Εκτενής διάλογος μεταξύ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη και τους φορείς αναπτύχθηκε κατά την ακρόασή τους στο σχέδιο νόμου για την «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης» στην Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης απαντώντας στους εκπροσώπους των φορέων τους επισήμανε ότι προετοιμάζονται ήδη επτά νομοσχέδια εκ των οποίων τα περισσότερα θα έρθουν εντός του 2024. Απέρριψε τις επικρίσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Αλιευτικού Τουρισμού ανέφερε ότι ο στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε τον κλάδο και περιμένουμε και από εσάς και από τις Αναπτυξιακές Εταιρείες προτάσεις, που δεν μας έχετε φέρει έτσι ώστε ο αλιευτικός τουρισμός να κάνει ακόμα περισσότερα βήματα
. Επανέλαβε όσε ότι αφορά την δυνατότητα δραστηριοποίηση σκαφών από ιχθυοκαλλιέργειες στον αλιευτικό τουρισμό ότι αυτός περιορίζεται μονάχα στις ιχθυοκαλλιέργειες και εάν χρειάζεται μια ακόμα πιο αυστηρή διατύπωση στο κείμενο του νομοσχεδίου αυτό θα γίνει.
Σχετικά με προτάσεις για την εκτατική υδατοκαλλιέργεια, ο κ. Αυγενάκης είπε ότι δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι χρειάζεται μεγαλύτερη επεξεργασία. Για τις εγκαταστάσεις των ιχθυοκαλλιεργειών, ανέφερε ότι η έγκριση εισηγείται η Περιφέρεια υποχρεωτικά πρέπει να συνεργαστεί με τον οικείο δήμο, επομένως είπε ο υπουργός είναι άδικη η κριτική που ακούστηκε ότι οι δήμοι δεν συμμετέχουν στην γνωμοδότηση.
Αναφορικά με την ίδρυση αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια, ο υπουργός είπε πως η διάταξη είναι απόλυτα σαφής καθώς γράφει ότι « αυτό είναι δυνητικό. Δηλαδή τα Επιμελητήρια έχουν την δυνατότητα τα ίδια να αποφασίσουν κατά περίπτωση και κυρίως ότι οι αγρότες δεν θα εγγράφονται στο ΓΕΜΗ καθώς έτσι θα αποκτούν εμπορική ιδιότητα και θα χάσουν τα προνόμια του αγρότη (φορολογικό καθεστώς, επιδοτήσεις κ.λ.π) και πρότεινε στους φορείς εάν έχουν κάποια νομοθετική πρόταση που θα το κάνει ακόμα πιο ευκρινές να την καταθέσουν.
Ο κ. Αυγενάκης κάλεσε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο να ανταποκριθεί στην πρόσκληση που του έχει κάνει για να υποβάλει προτάσεις για την πραγματική του αναβάθμιση, όπως για παράδειγμα την ανάθεση έργων κατά αναλογία με ότι γίνεται σήμερα με το ΤΕΕ, ώστε και έσοδα να αποκτήσει αλλά και οι συνάδελφοί του μέσα από ένα Μητρώο που θα δημιουργήσει να εξασφαλίζουν εργασίες που θα του αναθέτει είτε ο φορέας είτε το Υπουργείο.
Στον πρόεδρο των εργαζομένων του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου είπε ότι «δεν είναι όλα μαύρα και καταστροφικά όπως υποστήριξε» του παρατήρησε ότι δεν «είπατε ούτε μια καλή κουβέντα για την διάταξη του νομοσχεδίου που αναβαθμίζει του Γεωτεχνικούς και ήταν αίτημα του κλάδου» και πρόσθεσε ότι « στις προθέσεις του Υπουργείου μας είναι να διορθώσουμε βήμα - βήμα και σε συνάρτηση με τα οικονομικά της χώρα μας (που πάνε από το καλό στο καλύτερο και μας κάνει αισιόδοξους) την διόρθωση πολλών λαθών και την ικανοποίηση αιτημάτων γιατί σεβόμαστε στον κόπο και την αποστολή όλων εργαζόμενων και των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου».
