Αγορές

Περίεργο ¨γύρισμα" της Εθνικής- Οδήγησε σε πτώση το χρηματιστήριο


Το χρηματιστηριακό κλίμα επιδεινώνεται και η αβεβαιότητα επιστρέφει στο ΧΑ, που φαίνεται να παίρνει τον δρόμο της διόρθωσης, μετά από δύο εβδομάδες ανάκαμψης και μία πρόσκαιρη σταθεροποίηση.

"Ανεμοδείκτη" για την αγορά αποτέλεσε η μετοχή της Εθνικής, που βρίσκεται αυτές τις μέρες στο επίκεντρο της προσοχής, λόγω του εν εξελίξει placement. Ολως περιέργως, ενώ οι ενδείξεις για την έκβαση του placement είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και η προσφορά υπερκαλύφθηκε ήδη στο πολλαπλάσιο και στο άνω όριο του εύρους τιμής, η μετοχή "γύρισε" ενδσυνεδριακά, δίνοντας το έναυσμα για "άτακτη υποχώρηση" της αγοράς.

Η υποχώρηση της Εθνικής, που έκλεισε σε χαμηλό ημέρας με -2,1% και συναλλγές4,39 εκατ. τεμαχίων, παρέσυρε όλες τις μετοχές του κλάδου κι έδωσε πτωτική κατεύθυνση στην αγορά.

 ΟΙ αιτίες γι αυτή την ξαφνική πτώση μπορεί να φανούν τις επόμενες μέρες. Προς το παρόν στην αγορά επικρατεί προβληματισμός, ενώ οι "συνωμοσιολόγοι" υποστηρίζουν ότι η πίεση μεθοδεύτηκε από ισχυρά χαρτοφυλάκια για να αγοράσουν την Εθνική χαμηλότερα.

Υπάρχει πάντως και η αρνητική επίδραση από τις ευρωπαϊκές αγορές, που κατέγραψαν σήμερα μεγάλες απώλειες, εν μέσω ανησυχιών για τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή και για τις πολιτικές εξελίξεις μετά την επικράτηση του ακροδεξιού κόμματος στην Αυστρία. Στο Παρίσι ο CAC-40 έχασε 2%, ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,80%, ενώ ο FT-100 του Λονδίνου έχασε 1%. Μικρές απώλειες 0,25% καταγράφει αυτή την ώρα ο Dow Jones.

Πάντως στο ΧΑ αναλυτές εκτιμούν ότι παρά τη σημερινή άκρως αρνητική εικόνα, η αγορά δεν έχει μπει σε φάση διόρθωσης και τις επόμενες μέρες μπορεί να ακολουθήσει αντίδραση-ανάκαμψη.

 Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν σήμερα στο κόκκινο, με μεγάλο όγκο συναλλαγών και εντυπωσιακό τζίρο 126,3 εκατ. ευρώ συν 11,8 εκατ. σε μεταβιβάσεις πακέτων

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό -1,20% στις 1.451,09 μονάδες και τερμάτισε στις 1.451,9 υποχωρώντας κατά 1,14%.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 1,38%, κλείνοντας στις 3.528,63 μονάδες. Στο -0,72% ο δείκτης των mid caps.
 Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε από +0,50% μέχρι -2% και τερμάτισε στο απόλυτο χαμηλό ημέρας. τώρα γράφει απώλειες 0,30%. Με θετικό πρόσημο μόνον η Optima (+0,2%).

Στον αντίποδα Attca Bank -4,6%, Πειραιώς -2,6%, Εθνική και Alpha  -2,2%, Eurobank -1,5%, Τρ. Κύπρου -1,3%, Τρ. Ελλάδος -0,4%.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips λίγες μετοχές σημείωσαν (μικρή) άνοδο. Τιτάν +0,8%, Βιοχάλκο, ΤΕΝΕΡΓΑ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +0,3%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν: ΟΤΕ -3,7%, Jumbo -2,3%, -1,2%, ΕλβάλΧαλκόρ -2,2%, ΔΕΗ και Aegean -1,6%, ΔΑΑ (Αεροδρόμιο) -1,5%..