Πολιτική

Ντράγκι για αξιολόγηση: Σημαντική η ταχύτητα και η ποιότητα


Δίχως να ανοίξει τα χαρτιά του -σε επίπεδο χρονοδιαγραμμάτων- ο επίκεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι σημείωσε πως είναι σημαντικό η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί γρήγορα με επιτυχία αλλά και με ποιοτικά χαρακτηριστικά. Όπως σημείωσε, πολλοί είναι οι παράγοντες που θα συντελέσουν σε αυτό το γεγονός με κρίσιμα ζητήματα, τα κόκκινα δάνεια, το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

Ο Μάριο Ντράγκι επεσήμανε πως η στρατηγική διευθέτηση των κόκκινων δανείων θα ανοίξει το δρόμο για νέα κεφάλαια στην αγορά προς όφελος της ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, τόνισε πως πρέπει να αντιμετωπιστούν οι «μεσοπρόθεσμες και οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις». Οι δράσεις που θα ληφθούν, πρόσθεσε, πρέπει να βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του συστήματος και να εξασφαλίζουν τη δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών. Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρθηκε στα δημοσιονομικά και φορολογικά μέτρα που επίσης χρειάζεται να ληφθούν. Όπως είπε αναφερόμενος στο φόρο εισοδήματος, ούτε εκεί έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά.

«Οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές βρίσκονται σε εξέλιξη και έτσι είναι πολύ νωρίς για να καθορίσουμε ένα χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι μιλώντας στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.

Ντράγκι προς επενδυτές: Εμείς μπορούμε να σας σώσουμε

Μήνυμα σταθερότητας και αποφασιστικότητας έστειλε στους επενδυτές ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διαμηνύοντας ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει παρά τις πιέσεις που δέχεται από την γερμανική πλευρά.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τον τραπεζικό κλάδο, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι «εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τη σταθεροποίηση των τιμών, σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα διστάσουμε να δράσουμε», σχολιάζοντας την πρόσφατη χρηματοπιστωτική αναταραχή.

Αναγνώρισε ότι ορισμένες τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε υψηλού κινδύνου στοιχεία. «Η πρόσφατη πτώση των μετοχών αντανακλά την ανάγκη αναπροσαρμογής του επιχειρησιακού μοντέλου των τραπεζών» συμπλήρωσε. Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι βρισκόταν το 2012, γεγονός που οφείλεται στη σημαντική ενίσχυση της κεφαλαιακής του θέσης.

Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η νομισματική πολιτική απαιτεί την ταυτόχρονη εφαρμογή των κατάλληλων δημοσιονομικών πολιτικών, οι οποίες μέσω των δημόσιων επενδύσεων και της μείωσης της φορολογίας, θα ενισχύσουν την ανάκαμψη.

Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη υλοποίησης αποτελεσματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και να βελτιωθεί η παραγωγικότητα. «Όλα αυτά θα πρέπει να συμβαδίζουν με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας».