Πολιτική

Νομοσχέδια για φόρους και συντάξεις, χωρίς να έχει επέλθει ακόμη συμφωνία


Νομοσχέδια που αφορούν τόσο το φορολογικό όσο και το ασφαλιστικό αναμένονται την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή, όπως διεμήνυσε σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Συγκεκριμένα, το ένα νομοθέτημα αφορά τη φορολογία εισοδήματος και το άλλο αφορά τις συντάξεις. Εντύπωση όμως προκάλεσε η ανακοίνωση των εν λόγω ενεργειών την ώρα που οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί. Σε σχετικό ερώτημα, μάλιστα για το εάν η κίνηση αυτή συνιστά «μονομερή ενέργεια» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι στα δυο νομοσχέδια έχει γίνει μεγάλη συζήτηση και οι θεσμοί καταλαβαίνουν τις κόκκινες γραμμές.

"Το έχουμε θέσει πολιτικά σε όλα τα επίπεδα ότι θέλουμε να νομοθετήσουμε κάποια μέτρα πιο νωρίς και ότι το ασφαλιστικό δεν πρέπει να πάει με κατεπείγουσες διαδικασίες καθώς είναι μεταρρύθμιση που χρειάζεται εδώ και χρόνια. Νομίζω ότι θα υπάρξει μεγάλη κατανόηση για το ότι η Ελλάδα νομοθετεί ότι είναι αναγκαίο. Είναι ένας «καλός συμβιβασμός», συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι για να υπάρχει έγκαιρη εκταμίευση πρέπει να αποφευχθεί ένα μπαράζ νομοθετήσεων εκ των υστέρων", σημείωσε.

Αναφορικά με το φορολογικό, ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως έχει βρεθεί το 1% που χρειάζονταν για το φόρο εισοδήματος, χαρακτηρίζοντας το προοδευτικά φορολογικό ένω σημείωσε πως η ελληνική πλευρά έχει δεχθεί πολλές συμβουλές για να είναι όσον το δυνατόν αρτιότερο. Σε επιμέρους στοιχεία η έκπτωση φόρου ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και μειώνεται 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος, για συνολικό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ. Η προοδευτικότητα ή μη του συστήματος είναι μια πολιτική απόφαση που διχάζει παγκοσμίως, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε Ευρώπη, ΗΠΑ. Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος τα ενοίκια φορολογούνται αυτοτελώς με τρεις συντελεστές, ενώ τα μερίσματα φορολογούνται επίσης αυτοτελώς με 15%. Διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφισθεί στο τέλος του τρέχοντος μήνα, ενώ δεν απέκλεισε να υπάρξουν διαφοροποιήσεις σε αυτό.

Στα βασικά στοιχεία, όπως αναφέρεται: Υπάρχει απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων και μετά το 2018, ενώ η εθνική σύνταξη έχει εξασφαλιστεί στα 384 ευρώ.

Διαβεβαίωσε επίσης πως δεν θα μειωθεί καμία επικουρική που αφορά μικρές και μεσαίες συντάξεις. Παράλληλα, για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα ΕΤΕΑ περιλαμβάνεται τρίπτυχο μέτρων: περιορισμένων μειώσεων στις επικουρικές (το 10% των υφιστάμενων συνταξιούχων), χρήση αποθεματικών και δυνατότητα χρήσης λελογισμένης αύξησης των εισφορών. Το μίγμα είναι υπό συζήτηση.

Συγκεκριμένα, ο  υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, υπογράμμισε ότι όλες οι κύριες συντάξεις βρίσκονται υπό το καθεστώς απόλυτης προστασίας και μετά το 2018, χαρακτηρίζοντας παράλληλα εντελώς ανακριβείς τις πληροφορίες που θέλουν περικοπή του ΕΚΑΣ.

Αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις, επισήμανε ότι θα υπάρξουν πολύ περιορισμένες παρεμβάσεις που θα αφορούν το 10% των συνταξιούχων, ενώ τόνισε ότι το 80% των αυτοαπασχολούμενων θα έχει χαμηλότερες εισφορές συγκριτικά με το παρελθόν.

Για πρόοδο έκανε λόγο από την πλευρά του ο Γιώργος Σταθάκης αναφορικά με την υπόθεση των κόκκινων δανείων σημειώνοντας πως οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν προσεγγίσει ένα κοινό τόπο εκτιμώντας πως ως τις 22 Απριλίου θα έχει βρεθεί λύση. «Έχει γίνει σημαντική πρόοδος και είμαστε πολύ κοντά στην επίλυση των  όποιων εκκρεμοτήτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο Νόμο Δένδια σημείωσε ότι χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο κανόνων για τη ρύθμιση χρεών που θα οδηγεί σε βιώσιμες καταστάσεις τις επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι δανειστές θα επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα με στόχο να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Απριλίου, εκτιμώντας πως το πιο πιθανό είναι να υπάρξει έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα στις 25 - 26 Απριλίου.