Από τους φορείς Κρέατος, Γάλακτος και ΕΘΕΑΣ, ο υπουργός ζήτησε έως τις 15 Φεβρουαρίου τις προτάσεις τους για την αναδιάρθρωση και ανασύσταση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ καθώς αυτό δεν μπορεί να γίνει ερήμην σας. Σχετικά με την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των Συνεταιρισμών αγροτών , ο κ. Αυγενάκης είπε ότι έχει ζητήσει το θέμα με την ΕΘΕΑΣ, δεν είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί από το ΥΑΑΤ αλλά θα το μαζί βήμα βήμα, όπως και για την δέσμευση των λογαριασμών παλαιοτέρων ή εν ενεργεία μελών συνεταιρισμών. Χαρακτήρισε ως πολύ θετικές την πρόταση της ΕΘΕΑΣ για το Μητρώο Συνεταιρισμών και Συνεταιριζομένων όπως και την πρόταση για το ΑΡΤΜΙΣ 2.
Κάλεσε και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας να συνεργαστεί με την ΕΘΕΑΣ και το Υπουργείο για την προετοιμασία του επόμενου νομοσχεδίου που θα αφορά τους Συνεταιρισμούς . Προανήγγειλε ότι θα υπάρξει κινητροδότηση για την ένταξη σε κτηνοτροφικά πάρκα, αλλά πρόσθεσε πως θέλουμε και τις Περιφέρειες και τους δήμους να μπορούν να τα υποστηρίζουν, με πρώτο στόχο την Θεσσαλία.
Σχετικά με την εμπλοκή των δήμων για την υγειονομική ταφή, ο κ. Αυγενάκης είπε ότι δεν του έχουμε εκτός κάδρου καθώς αυτοί εκ του Νόμου είναι που πρέπει να υποδείξουν τους κατάλληλους χώρους. Για τα φωτοβολταϊκά στο χωράφι, ο υπουργός ότι είμαστε σε διάλογο με το συναρμόδιο Υπουργείο ώστε να σχεδιαστή το μέτρο και για να συμπεριληφθούν Συνεταιρισμοί, οι ομάδες παραγωγών και η συμβολαιακή γεωργία.
Για την Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού, ο κ. Αυγενάκης είπε ότι σήμερα δεν υπάρχει αναγνωρισμένη καθώς δεν κάλυψε όσα επέβαλε η ΕΕ, λέγοντας ότι εμείς όμως θα θέλαμε να υπάρχουν Διεπαγγελματικές Οργανώσεις Μελιού, Λαδιού, Ροδάκινου, Εσπεριδοειδή, ή βιομηχανικής Ντομάντα, συμβιώντας ότι δυστυχώς έχουμε στην χώρα μας μόνο οκτώ Διεπαγγελματικές Οργανώσεις και θα θέλαμε να είχαμε περισσότερες.
Οι θέσεις των φορέων
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) Παύλος Σατολιάς ανέφερε ότι οι αγρότες όχι μόνος την Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη διαμαρτύρονται και κινητοποιούνται καθώς βλέπουν ότι κινδυνεύει ο επαγγελματικός τους βίος. Ανέδειξε το ακριβό κόστος παραγωγής «που ήρθε και έμεινε». Υπογράμμισε ότι χρειάζεται «ισχυροποίηση των συνεταιρισμών» καθώς μόνο έτσι θα αντιμετωπιστούν «οι υψηλές τιμές στο κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές που παίρνει ο παραγωγός και ταυτόχρονα οι υψηλές τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής».
Ζήτησε την αναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ ώστε «οι πόροι να πηγαίνουν στον πραγματικό παραγωγό και να μην χάνονται σε άλλε διαδρομές». Επί των διατάξεων του νομοσχεδίου είπε ότι «δεν είναι αναπτυξιακό αλλά διορθώνει ορισμένες ανορθογραφίες που υπάρχουν» Ειδικότερα ζήτησε την ένταξη ομάδων παραγωγών στα κτηνοτροφικά πάρκα με πολλά κίνητρα γιατί σε ένα τέτοιο συνεργατικό μοντέλο μπορούμε να λειτουργήσουμε. Εκφράστηκε θετικός για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης καθώς επί μια δεκαετία αναμένονται από τις Περιφέρειες.
