Πολιτική

Οι 10 σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας


1)  Η αβεβαιότητα για το χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και για την τελική μορφή του ασφαλιστικού νομοσχεδίου περιορίζεται μεν, παραμένει δε, αν και τα μηνύματα από το Eurogroup και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν θετικά. Οι διατυπώσεις τόσο του Πιερ Μοσκοβισί όσο και του Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και τα σχόλια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έδειχναν συμβιβαστική διάθεση. Στο ίδιο βεληνεκές και τα μηνύματα από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία εκτός από την προσπάθεια επιτάχυνσης των διαβουλεύσεων φαίνεται έτοιμη για συμβιβασμό. Τα σημεία τριβής σε αυτή τη φάση είναι το υπερταμείο και η διαχείριση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες.

Υπ αυτό το πρίσμα οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Γκέρι Ράις και της γενικής διευθύντριας, Κριστίν Λαγκάρντ, για την συσχέτιση του βάθους της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με το εύρος της αναδιάρθρωσης χρέους, προσδιορίζουν με μεγάλη ακρίβεια τα σημεία και την ουσία της διαφοράς.

Στην πραγματικότητα αναζητείται η φόρμουλα που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κλείσει το ασφαλιστικό με μακροπρόθεσμη μόνο επίπτωση στα δημοσιονομικά η οποία θα είναι συνολικά αντισταθμίσιμη από τις παρεμβάσεις στο χρέους που είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι Ευρωπαίοι.

Σε αυτό το πλαίσιο το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να συμφωνήσει στη μεταρρύθμιση εφόσον διαμορφώνεται σε ανεκτά επίπεδα το δημοσιονομικό κόστος και στη βάση της ανάληψης δράσης των εταίρων για το χρέος.

Όσον αφορά το υπερταμείο τα σημεία τριβής με τους εταίρους είναι το είδος της περιουσίας που θα διαθέτει, το εύρος των επιτρεπτών επενδυτικών επιλογών του καθώς και η σύνθεση της διοικούσας επιτροπής του.

Από ελληνικής πλευράς στόχος είναι ο έλεγχός του από την κυβέρνηση, ενώ οι εταίροι θέλουν να το αναδείξουν σε ανεξάρτητη αρχή η οποία θα αναφέρεται στον ESM,καθώς τα έσοδά του θα διοχετεύονται για το χρέος.

Σε επίπεδο εσόδων η κυβέρνηση επιθυμεί να μπει ένα πλαφόν στο ποσό που θα διατίθεται για την εξυπηρέτηση του χρέος και παράλληλα να δοθεί προβάδισμα στην αξιοποίηση έναντι της πώλησης και να εξετάζονται οι προοπτικές εκμετάλλευσης των περιουσιακών στοιχείων.

Όπως έχει επισημάνει το sofokleousin.gr οι εταίροι και το ΔΝΤ είναι διατεθειμένοι να παράσχουν στην Ελλάδα δημοσιονομική ευελιξία της τάξης του 0,4-0,5% του ΑΕΠ, ετησίως από το 2015 έως και το 2018, ποσό που αποτιμάται συνολικά και με βάση τις προβλέψεις για ανάπτυξη στα 4 δισ.

2) Άρθρο παρέμβαση στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους και τους θεσμούς δημοσίευσε στο blog του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο διευθυντής Ευρώπης, Πολ Τόμσεν. Ο κ. Τόμσεν καθιστά σαφές ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη ανεξάρτητα από το εύρος και το βάθος των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να καταστεί το χρέος βιώσιμο και να επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά η οικονομία. Παράλληλα όμως εγείρει και θέμα πρόσθετων μέτρων 4-5% του ΑΕΠ, ήτοι 6-8 δισ., στα οποία περιλαμβάνεται η μείωση των δαπανών για συντάξεις.

Με το άρθρο αυτό, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο Πολ Τόμσεν απαντά ευθέως στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ανοίγοντας τα χαρτιά του ΔΝΤ, κάτι που είχε κατ επανάληψη ζητήσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών από τους θεσμούς.

