«Ντοπαρισμένες με ενέσεις αισιοδοξίας» οι χρηματιστηριακές αγορές τρέχουν ξαφνικά σε ρυθμούς μίνι ράλι, ενώ τα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία δεν έχουν αλλάξει και οι κίνδυνοι παραμένουν ορατοί. Νέα ιστορικά ρεκόρ σημειώνονται στη Wall Street, όπου ο Dow Jones ξεπέρασε τις 21.000 μονάδες, μεγάλη άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μαζικές μετακινήσεις κεφαλαίων από ομόλογα σε μετοχές.
Υψηλές προσδοκίες και στο ελληνικό χρηματιστήριο, που εεπνδύει στην προοπτική συμφωνίας με τους δανειστές και ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Στη Wall Street βασικός λόγος/πρόσχημα για το ράλι είναι τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού – που συνηγορούν σε αύξηση επιτοκίων της Fed – και η «σοβαρή, προεδρική» χθεσινή ομιλία του Τραμπ, που δεν περιείχε αναφορές σε εμπορικό προστατευτισμό και πολιτικό απομονωτισμό. Η ομιλία αυτή κάλμαρε κάπως τους φόβους διεθνών επενδυτών, προκαλώντας αθρόες μετακινήσεις κεφαλαίων σε αμερικανικά assets.
Δείκτες και αποδόσεις
Ο Dow Jones κινείται αυτή την ώρα περί τις 21.060 μονάδες, με κέρδη 1,15%. Ιστορικό ρεκόρ σημειώνει και ο S&P500 στις 2.391 μονάδες (+1,20%).
Ανάλογη εικόνα στην Ευρώπη: Ανοδο 1,80% σημειώνει ο γερμανικός DAX, πάνω από 2% κερδίζει ο CAC40 στο Παρίσι.
Οι μετακινήσεις κεφαλαίων προκαλούν πιέσεις στα ευρωπαϊκά ομόλογα: Οι τιμές τους υποχωρούν, οι (ούτως ή άλλως μηδαμινές) αποδόσεις τους ανεβαίνουν. Ακόμη και οι αποδόσεις των γερμανικών ανεβαίνουν κατά 4-5 μονάδες βάσης.
Εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα, που ενισχύονται (οι τιμές τους ανεβαίνουν, οι αποδόσεις πέφτουν). Πρώτη φορά εδώ και πολλές εβδομάδες η απόδοση του 2ετούς τίτλου έπεσε σήμερα κάτω από 8% (πήγε μέχρι 7,56% πριν ανακάμψει προς το 7,80%). Του 10ετούς έπεσε κάτω από 7% (στο 6,93%), στα επίπεδα του Δεκεμβρίου όταν αναμενόταν ότι θα έκλεινε η αξιολόγηση.
Προσδοκίες και προβλέψειις
Τώρα, αν και οι πιθανότητες άμεσης ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης φαίνονται πολύ περιορισμένες, η αγορά σπεύδει άλλη μία φορά να προεξοφλήσει θετικές εξελίξεις, εκτιμώντας ότι η συμφωνία για την τρέχουσα αξιολόγηση θα περιλαμβάνει πιθανότατα κάποιες δεσμεύσεις από πλευράς Ευρωπαίων για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να χαρακτηρίσει βιώσιμο το χρέος και να εντάξει τα ελληνικά χρεόγραφα στο QE. Επιπλέον, θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα σώζοντας τα «προσχήματα» - χωρίς να φαίνεται ότι παρεκκλίνει απ’ τους κανόνες του.
Γι αυτό οι τραπεζικές μετοχές στο ΧΑ απογειώθηκαν σήμερα, ο χρηματιστηριακός τζίρος αυξήθηκε, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων έπεσαν.
Η συνεδρίαση
Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έκλεισε στις 656,17 μονάδες, με άνοδο 1,59%. O τζίρος ήταν 55,1 εκατ. ευρώ, συν 4,9 εκατ. σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Ο FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,36% στις 1.751 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποίησε εντυπωσιακό άλμα +3,89%. Πρώτη σε απόδοση η Εθνική (+5%). Attica +4,8%, Alpha +4%, Πειραιώς +3,3%, Eurobank +2,7%.
Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών blue chips τις καλύτερες επιδόσεις κατέγραψαν: ΔΕΗ +3,6%, Βιοχάλκο, Follie και ΕΧΑΕ +2,2%, Lamda +2%.
Στον αντίποδα ΕΛΠΕ και Coca-Cola -0,8%