Τη νέα φυτικής προέλευσης θεραπεία διακοπής του καπνίσματος παρουσίασε η Win Medica σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Athens Capital Center Hotel, την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Αντώνης Κυριακόπουλος, Διευθυντής Primary Care της Win Medica. Τον λόγο πήραν ο κ. Άνθιμος Χατζηγεωργιάδης, Product Manager της Win Medica και η κ. Γιώτα Κουφάκη, Ιατρική Διευθύντρια της εταιρείας, οι οποίοι παρουσίασαν το Tokovys® που περιέχει τη δραστική ουσία κυτισινικλίνη, ένα φυτικό αλκαλοειδές με χημική δομή και δράση παρόμοια με της νικοτίνης. Ενδείκνυται για τη διακοπή του καπνίσματος και τη μείωση της επιθυμίας για νικοτίνη, σε καπνιστές που είναι πρόθυμοι να σταματήσουν το κάπνισμα. Δρα εκλεκτικά στους νικοτινικούς υποδοχείς (α4β2) και ανταγωνίζεται τη νικοτίνη, την οποία σταδιακά την εκτοπίζει λόγω της ισχυρότερης δέσμευσης. Αυξάνει μέτρια τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, κάτι που ανακουφίζει τα συμπτώματα της στέρησης της νικοτίνης, με διάρκεια θεραπείας τις 25 ημέρες.
Στην ομιλία του με θέμα «Κάπνισμα: μια κακή συνήθεια ή μια επικίνδυνη νόσος;», ο κ. Στυλιανός Λουκίδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, MD FCCP FERS, Καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τόνισε: «Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το κάπνισμα δεν είναι απλώς μια βλαβερή ή ενοχλητική συνήθεια αλλά χαρακτηρίζεται πλέον σαν μια χρόνια αρρώστια, μια πολύ σοβαρή απειλή κατά της υγείας και της ζωής. Οι αριθμοί μιλάνε για 6 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο που οφείλονται στο κάπνισμα ενώ με βάση τις στατιστικές 80.000 – 100.000 νέοι άνθρωποι ξεκινούν, κάθε μέρα, να καπνίζουν. Από αυτούς οι μισοί περίπου θα χάσουν τη ζωή τους πρόωρα από ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα.
Οι 2 στους 3 καπνιστές θέλουν να σταματήσουν και έχουν μετανιώσει που ξεκίνησαν. Οι μισοί από αυτούς κάνουν προσπάθειες να το σταματήσουν, χωρίς ωστόσο να φτάνουν σε οριστικό αποτέλεσμα. Όλο και περισσότεροι μάλιστα καταφεύγουν στις “ενναλακτικές” μορφές καπνίσματος με το πρόσχημα ότι είναι λιγότερο βλαβερές γιατί δεν μπορούν να απαλλαγούν εύκολα από τη σωματική και ψυχολογική εξάρτηση που προκαλεί η νικοτίνη, η φαρμακευτική ουσία του καπνού που παγιδεύει τον καπνιστή με τρόπο παρόμοιο με όλες τις γνωστές ναρκωτικές ουσίες.
Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί τη μόνη αποτελεσματική αντιμετώπιση και ριζική θεραπεία αυτής της χρόνιας εθιστικής νόσου! Η διακοπή του καπνίσματος απαιτεί ισχυρή απόφαση, πρόγραμμα και σχεδιασμό, ψυχολογική και ενίοτε φαρμακευτική υποστήριξη. Τα ιατρεία καπνίσματος έχουν την εξειδίκευση, την εμπειρία και τη γνώση να προσφέρουν σημαντική βοήθεια στους καπνιστές που έχουν αποφασίσει ότι θέλουν ή πρέπει να διακόψουν το κάπνισμα. Επιπλέον, νέες ασφαλείς και αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες όπως η κυτισινκλίνη αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο στην προσπάθεια, τόσο των καπνιστών, όσο και των ιατρών να πετύχουν τον δύσκολο στόχο της οριστικής διακοπής του καπνίσματος».