Ο επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ επαναφέρει το θέμα παράλληλης υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και μείωσης του χρέους, αντιτιθέμενος στη γερμανική προσέγγιση που θέλει εμπροσθοβαρή υλοποίηση από την ελληνική πλευρά και την ελάφρυνση χρέους ως επιβράβευση.

Με τον τρόπο αυτό δημιουργεί μια συνθήκη που θα μπορούσε να υποστηρίξει πολιτικά την κυβέρνηση Τσίπρα, καθώς ζητά παράλληλα βήματα από όλους, που θα σημάνει την άμεση μείωησ του ελληνικού χρέους, ανακουφίζοντας από τον πόνο των σκληρών μεταρρυθμίσεων.

Ο Πόλ Τόμσεν αν και υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ δεν θέλει σκληρή προσαρμογή, εν τούτοις εγείρει θέμα πρόσθετων μέτρων της τάξης του 4-5% του ΑΕΠ.

3)Τέσσερις κλούβες των ΜΑΤ βρίσκονται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ διμοιρίες είναι παρατεταγμένες στο σημείο καθώς εκεί έφτασαν οι αγρότες από την Κρήτη. Οι αγρότες κάνουν τις πρώτες "διαπραγματεύσεις" με τους αστυνομικούς για να φθάσουν στην είσοδο του υπουργείου, ωστόσο οι αστυνομία είναι αμετακίνητη και δεν το επιτρέπει.

Από τις 8:00 ένα περιπολικό έχει σταματήσει την κυκλοφορία στη διασταύρωση της Αχαρνών με τη Μάρνη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου δεν θα πάει σήμερα στο υπουργείο, καθώς έχει υποχρεώσεις στη Βουλή. Στην πλατεία Συντάγματος θα βρεθούν αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα. Είκοσι τρακτέρ κατεβαίνουν προς την πρωτεύουσα από τη Λάρισα, η Αστυνομία πάντως έχει ετοιμάσει τρεις ζώνες ελέγχου στην Αττική, για να μην φτάσουν τα τρακτέρ στο Σύνταγμα.

4)Σε εξέλιξη βρίσκονται από νωρίς το πρωί σήμερα οι έρευνες για τον εντοπισμό του υποπλοιάρχου Αναστάσιου Τουλίτση, κυβερνήτη του μοιραίου ελικοπτέρου ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού που συνετρίβη στο βορειοδυτικό τμήμα της Κινάρου, με αποτέλεσμα των θάνατο των τριών μελών του πληρώματος, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Στις έρευνες συμμετέχουν βατραχάνθρωποι του Πολεμικού Ναυτικού, η 31η ΜΕΕΔ της Πολεμικής Αεροπορίας και άνδρες της ΕΜΑΚ. Αρμόδια επιτροπή έχει ήδη αναλάβει το έργο της διερεύνησης των ακριβών αιτίων του δυστυχήματος. Λίγο πριν τις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης, ταυτοποιήθηκαν οι δύο σοροί των αξιωματικών που εντοπίστηκαν το πρωί σε βραχώδη περιοχή στην Κίναρο. Νεκροί είναι ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς και ο ανθυπασπιστής ναυτίλος Ελευθέριος Ευαγγέλου.

Οι δύο νεκροί, οι οποίοι όπως ταυτοποιήθηκε είναι ο συγκυβερνήτης Κωνσταντίνος Πανανάς και ο χειριστής του ραντάρ Ελευθέριος Ευαγγέλου, εντοπίστηκαν πάνω στην Κίναρο σε σχετικά μεγάλη ακτίνα από το σημείο όπου βρέθηκε το ουραίο τμήμα του ελικοπτέρου. Το στοιχείο αυτό θεωρείται ενδεικτικό της σφοδρότητας της πρόσκρουσης του ελικοπτέρου ΠΝ-28.

5)Κονδύλια συνολικού ύψους 370 εκατομμυρίων ευρώ, θα διοχετευτούν στην αγορά το επόμενο διάστημα μέσω 4 δράσεων του ΕΣΠΑ 2014-2020. Οι 4 νέες δράσεις του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», που ανακοινώθηκαν, αφορούν την ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, την αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων για την ανάπτυξή τους στις νέες αγορές και την ενίσχυση τουριστικών ΜΜΕ επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους.

