Πολιτική

Ν/σ για την επαγγελματική εκπαίδευση: Αρνητικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην «Σπαρτιατών»


Ολοκληρώθηκε από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η επεξεργασία και εξέταση, σε β' ανάγνωση, του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την, «Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, και αύριο αναμένεται η συζήτηση και ψήφιση του στην Ολομέλεια.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν, η ΝΔ και το κόμμα των «Σπαρτιατών». ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και «Νίκη» καταψήφισαν ενώ η Ελληνική Λύση μαζί με την Πλεύση Ελευθερίας εξέφρασαν επιφυλάξεις.

Η υφυπουργός Παιδείας, Ιωάννα Λυτρίβη, επανέλαβε ότι θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο βελτιωτικές προτάσεις που έχουν καταθέσει κόμματα και φορείς ενώ διαβεβαίωσε ότι «εξετάζεται πολύ σοβαρά από το υπουργείο, η τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με την οποία συμφωνούν και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης», η οποία αφορά «τα κριτήρια και τη διαδικασία επιλογής οργανωτικών συντονιστών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων με προεδρεύοντα από το ΑΣΕΠ».

Η κ. Λυτρίβη απέρριψε τις κατηγορίες των εισηγητών της αντιπολίτευσης για υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση των επαγγελματικών κέντρων κατάρτισης, αντιτείνοντας ότι «τα 114 εκατ. ευρώ που θα δοθούν για τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό των εργαστηριακών κέντρων, είναι η μεγαλύτερη διανομή που έχει συμβεί μαζικά και δεν αφορά μόνο τις 60 δομές αλλά όλα τα εργαστηριακά κέντρα». Όπως είπε, «έχει ήδη ξεκινήσει η διανομή από τον Σεπτέμβρη και θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος της 4ετίας».

Απαντώντας στη κριτική για καθυστερήσεις των υπουργικών αποφάσεων και των εξουσιοδοτήσεων που θα ρυθμίσουν περαιτέρω το πλαίσιο, ανέφερε ότι, δεν μπορεί a priori να ρυθμίζονται λεπτομέρειες για θέματα που ακόμα είναι άγνωστα αλλά θα διαμορφωθούν στη πορεία ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες που θα καταγραφούν.

«Απόφαση του υπουργείου Παιδείας είναι να γίνουν σε στενή συνεργασία με τους ανθρώπους του πεδίου, σπουδαστές και εκπαιδευτές, τους οποίους αφορούν οι νέες μεταρρυθμίσεις. Εμείς, είμαστε εδώ για να πάρουμε τις καλές πρακτικές και τη γνώση για να βελτιώσουμε τη διαδικασία υλοποίησής τους», τόνισε η κ. Λυτρίβη.

Τέλος, απαντώντας στον ειδικό αγορητή της Πλεύσης Ελευθερίας, Σπύρο Μπιμπίλα, που έθεσε το θέμα της λειτουργίας Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, επεσήμανε χαρακτηριστικά:

«Είναι μια απόφαση που έχει ληφθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, έχουν προχωρήσει οι εργασίες της Επιτροπής, το πόρισμα είναι έτοιμο και τώρα βρισκόμαστε στο δεύτερο μεγάλο ζήτημα της διαβάθμισης και θα ενημερωθεί η Βουλή για το πώς προχωρά η διαδικασία αυτή».

Από την πλευρά τους όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, άσκησαν έντονη κριτική στο νομοσχέδιο κατηγορώντας την κυβέρνηση για απουσία διαλόγου, εκτός του ειδικού αγορητή των «Σπαρτιατών», Χαράλαμπου Κατσιβαρδά που υποστήριξε ότι «το πλέγμα των διατάξεων του κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα αποτελέσει εφαλτήριο για την άρση δογματισμών, αγκυλώσεων, ιδεοληψιών και προκαταλήψεων».

Η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Θρασκιά, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι, «η νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης της ΝΔ, οδηγεί στην περαιτέρω υποβάθμιση που βιώνει ήδη η επαγγελματική εκπαίδευση, και στόχος είναι η εμπορευματοποίησή της και η υπαγωγή της στις ανάγκες της τοπικής αγοράς και των επιχειρήσεων».

«Είναι ένα νομοσχέδιο χωρίς εκπαιδευτικούς στόχους, χωρίς ποιοτική εκπαίδευση και δυστυχώς με κανένα κοινωνικό αποτύπωμα, που επιβεβαιώνει τη μη πραγματική σύνδεση της επαγγελματικής κατάρτισης, με την ουσία της εκπαίδευσης, και τη σύνδεσή της με την κοινωνία», ανέφερε η κ. Θρασκιά.

Για «νομοσχέδιο χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα και μακρόπνοη μεταρρυθμιστική αντίληψη», έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Στέφανος Παραστατίδης, υποστηρίζοντας ότι «η χώρα θα εξακολουθήσει να παραμένει ουραγός στα εκπαιδευτικά πράγματα». «Είναι ένα νομοσχέδιο συμπληρωματικό του προηγούμενου της κ. Κεραμέως, χωρίς όραμα και προοπτικές, που δεν δίνει τα απαραίτητα και ουσιαστικά εφόδια στους νέους για την επαγγελματική τους εκπαίδευση και κατάρτιση για να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις μιας σκληρής αγοράς», υποστήριξε ο κ. Παραστατίδης.

Έμφαση στις υποδομές και στη στελέχωση των επαγγελματικών κέντρων, έδωσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «αντί για σύγχρονα, εξοπλισμένα και αναβαθμισμένα εργαστήρια, οδηγεί στη κατάργηση και στη συνένωση των ήδη απαρχαιωμένων κτιριακών υποδομών».

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Σοφία -Χάϊδω Ασημακοπούλου, μίλησε για «αόριστα κριτήρια των πρότυπων επαγγελματικών Λυκείων, παράκαμψη του αξιολογικού πίνακα, απλήρωτη και ανασφάλιστη ανήλικη εργασία και ρυθμίσεις άνευ πρακτικής ουσίας».

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε και η εκπρόσωπος της «Νέας Αριστεράς», Σία Αναγνωστοπούλου, τονίζοντας ότι «το επιβάλλει ο ΣΕΒ προσδένοντας τις σχολές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στα συμφέροντα της αγοράς και όχι των σπουδαστών και των εκπαιδευτικών οι οποίοι περιθωριοποιούνται».

«Στην απουσία ενός ουσιαστικού διαλόγου με τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτές , τους οποίους αφορούν οι αλλαγές» εστίασε την κριτική του, ο ειδικός αγορητής της «Νίκης», Σπύρος Τσιρώνης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «υποβαθμίζει και απαξιώνει περαιτέρω τα επαγγελματικά κέντρα εκπαίδευσης».

Τέλος, ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας, Σπύρος Μπιμπίλας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, «καύσιμη ύλη για τα συμφέροντα των λίγων».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβαστε επισης