Ανέφερε ότι η ΕΘΕΑΣ θα κάνει προτάσεις για αυστηρές ποινές και αποτρεπτικό πλαίσιο για τις αθέμητες πρακτικές και των εκπτωτικών τιμολογίων που στόχο έχουν την μεγαλύτερη κερδοφορία των μεσαζόντων. Για τον ΕΛΓΑ είπε ότι ο φορέας θα πρέπει να μεγαλώσει και να αλλάξει. Εξέφρασε αμφιβολίες για την επιτυχία της υγειονομικής τ
αφής ζώων και πρότεινε την εμπλοκή των δήμων και τους συνεταιρισμούς. Για τις εκτάσεις ΑΠΕ σε περιοχές υψηλής παραγωγικότητας, είπε ότι και το 1% αυτό θα πρέπει να οδηγείται όχι σε ετεροεπαγγελματίες αλλά σε αγρότες και είπε πως έχουν ζητήσει μια τροπολογία. Χαρακτήρισε πραγματική μεταρρύθμιση το μέτρο για τα φωτοβολταϊκά των 50 KW που εξήγγειλε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός καθώς όπως «αυτό θα ρίξει πάρα πολύ το κόστος» Και ζήτησε «αυτό να επεκταθεί και στους 50 περίπου ενεργούς συνεταιρισμούς αλλά μέχρι 1 ΜW».
Για τα αγροτικά τμήματα στα επιμελητήρια έδειξε επιφυλακτικός καθώς όπως είπε «νομίζω ότι δεν θα λύσουν προβλήματα. Θα το δοκιμάσουμε αλλά δεν θα έχει αποτέλεσμα». Τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός ενημερωμένου Μητρώο Συνεταιρισμών και Συνεταιριζομένων. Έθεσε το θέμα των κόκκινων δανείων των Συνεταιρισμών και των αγροτών λέγοντας πως είναι ώριμο πια το θέμα και μπορεί να διαβουλευτούμε.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος είπε: «έρχομαι από τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Δεν είναι όπως τις προηγούμενες φορές που κάναμε κινητοποιήσεις εθιμοτυπικά. Τώρα υπάρχουν προβλήματα, πραγματικά. Μείωση των τιμών ειδικά στο γάλα, χωρίς λόγο. Μείωση κοινοτικών επιδοτήσεων στην κτηνοτροφία από 25%-50%.
Στα οικολογικά σχήματα μόνο σε τρία μπορούμε να μπούμε και στα πεδινά μόνο σε ένα, που έχει σχέση με το σιτηρέσιο σε ορεινές περιοχές και μετακινούμενους. Τόνισε πως η κτηνοτροφία ιδιαίτερα, είναι χρηματοβόρος οικονομία. Θέλεις κάθε μέρα λεφτά δεν είναι όπω ςη γεωργία και δεν έχουμε μεροκάματο, τώρα» Υπογράμμισε το μεγάλο πρόβλημα με τις ελληνοποιήσεις και δυσφημούν τη χώρα στο εξωτερικό, πηγαίνοντας νοθευμένα προϊόντα.
