκτελέστηκε άριστα» προσέθεσε.

Ο αρχηγός της ΕΚΤ αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ εξήγησε ότι «οι διαφορές οφείλονται στο ότι οι κύκλοι ανάκαμψης που διανύονται έχουν διαφορές και αποκλίσεις».

Μιλώντας για την Ελλάδα ο Ντράγκι παρατήρησε ότι η κατάσταση της χώρας παρουσιάζει βελτίωση. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει αρκετή πρόοδο στο θέμα των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής της», είπε χαρακτηριστικά. Εν τούτοις, συμπλήρωσε απαιτείται περισσότερη δουλειά σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις του χρηματοοικονομικού τομέα, αναφερόμενος μεταξύ των άλλων στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. « Η ταχύτητα έχει μεγάλη σημασία. Οσο σύντομο ολοκληρωθούν, το πιο γρήγορα θα επανέλθει η ελληνική οικονομία σε κατάσταση ομαλότητας»

Ερωτώμενος σχετικά με την  Ευρωπαϊκή ενοποίηση, υπογράμμισε: «Απαντες Ευρωπαίοι ηγέτες επιδιώκουν να οδηγήσουν τους πολίτες προς ένα κοινό όφελος, με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει σεβασμός προς τις δημοκρατικές αξίες. Αυτό που συμβαίνει πάντα κατά τις κρίσεις, είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένας απόλυτος εκλεκτός τρόπος, πρέπει όμως αυτός ο τρόπος να συνάδει με την δημοκρατία. Ετσι εξηγείται το γιατί μετά την επίλυση μία κρίσης, οι δημοκρατίες είναι ισχυρότερες και το κοινό ταξίδι προς την Ευρωπαϊκή ενοποίηση συνεχίζεται»


Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις