Επιχειρήσεις

Νουί: Τεράστιο πρόβλημα τα NPLs για τις ελληνικές τράπεζες


 Την θέση πως τα κόκκινα δάνεια αποτελούν ένα τεράστιο πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες τόνισε η επικεφαλής του SSM μιλώντας στο  Οικονομικό φόρουμ των Δελφών, καθώς πιέζουν την κερδοφορία και αντλούν πόρους από άλλες παραγωγικές δραστηριότητες.

Παράλληλα, τόνισε πως τα NPLs δεν επιτρέπουν να στραφούν πόροι στην οικονομία και αυτό είναι σημαντικό για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο σημείωσε πως η οικονομία βελτιώνεται και η χώρα οδεύει προς την ολοκλήρωση του προγράμματος. 

Όπως είπε η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα ήταν μεγαλύτερη από άλλες χώρες, το πρόγραμμα εξακολουθεί να τρέχει ενώ τα capital controls παραμένουν σε ισχύ. Χτυπήθηκαν από την κρίση, κάποιες έκλεισαν, κάποιες ανακεφαλαιοποιήθηκαν και κάποιες χρησιμοποίησαν τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης (ELA) για να συνεχίσουν.

Η οικονομία ωστόσο βελτιώνεται και η χώρα οδεύει προς την ολοκλήρωση του προγράμματος. Τα capital controls χαλαρώνουν και εν τέλει θα αρθούν.

Δεν είναι μόνο η κατάσταση που βελτιώνεται, τόνισε. «Οι ελληνικές τράπεζες έκαναν μακρά διαδρομή επίσης. Τα κεφαλαιακά μαξιλάρια και σταθεροποίησαν την χρηματοδότησή τους, ενώ εξαρτώνται όλο και λιγότερο από τον ELA. Απομακρύνονται από την κεντρική τράπεζα και εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την αγορά».

Όπως είπε οι καταθέσεις επιστρέφουν και η οριστική άρση των capital controls πιθανότατα θα αυξήσει το κίνητρο για την επιστροφή τους.

Επιπρόσθετα οι τράπεζες προχώρησαν σε δομικές μεταρρυθμίσεις με αλλαγές στις διοικήσεις και τα Δ.Σ. Αυτές θα πρέπει τώρα να παράξουν έργο και αυτό δεν θα είναι εύκολο, σημείωσε.

Τεράστιο πρόβλημα τα NPLs

Οι προκλήσεις βέβαια παραμένουν. Η μεγαλύτερη είναι τα NPLs, όπως και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, πιέζουν την κερδοφορία και αντλούν πόρους από άλλες παραγωγικές δραστηριότητες. Δεν επιτρέπουν να στραφούν πόροι στην οικονομία και αυτό είναι σημαντικό για την ελληνική οικονομία.

Οι ελληνικές τράπεζες έκαναν πρόοδο στο θέμα των NPLs, κάποιες περισσότερο από άλλες, είπε. Υπάρχει ένα «παγίδα» στο σχέδιο: οι στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων αυξάνουν χρόνο με το χρόνο και πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους.

Σημείωσε ότι το θέμα των κόκκινων δανείων δεν αφορά μόνο τις τράπεζες και τη ρυθμιστική αρχή αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο που πρέπει να διευκολύνει. Αυτό περιλαμβάνει δράση σε τομείς όπως το πτωχευτικό δίκαιο και τις εκτός δικαστηρίου ρυθμίσεις. Θύμισε ότι σε αυτό το πεδίο έχουν περάσει πρόσφατα νέες νομοθεσίες, ωστόσο το να περνάς νόμους είναι το βήμα. Πρέπει να εφαρμοστούν και σε αυτό το τομέα υπάρχει περιθώριο για επιτάχυνση.

Αναφέρθηκε στο θέμα της ανάκτησης εγγυήσεων και το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν από τις τράπεζες. Θύμισε ότι έως πρόσφατα το σύστημα στηρίζονταν στους φυσικούς πλειστηριασμούς οι οποίοι καθυστερούσαν από απεργίες και άλλους λόγους. Εγινε η μετάβαση στο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και «τώρα αυτό πρέπει να εφαρμοστεί».

Είναι καλό, δίνω εύσημα στο ότι έγινε αλλά πρέπει να προχωρήσει και να καλύπτει όλη την Ελλάδα, τόνισε η Ντ. Νουί και έκανε λόγο για την ανάγκη προστασίας των συμβολαιογράφων που γίνονται στόχος επιθέσεων.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις