Οικονομία

Ντομπρόβσκις: Μικρότερος ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ελλάδα


Η ενιαία αντίδραση κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία έδειξε ότι η Δύση και η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ενεργήσει ταχύτατα, κάτι που η ΕΕ απέδειξε και στην περίπτωση της πανδημίας. Το ίδιο αποτελεσματικά θα αντιδράσει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, σύμφωνα με τοποθετήσεις του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της Κομισιόν, κ. Valdis Dombrovskis, στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς, 6-9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η Ε.Ε. ομόφωνα προχώρησε σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας που επέτειναν την άνοδο των τιμών ενέργειας. Απαιτείται μεγαλύτερη πίεση κατά της Ρωσίας, ωστόσο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η μεγάλη εξάρτηση της Ε.Ε. από το φυσικό αέριο και τα ορυκτά καύσιμα. Ήδη, ο αντίκτυπος από την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο είναι εμφανής στην Ευρωπαϊκή οικονομία και αυτός θα γίνει εμφανής και στην Ελλάδα. Ωστόσο, ο αντίκτυπος αυτός θα είναι πιο περιορισμένος στην Ελλάδα, λόγω της μικρότερης έκθεσης της ελληνικής οικονομίας στη Ρωσία, πλην της ενέργειας. Σε σχετική ερώτηση του συντονιστή του πάνελ, άνκορμαν του Alpha TV, κ. Αντώνη Σρόιτερ, για πληρωμή των ενεργειακών συμβολαίων με τη Ρωσία σε ρούβλια, ο κ. Dombrovskis ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι η ΕΕ έχει ήδη πάρει θέση. Πρόκειται για συμβόλαια σε ευρώ και δολάρια. Αν η ΕΕ υποκύψει και πληρώσει σε ρούβλια δεν θα είναι ποτέ ασφαλής. Όμως, τόνισε ότι η ΕΕ οφείλει να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο. Σε μια τέτοια ακραία περίπτωση, οι επιπτώσεις θα είναι έντονες, αλλά ελεγχόμενες.

Ο βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος αναμένεται να αποτυπωθεί και στις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, ωστόσο δεν προβλέπεται ότι θα ανακοπεί η αναπτυξιακή πορεία. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία προωθεί ταχύτατα το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Έχουν απομείνει μόνο μερικές μεταρρυθμίσεις για την πρωτοβάθμια υγεία και το χρηματοοικονομικό τομέα και η έξοδος από την επαυξημένη εποπτεία.

Η Ε.Ε. πρόκειται να χρησιμοποιήσει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και να προχωρήσει και σε άλλες αποφάσεις σχετικά με την αποθήκευση ενέργειας και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος, ώστε να αποτραπούν στο μέλλον απότομες αυξητικές τάσεις και να επουλωθούν οι πληγές από την κρίση. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, μόνο προσωρινά μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά μπορούν να ληφθούν.

Αναφερόμενος τέλος στην στην κοινή αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των αυξημένων αμυντικών δαπανών, ύστερα από τον πόλεμο, ο κ. Dombrovskis, τόνισε ότι αυτό έχει τεθεί στο τραπέζι και πρόκειται να συζητηθεί με τις αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες.

Διαβαστε επισης