Σιγουρος για νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούλιο δηλώνει ο αντιπρόεδρός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, επισημαίνοντας στο Bloomberg ότι η απόφαση για τη συνεδρίαση Σεπτεμβρίου θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά στοιχεία που θα καταφθάσουν στο μεσοδιάστημα.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να αποδειχθούν πιο επίμονες από ό,τι αναμένεται σήμερα, καθώς η έντονη καλοκαιρινή τουριστική περίοδος είναι πιθανό να οδηγήσει το κόστος των υπηρεσιών σε υψηλότερα επίπεδα.
«Νομίζω ότι ο Ιούλιος είναι τετελεσμένο γεγονός. Για τον Σεπτέμβριο, νομίζω ότι το όλο ζήτημα είναι ανοιχτό», είπε και σημείωσε πως η επιβράδυνση που παρατηρείται στην Ευρώπη τον τελευταίο καιρό είναι πιθανό να συνεχιστεί το δεύτερο εξάμηνο του 2023. «Νομίζω ότι ορισμένοι από αυτούς τους καθοδικούς κινδύνους έχουν αρχίσει να υλοποιούνται και γίνονται πολύ πιο ορατοί. Τα στοιχεία που λαμβάνουμε σχετικά με την ανάπτυξη δεν είναι πολύ καλά», ανέφερε ο ντε Γκίντος.
Λέιν: Απαραίτητη η νέα αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο
Δεδομένη θεωρεί μία νέα αύξηση επιτοκίων, το πιθανότερο κατά 0,25%, κατά τον Ιούλιο ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, ενώ τονίζει στο CNBC πως οι αγορές ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν μειώσεις επιτοκίων κατά τα επόμενα δύο έτη.
Ο Λέιν υπογραμμίζει ότι η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε μια «φάση προσαρμογής», καθώς τα υψηλότερα επιτόκια διαχέονται και οι μισθοί προσπαθούν να καλύψουν τις αυξήσεις των τιμών. «Εκεί που νομίζω ότι η αγορά θα πρέπει να θέσει στον εαυτό της ερωτήματα είναι σχετικά με τον χρόνο ή την ταχύτητα αντιστροφής της περιοριστικής πολιτικής», είπε και συμπλήρωσε πως «δεν θα επιστρέψουμε προς το 2% για μερικά χρόνια. Θα σημειώσουμε καλή πρόοδο ακόμη και φέτος, ιδίως στο τέλος του έτους, αλλά δεν πρόκειται να καταρρεύσει στο 2% μέσα σε λίγους μήνες».
Επίσης, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να παραμείνουν στην πορεία και να διατηρήσουν τις νομισματικές συνθήκες περιοριστικές για κάποιο χρονικό διάστημα. «Θα έχουμε μια διαρκή περίοδο όπου τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν περιοριστικά για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε κάποιο νέο σοκ που θα μας απομακρύνει από το 2% και αυτή η διάρκεια της περιοριστικότητας είναι πολύ σημαντική», επεσήμαε και δήλωσε πως «όταν κοιτάζω τον ορίζοντα για τα επόμενα δύο χρόνια, δεν βλέπω ταχείες μειώσεις των επιτοκίων, οπότε δεν νομίζω ότι είναι σκόπιμο να έχουμε τις ταχείες μειώσεις των επιτοκίων ως προσδοκία».