Πολιτική

«Νονός» της ισλαμικής τρομοκρατίας ο Ερντογάν, λέει η Γερμανία


Την ώρα που η ΕΕ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να διασφαλίσουν την τήρηση της συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό,  αποκαλύπτεται ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή εμπιστοσύνη στο καθεστώς Ερντογάν, εκτιμώντας  ότι ο Τούρκος πρόεδρος  στηρίζει εμπράκτως την ισλαμική τρομοκρατία και ότι έχει καταστήσει σταδιακά την Τουρκία  πεδίο δράσης ακραίων ισλαμιστικών ομάδων με τις οποίες ταυτίζεται ιδεολογικά. Η αποκάλυψη  γίνεται με τη δημοσιοποίηση εγγράφου του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί "απόρρητο" και είχε κρατηθεί μυστικό, προκειμένου να μη διαταραχθούν οι σχέσεις με την Αγκυρα.

 Η δημοσιοποίηση των επίσημων απόψεων της γερμανικής κυβέρνησης για τον Ερντογάν αναμένεται ότι θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Αγκυρας και σε οξυνόμενη αντιπαράθεση με το Βερολίνο και την ΕΕ, που θα έχει αναπόφευκτες επιπτώσεις στο προσφυγικό.

 Μέχρι τώρα το Βερολίνο εμφανιζόταν να «χαϊδεύει» τον Ερντογάν, προσπαθώντας να διατηρήσει καλές σχέσεις με το καθεστώς της Αγκυρας. Πίεζε μόνον εμμέσως την Τουρκία για τις κατάφωρες παραβιάσεις συνταγματικών ελευθεριών  και ατομικών δικαιωμάτων μετά το αποτυχόν πραξικόπημα, προκαλώντας οργισμένες δημόσιες αντιδράσεις από πλευράς Ερντογάν.

 Ομως το έγγραφο του γερμανικού ΥΠΕΣ - που αποτελεί απάντηση σε κοινοβουλευτική ερώτηση του κόμματος Linke (Αριστερά), αποκαλύπτει τι πραγματικά πιστεύουν η Μέρκελ και οι συνεργάτες της για τον Τούρκο πρόεδρο και την κατάσταση που έχει δημιουργήσει στην Τουρκία.

Στο έγγραφο = που είχε κρατηθεί μυστικό και δημοσιοποιήθηκε από το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD -  αναφέρεται ότι η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε κεντρική πλατφόρμα δράσης για ισλαμιστικές και τρομοκρατικές ομάδες, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν στηρίζει τέτοιες οργανώσεις σε όλη την Εγγύς και Μέση Ανατολή. 

Επισημαίνεται επίσης ότι η Aγκυρα συνεργάζεται εδώ και χρόνια με ισλαμιστές. Αναφέρεται ειδικότερα ότι «με τη σταδιακή ισλαμοποίηση της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της, η Τουρκία εξελίχθηκε σε κεντρική πλατφόρμα δράσης για ισλαμιστικές ομάδες. Οι πολυάριθμες εκφράσεις αλληλεγγύης και οι δράσεις υποστήριξης από το κυβερνητικό κόμμα ΑΚΡ και τον πρόεδρο Ερντογάν για την αιγυπτιακή "Μουσουλμανική Αδελφότητα", τη Χαμάς και ομάδες της ένοπλης ισλαμιστικής αντιπολίτευσης στην Συρία, υπογραμμίζουν την ιδεολογική συγγένειά τους».

 Οπως προκύπτει από το έγγραφο, αυτή η τοποθέτηση της γερμανικής κυβέρνησης βασίζεται σε εκτιμήσεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών

Τονίζεται ακόμη ότι από τότε που ξεκίνησε η προσφυγική κρίση, «η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ήταν πάντοτε επιφυλακτικοί στην κριτική τους απέναντι στην τουρκική πολιτική». 

Στο επίκεντρο το προσφυγικό

Το έγγραφο προκάλεσε αντιδράσεις των κομμάτων: Ο αρμόδιος του SPD για την εξωτερική πολιτική Ρολφ Μούτσενιχ εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο επιπτώσεων στις σχέσεις με την Τουρκία: «Σε μια τόσο ευαίσθητη και ευρεία αξιολόγηση, έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί στο έγγραφο και η άποψη του υπουργείου Εξωτερικών. Πρόκειται άλλωστε για ένα μέλος του ΝΑΤΟ και αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκεί Γερμανοί στρατιώτες», δήλωσε στο ARD ο κ. Μούτσενιχ. Πρόσθεσε π'αντως ότι η ηγεσία του ΑΚΡ (του κόμματος του Ερντογάν)  προσπάθησε τα τελευταία χρόνια να αναδειχθεί ως πρότυπο των μουσουλμανικών αδελφοτήτων, αλλά με μέτρια επιτυχία. 

Το κόμμα Die Linke (Αριστερά) θεωρεί ότι δικαιώνεται στην κριτική που ασκεί για την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας. «Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει. Δεν μπορεί δημοσίως να αποκαλεί "εταίρο" τον νονό της τρομοκρατίας Ερντογάν, όταν εσωτερικά προειδοποιεί ότι η Τουρκία είναι επίκεντρο του ένοπλου ισλαμισμού. Είναι ακατανόητο ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να συμπεριφέρεται στον Ερντογάν σαν εύθραυστο αυγό, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία του φέρεται να είναι η κεντρική πλατφόρμα δράσης του ισλαμισμού και ισλαμιστικών τρομοκρατικών ομάδων», δήλωσε η αρμόδια της «Die Linke» για την εξωτερική πολιτική Σεβίν Νταγκντελέν, η οποία είχε και την πρωτοβουλία της ερώτησης.

Η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ δήλωσε ότι «τώρα είναι πλέον σαφές ότι η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό έχει αποτύχει οριστικά» και πρόσθεσε ότι αναμένει από το Βερολίνο και την ΕΕ να θέσουν την προσφυγική πολιτική της σε εντελώς νέα βάση. 

 

.