Οι χρηματοδοτικές συνθήκες στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί σημαντικά από τον Μάιο του 2014 χάρη στον θετικό αντίκτυπο του QE, αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σε απαντητική επιστολή του στον ευρωβουλευτή, Νίκο Χουντή.
«Χάρη στον θετικό αντίκτυπο από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (APP), σημαντικές βελτιώσεις στις χρηματοδοτικές συνθήκες σημειώθηκαν και σε χώρες, τα ομόλογα των οποίων δεν ήταν επιλέξιμα στο πλαίσιο του προγράμματος», σημειώνει ο Ντράγκι στην επιστολή, προσθέτοντας: «Σχετικά, αν και είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τα αποτελέσματα από το APP, βλέπουμε ότι ο ρυθμός αύξησης των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα έγινε θετικός ξανά (ετήσιος ρυθμός αύξησης 1,7% τον Μάρτιο του 2019 έναντι -4,5% τον Μάιο του 2014) και τα επιτόκια χορηγήσεων δανείων μειώθηκαν κατά περίπου 200 μονάδες βάσης (δύο ποσοστιαίες μονάδες) από τον Μάιο του 2014. «Συνολικά, τα μη τυπικά μέτρα μας συνέβαλαν σε μία πιο ομοιόμορφη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στα επιτόκια χορηγήσεων σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και σε κάθε μεγέθους επιχειρήσεις», πρoσθέτει.
Αναφερόμενος στο σύνολο της Ευρωζώνης, ο Ντράγκι σημειώνει ότι από τον Μάιο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2019 τα επιτόκια χορηγήσεων για τα νοικοκυριά και τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (NFCs) μειώθηκαν σημαντικά, κατά περίπου 110 και 130 μονάδες βάσης, αντίστοιχα. Η μείωση στα τραπεζικά επιτόκια χορηγήσεων στις NFCs και μικρές εταιρείες - υποθέτοντας ότι τα πολύ μικρά δάνεια έως 250.000 ευρώ χορηγούνται κυρίως σε μικρές επιχειρήσεις - ήταν πιο έντονη στις χώρες της Ευρωζώνης που ήταν περισσότερο εκτεθειμένες στην κρίση.
«Για παράδειγμα, τα επιτόκια χορηγήσεων για τις NFCs μειώθηκαν από τον Μάιο του 2014 κατά περίπου 100 μονάδες βάσης στη Γερμανία και 60 μονάδες βάσης στη Γαλλία, ενώ μειώθηκαν κατά περίπου 170 μονάδες βάσης στην Ισπανία και 200 μονάδες βάσης στην Ιταλία. Αυτό το σχετικά ισχυρότερο όφελος από τη μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων ισχύει και τα πολύ μικρά δάνεια σε εταιρείες χωρών της Ευρωζώνης που επηρεάσθηκαν περισσότερο από την κρίση. Η μείωση των επιτοκίων για τα πολύ μικρά δάνεια ανήλθε σε περίπου 140 μονάδες βάσης στη Γερμανία και 120 μονάδες βάσης στη Γαλλία, αλλά σε περίπου 300 μονάδες βάσης στην Ισπανία και 230 μονάδες βάσης στην Ιταλία», αναφέρει ο Ντράγκι.
Όσον αφορά τις χορηγήσεις δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά στο σύνολο της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημειώνει ότι ανέκαμψαν ισχυρά μετά τη θέσπιση των μη τυπικών μέτρων νομισματικής πολιτικής. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης δανείων σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο +3,5% τον Μάρτιο του 2019 από -2,9% τον Μάιο του 2014, ενώ ο ετήσιος ρυθμός αύξησης δανείων σε νοικοκυριά διαμορφώθηκε στο 3,2% από -0,1%, αντίστοιχα. «Αν και τα δάνεια σε NFCs ωφελήθηκαν από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και η ετερογένεια στην αύξηση των δανείων αυτών μειώθηκε, εξακολουθεί να υπάρχει. Στο σημερινό περιβάλλον, ωστόσο, αυτή η ετερογένεια φαίνεται να σχετίζεται με διαφορές μεταξύ των χωρών στη ζήτηση δανείων παρά σε επίμονους περιορισμούς στην προσφορά. Αυτό επιβεβαιώνεται από στοιχεία της έρευνας τραπεζικού δανεισμού στην Ευρωζώνη, που δείχνουν ότι οι συνθήκες προσφοράς πιστώσεων είναι ευνοϊκές σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης», σημειώνει ο Ντράγκι στην απαντητική επιστολή του.
ΑΠΕ-ΜΠΕ