Στη συνέχεια, ακολούθησε η παρουσίαση της Win Medica και των Επενδύσεων της εταιρείας από τον κ. Δημήτριο Τρύφων, Πρόεδρο Δ.Σ. και τον κ. Χρήστο Σωτηρίου, Αντιπρόεδρο Δ.Σ. και Διευθύνοντα Σύμβουλο.
Ο κ. Δημήτριος Τρύφων δήλωσε: «Η Win Medica, από την ίδρυσή της το 2008, έχει εξελιχθεί σε μια από τις σημαντικότερες φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα, σημειώνοντας σταθερή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Με κύκλο εργασιών 124 εκατομμυρίων ευρώ το 2023, είναι πλέον μια από τις πιο ισχυρές και ταχέως αναπτυσσόμενες στον κλάδο. Αυτό έχει επιτευχθεί παρά τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο φαρμακευτικός τομέας, με τις επιστροφές rebate και clawback να φτάνουν σε μη βιώσιμα επίπεδα.
Η εταιρεία, πέρα από την ισχυρή εμπορική της βάση, βρίσκεται σε φάση μετασχηματισμού, με το νέο εργοστάσιο στην Τρίπολη να αποτελεί το θεμέλιο της παραγωγικής μας στρατηγικής. Επικεντρωμένο στην παραγωγή ογκολογικών φαρμάκων, καλύπτει τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς και ανοίγει το παράθυρο για εξαγωγές σε τρίτες χώρες, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Αυτή η επένδυση ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ επιτρέπει στη Win Medica να περάσει από το εμπορικό σε ένα παραγωγικό μοντέλο.
Η πανδημία του COVID-19, καθώς και οι πρόσφατες γεωπολιτικές αναταράξεις, ανέδειξαν με σαφήνεια τη σημασία της αυτάρκειας σε κρίσιμα προϊόντα, όπως η ενέργεια, τα τρόφιμα, και τα φάρμακα. Στην Ελλάδα, τα 42 εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο, διασφαλίζοντας την επάρκεια της εγχώριας αγοράς και την κάλυψη αναγκών άλλων ευρωπαϊκών χωρών μέσω εξαγωγών. Κατά την περίοδο της πανδημίας, οι εξαγωγές ελληνικών φαρμάκων αυξήθηκαν κατά 59,7%, γεγονός που υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία του κλάδου για την οικονομία.
Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για την Ευρώπη να χαράξει μια νέα πορεία που θα εξασφαλίζει πλήρη αυτάρκεια στα φάρμακα, επαναφέροντας την αλυσίδα εφοδιασμού εντός των ευρωπαϊκών συνόρων. Η στρατηγική της Win Medica και του Ομίλου ELPEN βασίζεται ακριβώς σε αυτό το όραμα, και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε και να εργαζόμαστε σκληρά για να καταστεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη ισχυρός παραγωγός φαρμάκων».
O κ. Χρήστος Σωτηρίου δήλωσε, με τη σειρά του: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που παρόλο που η ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας και του φαρμακευτικού περιβάλλοντος δοκιμάζεται καθημερινά, η αναπτυξιακή πορεία της Win Medica συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς στην Ελλάδα μέσω της ανάδειξης της αξίας των προϊόντων μας προς την Ιατρική Κοινότητα, το Κράτος και τους Έλληνες ασθενείς.
Η παραγωγικότητά μας αυξάνεται, καθώς επενδύουμε, αφενός στο ανθρώπινο δυναμικό μας, ξεπερνώντας το 2024 τους 200 εργαζομένους, αφετέρου στο νέο υπερσύγχρονο κτίριό μας στο Μαρούσι, με στόχο τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας, της οργάνωσης και των υπηρεσιών που παρέχουμε.
Προς διαφύλαξη όλων των παραπάνω ενισχύουμε στοχευμένα το χαρτοφυλάκιό μας με νέα προϊόντα και συνεργασίες και επενδύουμε πάνω από 65 εκ. ευρώ στο νέο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης και στο Εργοστάσιο στην Τρίπολη, στοχεύοντας πλέον και στις διεθνείς αγορές.
Βασική μας επιδίωξη είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Win Medica προς όφελος των ασθενών, της θεραπευτικής, της απασχόλησης και της εθνικής μας οικονομίας».