Διευκρινίσεις γύρω από το καθεστώς της έκτακτης βάρδιας εργασίας παρείχε τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα» η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως.
Η υπουργός υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα», επισημαίνοντας ότι «αν το πενθήμερο είχε περάσει στο εξαήμερο, το Σάββατο που μας πέρασε οπουδήποτε και να κοιτούσατε θα δούλευε ο κόσμος» και προφανώς αυτό δεν έγινε. Όπως είπε η κυρία Κεραμέως, αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι έχει θεσμοθετηθεί η δυνατότητα για μια έκτακτη βάρδια σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα επιχειρήσεις που δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο ,6 ή 7 ημέρες την εβδομάδα, όπως εργοστάσια, βιομηχανίες τα οποία επιπλέον έχουν κυλιόμενες βάρδιες.
«Ακόμα και τότε δεν εμπίπτουν όλοι οι εργαζόμενοι στο μέτρο. Σε μια βιομηχανία που λειτουργεί 24 ωρες το 24ωρο ,το λογιστήριο π.χ. δεν λειτουργεί 24 ώρες», διευκρίνισε η υπουργός, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η έκτακτη βάρδια δεν μπορεί να ζητείται από τον εργαζόμενο συνεχώς και συστηματικά, καθώς αυτό είναι παράνομο και καταχρηστικό εκ μέρους του εργοδότη, και βεβαίως ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να αρνηθεί και προστατεύεται από την νομοθεσία.
«Η δυνατότητα έκτακτης βάρδιας είναι ένα μέτρο που έρχεται να καταπολεμήσει την υποδηλωμένη και την αδήλωτη εργασία». Με την έκτακτη βάρδια οι εργαζόμενοι πληρώνονται συν 40% αν είναι Σάββατο, συν 115% αν είναι Κυριακή και αργία, συν 140% αν είναι Κυριακή/αργία και νυχτερινά» διευκρίνισε.
Σχετικά με την επέκταση της άδειας μητρότητας υπενθύμισε ότι έως το 2022 χορηγούνταν έξι μήνες, από το 2022 και μετά, επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη, οι έξι μήνες έγιναν εννέα ενώ το 2023 μπήκαν για πρώτη φορά στην 9μηνη άδεια μητρότητας, οι αυτοαπασχολούμενες μητέρες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότισσες.
«Και ερχόμαστε τώρα το 2024, τρίτο σημαντικό βήμα και βάζουμε μέσα στην 9μηνη άδεια μητρότητας κάποιες κατηγορίες εργαζόμενων μητέρων που είχαν μείνει εκτός. Δηλαδή, εργαζόμενες σε ΔΕΚΟ, σε τράπεζες, σε μέσα μαζικής ενημέρωσης. Άρα, όλες αυτές οι μητέρες έχουν το επιπλέον δίχτυ προστασίας της εννεάμηνης άδειας μητρότητας» είπε.