Πολιτική

Ντράγκι: Αναγκαία η κοινή δράση της ΕΕ σε άμυνα και μετανάστευση


Είναι απαραίτητο οι ηγέτες της Ευρώπης να αναλάβουν κοινή δράση σε τομείς όπως η άμυνα και η μετανάστευση, εάν θέλουν να ανακτήσουν την στήριξη των πολιτών για την Ευρωπαϊκή Ένωση διεμήνυσε με σημερινές του δηλώσεις ο Μάριο Ντράγκι.

"Υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους δεν χρειάζεται να εμπλακεί η Ευρώπη", τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ σε ομιλία του στο Τρέντο της Ιταλίας. "Αλλά υπάρχουν επίσης σημαντικοί τομείς όπου σαφέστατα χρειάζεται να το κάνει και όπου τα ευρωπαϊκά κίνητρα δεν είναι μόνο θεμιτά, αλλά μέχρι και απαραίτητα. Σήμερα αυτό περιλαμβάνει τους τομείς της μετανάστευσης, της ασφάλειας και της άμυνας".

Οι δηλώσεις του Draghi έρχονται τρεις ημέρες πριν από τη σύνοδο της ΕΕ στην Μπρατισλάβα της Σλοβακιας για να συζητήσει το μέλλον του ευρωπαϊκού project, το οποίο έχει εκτροχιαστεί από την ανεργία των νέων, την ροή προσφύγων, την αυξανόμενη στήριξη για λαϊκιστικά κόμματα και την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για Brexit.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude-Juncker θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη στην ετήσια ομιλία του. Σκοπεύει να αναφερθεί σε τομείς πολιτικής που κυμαίνονται από την άμυνα στις επενδύσεις.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, ο οποίος δεν θα παραβρεθεί στην Μπρατισλάβα, έχει εντείνει τις εκκλήσεις του κατά τους τελευταίους μήνες, προκειμένου οι κυβερνήσεις να φέρουν εις πέρας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσουν την θεσμική ίδρυση της ευρωζώνης.

Στην ομιλία του ο Draghi δήλωσε πως ανεπίλυτα εσωτερικά ζητήματα όπως αποτυχία ολοκλήρωσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, αποτελούν έναν "πραγματικό κίνδυνο" στην Ευρώπη.

"Είναι κάτι που δεν μπορούμε να αντέξουμε. Πρέπει να βρούμε τη δύναμη και τη σοφία να λύσουμε τις διαφορές μας και να προχωρήσουμε μαζί προς τα εμπρός", τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε πως οι πρόσφατες συζητήσεις για την ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης ή τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σχήματος εγγύησης κατά της ανεργίας, βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση του μετριασμού της αρνητικής επίδρασης από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η συνέχισή της.

"Η εθνική κυριαρχία παραμένει από πολλές απόψεις, το βασικό στοιχείο της κυβέρνησης κάθε χώρας. Αλλά για προκλήσεις που αφορούν τα εθνικά σύνορα, ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί η κυριαρχία –που σημαίνει, να κάνει την φωνή των πολιτών να ακουστούν σε παγκόσμιο επίπεδο- είναι για εμάς τους Ευρωπαίους να μοιραστούμε την κυριαρχία εντός της ΕΕ".