Διεθνή

Νίκησαν ο Μπόρις Τζόνσον και το Brexit


Απόλυτη επικράτηση των Συντηρητικών και του υπέρμαχου του Brexit αρχηγού τους Μπόρις Τζόνσον δείχνουν  τα πρώτα exit polls για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που έγιναν την Πέμπτη στη Μεγάλη Βρετανία. Το Συντηρητικό κόμμα εμφανίζεται να κερδίζει 368 έδρες, εξασφαλίζοντας άνετη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, που αριθμεί 650 βουλευτές.

Ο αμφιλεγόμενος ηγέτης των Συντηρητικών φαίνεται ότι θα έχει πλέον τη δυνατότητα να επιβάλει τις απόψεις του για το Brexit, θέτοντας το θέμα για τρίτη φορά στο νέο Κοινοβούλιο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Πιθανότατα όμως θα συναντήσει μεγάλες δυσκολίες και αντιστάσεις στο εσωτερικό  του κόμματος του, καθώς πολλοί βουλευτές διαφωνούν με τις επιλογές του.

Το Εργατικό κόμμα  περιορίζεται  σε 191 έδρες, γνωρίζοντας τη μεγαλύτερη εκλογική ήττα από το 1983. Επισφαλής πλέον η θέση του ηγέτη του Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος προσπάθησε να στρέψει το κόμμα  προς τα αριστερά, επαγγελλόμενος  κοινωνική δικαιοσύνη, φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και εθνικοποιήσεις  στους τομείς της υγείας και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Μεγάλοι ηττημένοι και οι  Φιλελεύθεροι Δημοκράτες οι οποίοι – με  βάση τα exit polls  κερδίζουν μόλις 13 έδρες και δεν θα είναι σε θέση να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε μια Βουλή όπου οι Συντηρητικοί θα διαθέτουν άνετη πλειοψηφία. 55 έδρες κερδίζει το κόμμα των Σκωτσέζων εθνικιστών.

Επισημαίνεται ότι αυτοί οι συσχετισμοί κοινοβουλευτικής δύναμης δεν αντιστοιχούν στα ποσοστά ψήφων που πήραν τα κόμματα: Οι εκλογές στη Μ. Βρετανία γίνονται με πλειοψηφικό σύστημα μονοεδρικών περιφερειών και ένα κόμμα μπορεί να εξασφαλίσει μεγάλη πλειοψηφία εδρών, ακόμη κι αν έρχεται δεύτερο σε ποσοστό ψήφων, ή αν έχει οριακή πλειοψηφία σε πολλές περιφέρειες, αλλά όχι σε εθνικό επίπεδο.

Πάντως ο Μπόρις Τζόνσον πετυχαίνει μεγάλη νίκη, κατορθώνοντας να αλώσει παραδοσιακά εκλογικά «οχυρά» των Εργατικών  στις αποβιομηχανισμένες και πληττόμενες από την ανεργία αποβιομηχανισμένες περιοχές της Ουαλίας και της βόρειας Αγγλίας.

Στις περιφέρειες αυτές τα συνθήματα κατά της ΕΕ,  του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, των «ξένων που παίρνουν τις δουλειές» κλπ,  βρήκαν πρόσφορο έδαφος σε ένα εκλογικό σώμα  με χαμηλό βιοτικό επίπεδο, που μαστίζεται από την υψηλή ανεργία και δεν βλέπει προοπτικές βελτίωσης της οικονομικής του κατάστασης.

Διαβαστε επισης