Ζήτησε αφορολόγητο πετρέλαιο στην παραγωγή όλη του πρωτογενούς τομέα για να μειωθούν οι τιμές σε όλο το φάσμα. Σταθερή τιμή στο αγροτικό ρεύμα στο αγροτικό. Να πάει στο 6% από το 13% το ΦΠΑ στο γάλα και την πώληση του γάλατος καθώς και στα βασικά προϊόντα αγροδιατροφής. Αναπλήρωση επιδοτήσεων. Εκτός της αγοράς των ζωοτροφών πρέπει να φτιαχτούν και οι στάβλοι για αυτό είπε αυτό ζητάμε 160 εκατομμύρια, πέραν όσων δίνεται στη Θεσσαλία . Νομοθέτηση της προστασίας πρώτης κατοικίας, του στάβλου και της γης. Επανεξέταση των κόκκινων δανείων με περικοπές των πανωτοκίων. Εκπόνηση ενός συνολικού σχεδίου ανασυγκρότησης της υπαίθρου για τα επόμενα 10 -15 χρόνια. Θετικός δήλωσε στα κτηνοτροφικά πάρκα αλλά πρώτα θα πρέπει να υπάρξουν οι κτηνοτροφικές ζώνες.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών και Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και Οργανώσεων της Ελλάδας Γιώργος Κατσούλης καταθέτοντας υπόμνημα με τις προτάσεις του επί του νομοσχεδίου είπε ότι «η καρδιά των αγροτών αυτή την περίοδο χτυπάει στον δρόμο. Η καρδιά της αγροτιάς εν συνόλω, θα μπορούσα να πω, το μυαλό όλων μας είναι εκεί». Ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος και τομέα Κτηνοτροφίας Ιωάννης Φασουλάς χαρακτήρισε θετικές τις ρυθμίσεις για τις αθέμιτες πρακτικές. Ζήτησε να ενεργοποιηθεί άμεσα και το 'Αρτεμις 2, το οποίο διασφαλίζει τη υγρασιμότητα του γάλακτος από τον παραγωγό μέχρι τον μεταποιητή και να επεκταθεί βέβαια και στο κρέας.
Χαιρέτησε την ίδρυση Σχολής Επαγγελμάτων Κρέατος στην Κρήτη και πρόσθεσε ότι η πρόταση της ΕΔΟΤΟΚΚ είναι η θέσπιση πρακτικής εξάσκησης σε οργανωμένες επιχειρήσεις κρέατος ως προϋπόθεση για την απόκτηση πιστοποιητικού ικανότητας. Ο προέδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος Μενέλαος Γραδικιώτης ανέφερε πως είμαστε υπέρ των κτηνοτροφικών πάρκων βέβαια θα πρέπει να βοηθήσουμε, ώστε αυτή τη φορά να πετύχει το εγχείρημα. Επισήμανε ότι ο μεγαλύτερος εχθρός των κτηνοτροφικών πάρκων είναι η μετάδοση των ζωών νόσων.
Ζήτησε να μην επιτρέπονται τέτοια πάρκα, στις παραμεθόριες περιοχές, που γειτνιάζουν με την Τουρκία γιατί η μετάδοση ζωικών νόσων, είναι πάρα πολύ συχνή τα τελευταία χρόνια. Ζήτησε να ξεκολλήσουν επιτέλους τα διαχειριστικά σχέδια γιατί έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τους κτηνοτρόφους.
Ζήτησε οι αρμόδιες Διευθύνσεις Γεωργίας, να αποδώσουν βοσκοπικές περιοχές. Τάχθηκε υπέρ του πλήρη αποκλεισμού κάθε εγκατάστασης σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας. Ζήτησε μεγαλύτερες μελέτες για τα φωτοβολταϊκά σχετικά με τις επιπτώσεις που θα δημιουργήσουν. Ζήτησε οι γεωτεχνικοί να προστεθούν στο ανθυγιεινό επίδομα. Επικριτικά επί του νομοσχεδίου εμφανίσθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων Νίκος Κακαβάς .
Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Συλλόγου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Γιάννης Χαρίσης ανέφερε πως «η Ελλάδα έχεις τους περισσότερους επαγγελματίες μελισσοκόμους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι στη χώρα μας, τα μελίσσια αυξήθηκαν κατά 800.000 περίπου. Η χρηματοδότηση, όμως, παρέμεινε στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) στα επίπεδα του 2021.
