Πολιτική

Ντράγκι σε Σόιμπλε: Τα χαμηλά επιτόκια θα διατηρηθούν, πάρτε μέτρα


Την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων που ακολουθεί η ΕΚΤ υπερασπίσθηκε ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι απευθυνόμενος στο Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανφκ Σόιμπλε και τους ομολόγους τους στo κοινοβούλιο αντικρούοντας τα επιχειρήματα τους, πως η χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών οφείλεται στα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ. Υπό αυτό το πρίσμα, κάλεσε την γερμανική ηγεσία από την πλευρά της να λάβει μέτρα για μια βιώσιμη ανάπτυξη

«Τα χαμηλά επιτόκια σήμερα είναι απαραίτητα για μια επιστροφή σε υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον» σημείωσε. «Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι να επιτρέψουμε στα μέτρα μας να δράσουν» πρόσθεσε.

«Συνολικά, αποταμιευτές, εργαζόμενοι, επιχειρηματίες, συνταξιούχοι και φορολογούμενοι σε όλη την ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, είναι σε καλύτερη κατάσταση εξαιτίας των δράσεων μας, σήμερα και αύριο» υπογράμμισε ο κ. Ντράγκι. 

Κάλεσε δε σε επιτάχυνση των προσπαθειών από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές τόσο σε εθνικό επίπεδο, μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, "ώστε να δρέψουμε πλήρως τα οφέλη των συγκεκριμένων νομισματικών μέτρων", όπως είπε. Οι σχέσεις ΕΚΤ - Γερμανίας έχουν «ψυχρανθεί» το τελευταίο διάστημα, καθώς το Βερολίνο αντιτάσσεται στην πολιτική των διευκολυντικών μέτρων, ενώ ζητά από το Βερολίνο ν' αυξήσει τις κρατικές δαπάνες για να στηρίξει την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πολιτική της ΕΚΤ στοχεύει στη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης, αλλά και στην επιστροφή του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2%.

Εν κατακλείδι, ο ισχυρός άντρας της ΕΚΤ σημείωσε πως τα χαμηλά επιτόκια παραμένουν αναγκαία και για να λήξει η εποχή αυτή απαιτούνται απ' όλους μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ είναι τόσο ανήσυχη για τον βραδύ ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε σύστησε ομάδα κρούσης (task force) για να εξετάσει σχετικές ιδέες. Εν τω μεταξύ, όμως, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας θέλουν να δουν (αυξημένες) δημόσιες δαπάνες από ορισμένες κυβερνήσεις, και δεν φοβούνται να αναφέρουν ονόματα.

«Οι χώρες που έχουν δημοσιονομικό περιθώριο, πρέπει να το χρησιμοποιήσουν. Η Γερμανία έχει δημοσιονομικό περιθώριο», δήλωσε ο Ντράγκι δυο εβδομάδες νωρίτερα σε δημοσιογράφους στις 8 Σεπτεμβρίου. Ο Πέτερ Πράετ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα L' Opinion την περασμένη εβδομάδα ότι το πλεόνασμα στο γερμανικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που φθάνει το 9% του ΑΕΠ, αποτελεί μία «ανωμαλία», η οποία πρέπει να μειωθεί με την αύξηση της εγχώριας ζήτησης. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν είναι μόνοι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη στασιμότητα της οικονομίας της χώρας του και μία φουντωμένη κρίση «κόκκινων» δανείων, τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι το πλεόνασμα της Γερμανίας είναι ανησυχητικό...