Πολιτική

Ντράγκι: Τα επιτόκια θα μείνουν αρκετό διάστημα εδώ που είναι - ή χαμηλότερα


Στα ιστορικά χαμηλά διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάτι που ανέμεναν οι αναλυτές. Tο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να επανεξετάσει τη νομισματική πολιτική της το Μάρτιο μετά τη δημοσίευση στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού και τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της τράπεζας, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο αναχρηματοδότησης να παραμείνει στο 0,05%, το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (δανεισμού) να μείνει στο 0,30% και το επιτόκιο κατάθεσης στην ΕΚΤ από τις τράπεζες να μείνει στο ‑0,30%.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, άφησε «παραθυράκι» για πιθανή αλλαγή της νομισματικής πολιτικής τον Μάρτιο όταν και θα επανεξεταστεί. Αυτό σημαίνει μια ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων, και όχι αύξηση, αφού πληθωρισμός παραμένει χαμηλά. Προηγουμένως θα υπάρξει δημοσιοποίηση των εκτιμήσεων των οικονομολόγων της ΕΚΤ για την πορεία πληθωρισμού, της ανεργίας και της ανάπτυξης στην ευρωζώνης.

Ο Ντράγκι είπε ότι οι συνθήκες από την συνεδρίαση του Δεκεμβρίου έχουν αλλάξει, κάνοντας αναφορά στην πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου κατά 40% από τις προηγούμενες προβλέψεις. «Οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί και πιστεύω ότι η αξιοπιστία της ΕΚΤ θα δεχόταν πλήγμα αν δεν ήμασταν έτοιμοι να αξιολογήσουμε και να ενδεχομένως να επανεξετάσουμε την νομισματική μας πολιτική όταν θα έχουμε πλήρη πληροφόρηση» πρόσθεσε.

Μικρά περιθώρια

Άλλωστε ο πρόεδρος της ΕΚΤ στο ξεκίνημα της σημερινής συνέντευξης ξεκαθάρισε ότι «τα επιτόκια θα παραμείνουν στο τρέχον επίπεδο ή και σε χαμηλότερο για μεγάλο χρονικό διάστημα». Σύμφωνα με τον Ντράγκι, η πτώση στις τιμές πετρελαίου και εμπορευμάτων αλλά και ορισμένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι διατηρούν τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα, κάτι το οποίο εκ των πραγμάτων δεν προσφέρει μεγάλα περιθώρια κινήσεων στην ΕΚΤ, τουλάχιστον όσον αφορά τα επιτόκια.

Για την οικονομία της ευρωζώνης, ο Ντράγκι εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, υποστηρίζοντας ότι έχει «δυναμώσει» αρκετά ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει με καλύτερο τρόπο τα εξωτερικά σοκ, αλλά οι γενικές συνθήκες δεν είναι καλές. Επανέλαβε ότι η εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης λειτουργεί υποστηρικτικά στην ευρωζώνη.

 Πολλά εργαλεία παρέμβασης

Είπε επίσης ότι η ΕΚΤ έχει την δύναμη, τη βούληση και την αποφασιστικότητα να αναλάβει δράση και ότι έχει στην διάθεση της πληθώρα εργαλείων που μπορεί να χρησιμοποιήσει. Δεν υπάρχουν τεχνικά όρια στο πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η ΕΚΤ στην χρήση των εργαλείων που διαθέτει, ανέφερε. Τόνισε πάντως ότι δεν αρκούν οι πολιτικές που ασκεί η τράπεζα για  να δυναμώσει  η οικονομία και να βελτιωθούν οι συνθήκες στις αγορές των κρατών-μελών. Πρέπει λοιπόν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο προσφυγικό ζήτημα, λέγοντας ότι οι ροές των προσφύγων θα αλλάξουν «το πρόσωπο της ευρωπαϊκής κοινωνίας».

Απατώντας σε ερώτησ ησχετικά με την αναστάτωση στις χρηματιστηριακές αγορές και στις πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές ο κ. Ντράγκι κάτι που μπορεί να επηρεάζει τα κέρδη τους, είπε: «Έχουμε εντολή να επιτύχουμε σταθεροποίηση των τιμών, το καθήκον μας δεν είναι να προστατεύσουμε την κερδοφορία τραπεζών ή ασφαλιστικών ομίλων»