Οι αγριομέλισσες εξαφανίζονται και δεν μπορούν να αναπληρωθούν. Οι απώλειες στις κοινές μέλισσες είναι, επίσης, κάθε χρόνο μεγάλες. Ζήτησε να αναγνωριστεί η προσπάθεια του μελισσοκόμου και η πολιτεία να σκύψει, να αφουγκραστεί τα προβλήματά του και να δώσει λύσεις. Ο πρόεδρος της Ένωση Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας και την Ένωσης Αλιευτικού Τουρισμού Ελλάδος Νίκος Σταμούλος, εξέφρασε την αντίθεσή του με τα υψηλά πρόστιμα στα αλιευτικά σκάφη που επιβάλει το Λιμενικό Σώμα. Ζήτησε να υπάρξουν περιορισμοί στα αλιευτικά εργαλεία γιατί όπως είπε «ξεπατώνεται η θάλασσα». Καθώς και μια ξεκάθαρη διατύπωση ότι τα σκάφη των ιχθυοκαλλιεργειών που θα δραστηριοποιούνται στον αλιευτικό τουρισμό, αυτόν θα τον κάνουν εντός της ιχθυοκαλλιέργειας. Η
πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Αλιευτικού Τουρισμού Αντωνία Βασιλείου ανέφερε ότι τα οφέλη του αλιευτικού τουρισμού είναι πολλά. Αντιτάχθηκε όμως με την δυνατότητα που παρέχεται σε βοηθητικά σκάφη υδατοκαλλιέργειας να κάνουν αλιευτικό τουρισμό καθώς δεν έχουν καμία ομοιότητα με τα παραδοσιακά επαγγελματικά αλιευτικά μας σκάφη, αφού πρόκειται ακόμα και για πλωτά ναυπηγήματα που χρησιμοποιούνται για το τάισμα των ψαριών στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας ή ως ρυμουλκά των ιχθυοκλωβών. Επίσης θα έχουν δικαίωμα στις επιδοτήσεις από κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια για τα προγράμματα αλιευτικού τουρισμού.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αλιέων «γρι γρι» Κωνσταντής Παγώνης ζήτησε στο Συμβουλίου Εξέτασης Αλιευτικών Προσφυγών, να υπάρχει η συμμετοχή δικηγόρου ενός οικείου δικηγορικού συλλόγου που θα επιλέγεται με κλήρωση από μητρώα που θα τηρούνται σε αυτόν καθώς και να υπάρχει και ένας εκπρόσωπος οικείου φορέα από μια επαγγελματική ένωση αλιέων. Σχετικά με τις ποινές ζήτησε να υπάρχει κατηγοριοποίηση των αδικημάτων.
Ο δήμαρχος Ξηρομέρου Ιωάννης Τριανταφυλλάκης εκπροσωπώντας την ΚΕΔΕ και την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων που θίγονται από τις ιχθυοκαλλιέργειες ζήτησε την αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού των υδατοκαλλιεργειών να προηγηθεί η θεσμοθέτηση του θαλάσσιου χωροταξικού πλαισίου και να ληφθεί υπόψη η αλληλεπίδραση γης και θάλασσας. Ζήτησε μια ολοκληρωμένη διαχείριση παράκτιας ζώνης καθώς και να υπάρχει πάντα η σύμφωνη γνώμη των οικείων ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού για εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών γιατί υπάρχουν τοπικές ιδιαιτερότητες.
Η εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Δήμου Ξηρομέρου και Νήσων Καλάμου και Καστού για την Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών Ανθή Γιαννοπούλου τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη των Δήμων στην ίδρυση, επέκταση και τροποποίηση των ιχθυοκαλλιεργειών. Επισημαίνοντας ότι οι Περιφέρειες σε ορισμένες περιπτώσεις πράγματι ασκούν έναν ελεγκτικό ρόλο, αλλά έχουν υπάρξει δύο τροποποιήσεις, στην KYA 107017/2006 οι οποίες επιτρέπουν να προχωράει η ίδρυση ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων και να αδειοδοτούνται χωρίς να γνωμοδοτήσει η Περιφέρεια.
Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Καβάλας ΑΕ Μιχάλης Σκορδάς ανέφερε ότι η θέσπιση του να ασκούν , στο χώρο της υδατοκαλλιέργειας, αλιευτικό τουρισμό και οι υδατοκαλλιεργητές είναι σαφέστατα στη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχει, πρόσθεσε και η εκτατική υδατοκαλλιέργεια, που θεωρούμε ότι στις λιμνοθάλασσες πρέπει να συμπληρωθεί ή να συνδυαστεί και με άλλες δράσεις οικοπεριβαλλοντικού τουρισμού.
