Τρεις μήνες αφότου άρχισαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και ξέσπασε το κύμα πολιτικής βίας στη Νικαράγουα, η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο της χώρας Ντανιέλ Ορτέγα να εγκαταλείψει τη «θανατηφόρα στρατηγική καταστολής» εναντίον των διαδηλωτών που του προσάπτει.
Στην πλειονότητά τους, οι σχεδόν 300 άνθρωποι που έχουν σκοτωθεί από τον Απρίλιο έπεσαν θύματα αστυνομικών ή φιλοκυβερνητικών παραστρατιωτικών ομάδων, δήλωσε η Έρικα Γκεβάρα-Ρόσας, επικεφαλής της διεύθυνσης της ΜΚΟ για τη Λατινική Αμερική.
«Ο πρόεδρος Ορτέγα έχει δείξει επανειλημμένα ότι δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα απολύτως για να συντρίψει όσους τολμούν να εναντιώνονται στην κυβέρνησή του και όποιον στάθηκε άτυχος και βρέθηκε στη μέση», υποστήριξε η ίδια.
Η Γκεβάρα-Ρόσας τοποθετήθηκε μία ημέρα μετά τις συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και παραστρατιωτικούς από τη μια και αντικυβερνητικούς διαδηλωτές από την άλλη που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι στην πόλη Μασάγια, κοντά στην πρωτεύουσα Μανάγκουα.
Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς καταφέρθηκε επίσης εναντίον του Ορτέγα και καταδίκασε τη βία μέσω Twitter. «Η κρατική βία εναντίον ειρηνικών φοιτητών, ιερωμένων, δημοσιογράφων και ηγετών της κοινωνίας των πολιτών στη Νικαράγουα δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Η καταστολή του Ορτέγα πρέπει να τερματιστεί και η βούληση του λαού πρέπει να εισακουστεί», ανέφερε ο Πενς μέσω Twitter.
Αντιδρώντας, ο υπουργός Εξωτερικών της Νικαράγουας Ντένις Μονκάδα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «αναμιγνύονται» στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του και τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εμποδίσει ένα πραξικόπημα και τη «ρήξη της συνταγματικής τάξης».
Οι διαδηλώσεις, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, έχουν ενορχηστρωθεί από τρομοκρατικές οργανώσεις «στο εσωτερικό» αλλά και δυνάμεις από «το εξωτερικό», είπε ο Μονκάδα τοποθετούμενος στο Μόνιμο Συμβούλιο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) στην Ουάσινγκτον, όπου το όργανο αυτό του ΟΑΚ ενέκρινε λίγο αργότερα ψήφισμα που «καταδικάζει» τη βία, αξιώνει να σταματήσει η καταστολή και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Ο Όσκαρ Άριας, ο πρώην πρόεδρος της Κόστα Ρίκα που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1987 για τις προσπάθειές του να τερματιστούν οι πολιτικές κρίσεις σε χώρες της κεντρικής Αμερικής, έκρινε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εφημερίδα της πατρίδας του πως ο Ορτέγα πρέπει να προσαχθεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (3).