Υπό τη φρούρηση περίπου 30.000 στρατιωτικών, τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν σήμερα στη Νικαράγουα στις 07:00 τοπική ώρα για μια ψηφοφορία, από την οποία δεν αναμένονται εκπλήξεις: ο πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγα έχει εξασφαλίσει ότι θα εκλεγεί για τέταρτη διαδοχική φορά, αφού όλοι οι σοβαροί αντίπαλοί του έχουν τεθεί υπό κράτηση.
«Μια φάρσα», «μια παρωδία»: η Ουάσινγκτον και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν λόγια αρκετά σκληρά για να καταδικάσουν αυτή την εκλογή, στην οποία αρνούνται κάθε νομιμότητα.
Οι δημοσιογράφοι διεθνών μέσων ενημέρωσης είδαν να τους απαγορεύεται η πρόσβαση στην επικράτεια και η κυβέρνηση αρνήθηκε την παρουσία ανεξάρτητων παρατηρητών.
Η τελευταία εφημερίδα της αντιπολίτευσης της χώρας που κυκλοφορούσε ακόμη, η La Prensa, δέχθηκε στα μέσα Αυγούστου έφοδο από την αστυνομία και ο διευθυντής της ρίχτηκε στη φυλακή.
Μια εβδομάδα πριν από την ψηφοφορία, η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook, ανακοίνωσε πως κατήργησε γύρω στους χίλιους λογαριασμούς στο Facebook και το Instagram τους οποίους διαχειριζόταν ένα «εργοστάσιο τρολ» της κυβέρνησης της Νικαράγουας για να χειραγωγεί την κοινή γνώμη.
Αποκεφαλισμένη, με τους ηγέτες της υπό κράτηση ή στην εξορία, η αντιπολίτευση προετοιμάζει διαδηλωσεις στην Κόστα Ρίκα, στο Μαϊάμι ή στη Μαδρίτη και συμφώνησε σε μια και μόνο προτροπή προς τους ψηφοφόρους: «την Κυριακή, μείνετε σπίτι».
Οι Νικαραγουανοί δεν ξεγελιώνται: οι πέντε υποψήφιοι που έχουν εγγραφεί για να αντιμετωπίσουν τον αρχηγό του κρατους είναι κομπάρσοι, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε συμβιβασμούς με την εξουσία.
Συνεπώς μόνο το ποσοστό της αποχής θα μπορέσει να δώσει μια ιδέα για την πραγματική στήριξη των Νικαραγουανών προς το «ψηφοδέλτιο» που έχει σχηματιστεί από τον Ντανιέλ Ορτέγα και τη σύζυγό του Ροσάριο Μουρίγιο, αντιπρόεδρο της χώρας από το 2017.
Συχνά τους συγκρίνουν με τον Φρανκ και την Κλερ Άντεργουντ, το ανελέητο δίδυμο της σειράς «House of Cards» ή τους επονομάζουν «Λόρδο και Λαίδη Μάκβεθ»: ο 76χρονος Ντανιέλ Ορτέγα και η 70χρονη σύζυγός του σχηματίζουν ένα ζευγάρι έτοιμο για όλα για να διατηρήσει την απόλυτη εξουσία που ασκεί με σιδηρά πυγμή.
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση Cid-Gallup, αν είχαν την επιλογή, 65% των 4,4 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων θα ψήφιζαν υπέρ ενός υποψηφίου της αντιπολίτευσης, έναντι 19% που θα ψήφιζαν υπέρ του απερχόμενου προέδρου.
Αντίθετα, για το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων M&R, που πρόσκειται στην κυβέρνηση, ο Ντανιέλ Ορτέγα και οι 90 υποψήφιοι για το κοινοβούλιο, τους οποίους έχει κατεβάσει το κυβερνών Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης Σαντινίστας (FSLN), συγκεντρώνουν το 70% της πρόθεσης ψήφου.
«Δεν υπάρχει κανένας για να ψηφίσεις. Είναι στην τσέπη του Ντανιέλ (Ορτέγα)», λέει μια 46χρονη γυναίκα σε μια δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Ζητάει να μην κατονομαστεί: «Δεν μπορούμε να μιλάμε, διαφορετικά σε βάζουν φυλακή».
Κυνήγι των αντιπολιτευόμενων
Τρία χρόνια μετά την καταστολή, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 300 διαδηλωτές οι οποίοι την άνοιξη του 2018 απαιτούσαν την παραίτηση του Ντανιέλ Ορτέγα, και έξι μήνες πριν από τις εκλογές, το κυνήγι των αντιπολιτευόμενων καλά κρατεί: 39 πολιτικές προσωπικότητες, επιχειρηματίες, χωρικοί, φοιτητές και δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί από τον Ιούνιο. Μεταξύ τους, οι επτά εν δυνάμει υποψήφιοι που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τον απερχόμενο πρόεδρο.
Φαβορί της αντιπολίτευσης στις δημοσκοπήσεις, η Κριστιάνα Τσαμόρο, 67 ετών, κόρη της πρώην προέδρου Βιολέτα Τσαμόρο (1990-1997), ήταν η πρώτη που συνελήφθη, στις 2 Ιουνίου, και τέθηκε υπό κράτηση κατ' οίκον.
Οι αντιπολιτευόμενοι κατηγορούνται για προσβολή της εθνικής ενότητας, για υποστήριξη των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Νικαράγουας, για «προδοσία της πατρίδας» ή για «ξέπλυμα χρημάτων», βάσει νόμων που ψηφίστηκαν στα τέλη του 2020 από το κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχεται από την εξουσία, όπως άλλωστε και η δικαστική εξουσία και το εκλογικό δικαστήριο.
Ο φόβος κυριαρχεί στη μικρή αυτή χώρα της κεντρικής Αμερικής με τους 6,5 εκατομμύρια κατοίκους, η οποία είναι η πιο φτωχή της περιοχής και από τις ταραχές του 2018 βρίσκεται αντιμέτωπη με τον πληθωρισμό, την ανεργία και την πανδημία του κορονοϊου, την έκταση της οποίας η εξουσία αρνείται.
Μετά τις διαδηλώσεις της άνοιξης του 2018, περισσότεροι από 100.000 Νικαραγουανοί έχουν πάρει το δρόμο της εξορίας, ενώ εξακολουθούν να βρίσκονται πίσω από τα σίδερα 150 αντιπολιτευόμενοι, τους οποίους ο Ντανιέλ Ορτέγα έχει χαρακτηρίσει «εγκληματίες» και εξαγορασμένους από την Ουάσινγκτον «πραξικοπηματίες».
Ήρωας της επανάστασης, ο πρώην αντάρτης Ντανιέλ Ορτέγα κατηγορείται σήμερα από τους αντιπάλους του ότι ενεργεί όπως και ο δικτάτορας Αναστάσιο Σομόσα, στην ανατροπή του οποίου είχε συμβάλει το 1979.
Για την εξόριστη νικαραγουανή αναλύητρια Ελβίρα Κουάντρα, η απομόνωση της χώρας θα πλήξει τις διεθνείς επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις, με κοινωνικές συνέπειες και αύξηση της μεταάστευσης.
Πολύ περισσότερο που, εκτός από τις νέες κυρώσεις που υιοθετήθηκαν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, οι σχέσεις είναι τεταμένες και με ιστορικούς συμμάχους όπως το Μεξικό και η Αργεντινή. Απομένουν η Κούβα, η Βενεζουέλα και η Ρωσία ως στηρίγματα της κυβέρνησης των Ορτέγα και Μουρίγιο.
πηγή: ΑΠΕ