Στο ίδιο πνεύμα και η τοποθέτηση του Γενικού Διευθυντή της «Αιτωλική Αναπτυξιακή Α.Ε. ΟΤΑ» Χαράλαμπου Μιχαλόπουλου. Ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Στέφανος Γεωργιάδης ανέφερε ότι είναι θετικοί στην δημιουργία Αγροτικών Τμημάτων πλέον στα Επιμελητήρια που έχει δυνητικό χαρακτήρα και ζήτησε να υπάρξουν ορισμένες νομοθετικές βελτιώσεις και αναδιατυπώσεις επί ορισμένων διατάξεων.
Ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Συμεών Δανιηλίδης που με διάταξη του νομοσχεδίου γίνεται η οριστική μεταβίβαση ενός μεγάλου οικοδομικού τετραγώνουαπό το ΥΠΑΑΤ για την κατασκευή του πρώτου ΕΠΑΛ είπε ότι δεν θα έπρεπε για κάθε τέτοια εκχώρηση να χρειάζεται νομοθετική πρωτοβουλία.
Ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπυρίδων Κίντζιος επί του σχεδίου νόμου είπε ότι «γίνονται σημαντικές παρεμβάσεις και είναι σημαντικό να κάνουμε βήματα εκσυγχρονισμού που μπορούν να βοηθήσουν τον αγροτικό κόσμο και δούμε το μέλλον σ' ένα ευμετάβλητο περιβάλλον» Σημείωσε ότι στα άρθρα του νομοσχεδίου έχουν συμπεριληφθεί πολλές από τις εισηγήσεις που έχουν γίνει από το Πανεπιστήμιο».
Για την βελτίωση των διατάξεων του νομοσχεδίου πρότεινε η κτηνοτροφική ζώνη ως οριοθετημένης περιοχή να μην επιτρέπεται η λειτουργία όχι μόνο εκτατικής μορφής εγκαταστάσεων αλλά και ημι- εκτατικής. Το ίδιο, είπε, να ισχύσει και για τα κτηνοτροφικά πάρκα. Σε αυτά, επίσης, πρότεινε ως σημαντικό να μπορούν να ενταχθούν και ομάδες παραγωγών καθώς και η ύπαρξη η δημιουργία ενός φορέα σε επίπεδο Περιφέρειας που θα τα εποπτεύει.
Για την δυνατότητα συμμετοχής των σκαφών σε υδατοκαλλιέργιες σε παροχή υπηρεσιών τουριστικής αλιείας είπε ότι θα πρέπει να προστεθεί μια διευκρίνηση ότι τα σκάφη υδατοκαλλιέργειας θα έχουν αλιευτική δραστηριότητα εντός του χώρου της υδατοκαλλιέργειας. Για τους χώρους ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών επισήμανε ότι οι φορείς διαχείρισης δεν έχουν συσταθείς τις περισσότερες ΠΟΕΥ, υπάρχει σημαντική καθυστέρηση των σχετικών ΠΔ και για να επιτευχθεί η επιτάχυνση των διαδικασιών ζήτησε να μην απαιτείται η συμπερίληψη της γνωμοδότηση της οικείας Περιφέρειας για την ίδρυση, επέκταση και μετεγκατάσταση μονάδων αφού ήδη έχουν εκφράσει την γνώμη τους.
Για τους ελέγχους αλιευμάτων πρότεινε ως υπεύθυνη αρχή να είναι η Γενική Διεύθυνση Αλιείας για την οργάνωση, εποπτεία, συντονισμό και την διενέργεια των ελέγχων. Για την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης, ο πρύτανης εξέφρασε προβληματισμό για το να επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε εκτάσεις υψηλής καλλιέργειας. Χαρακτήρισε ιδιαιτέρως θετική την ίδρυση αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια.
Το σχέδιο νόμου ψηφίσθηκε επί της Αρχής και των άρθρων από τη ΝΔ. Το καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά ενώ ΠΑΣΟΚ. Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες , Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια. Η β αν΄λαγνωση του νομοσχέδίο θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα και την Τρίτη αναμένεται να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.