6)Το ΝΑΤΟ αποφάσισε την αποστολή «χωρίς καθυστέρηση» ισχυρής ναυτικής δύναμης, με σκοπό την παρακολούθηση των προσφυγικών κυμάτων που προέρχονται από την Τουρκία και την αντιμετώπιση των διακινητών, στο πλαίσιο της παροχής υποστήριξης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ύστερα από κοινό αίτημα της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Τουρκίας.

Η νατοϊκή επιχείρηση θα ξεκινήσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς στη Μεσόγειο ήδη βρίσκεται η υπό γερμανική διοίκηση ναυτική δύναμη SNMG 2 (τέσσερα πλοία από τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Τουρκία και τον Καναδά). Η διοίκηση της δύναμης του ΝΑΤΟ θα γίνεται από τη Γερμανία.

7)Σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία και επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας, κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες μεταξύ των δυνάμεων που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις. Μετά από μαραθώνιες συνομιλίες οι ΗΠΑ, η Ρωσία και πάνω από δέκα χώρες που συμμετείχαν στο συνάντηση συμφώνησαν πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία θα πρέπει να ξεκινήσουν ξανά στη Γενεύη το συντομότερο δυνατό. Όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, η εκεχειρία δεν θα εφαρμόζεται στα χτυπήματα κατά της ISIS και τρομοκρατικών ομάδων.

8)Βομβιστική επίθεση δέχθηκαν χθες τα γραφεία δύο φιλοκυβερνητικών εφημερίδων της Τουρκίας, με τις Αρχές να εκτιμούν ότι πίσω από την ενέργεια κρύβονται μαχητές του κουρδικού PKK. Ομάδα πέντε μασκοφόρων πέταξε χθες τα ξημερώματα βόμβες μολότοφ στην είσοδο της εφημερίδας «Γενί Σαφάκ» στη συνοικία Μπαϊραμπασά της Πόλης, προτού ανοίξουν πυρ κατά της πρόσοψης του κτιρίου με πολεμικά όπλα.

Μία ώρα αργότερα, άλλη ομάδα ενόπλων επιτέθηκε στα γραφεία της εφημερίδας «Γενί Ακίτ» στη συνοικία Κουτσουκτσεκμετσέ, προκαλώντας ζημιές σε αυτοκίνητα που βρίσκονταν σταθμευμένα έξω από το κτίριο. Πυρκαγιές προκλήθηκαν στα κτίρια και των δύο εφημερίδων, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν τραυματισμοί.

9)Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες αξιωματούχων από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ για την ανάπτυξη εξελιγμένου τεχνολογικά αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος, στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στη χώρα, σύμφωνα με σημερινή δήλωση αξιωματούχου του υπουργείου Άμυνας, στη Σεούλ. Η Νότια Κορέα είχε ανακοινώσει την απόφασή της για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, στις αρχές της εβδομάδας, αναφορικά με την ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος (Terminal High Altitude Area Defense - THAAD).

10)Η Μέριλ Στριπ, ίσως η πλέον καταξιωμένη ηθοποιός της γενιάς της, πυροδότησε εκ νέου σήμερα την αντιπαράθεση που μαίνεται στο Χόλιγουντ σχετικά με την έλλειψη πολυπολιτισμικότητας, καθώς δήλωσε στο Βερολίνο ότι όλη η ανθρωπότητα κατάγεται από την Αφρική. Η Αμερικανίδα πρωταγωνίστρια είπε συγκεκριμένα ότι είναι ενθουσιασμένη με την ευκαιρία που της δόθηκε να προεδρεύσει στην κριτική επιτροπή για πρώτη φορά στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου, καθώς πρόκειται για ένα φεστιβάλ παγκόσμιου κινηματογράφου και επιπλέον διότι όλη η ανθρωπότητα προέρχεται από την Αφρική.