Πολιτική

Νευρικά κέρδη 1,55% για το ΧΑ - Ώθηση από το ράλι του πετρελαίου


 Άνοδο της τάξης του 1,56% κατέγραψε, αλλά με νευρικότητα, ο Γενικός Δείκτης. Αρχικά κατέγραφε κέρδη πάνω από 2,8%, στη συνέχεια υπήρξαν ρευστοποιήσεις και τα κέρδη περιορίστηκαν στο 0,2% για να ανακάμψει στη συνέχεια καθώς έγινε γνωστό ότι επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα εντός της εβδομάδας.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, από την άλλη πλευρά, σημείωναν  εξαρχής σταθερά κέρδη βοηθούμενα από το πετρέλαιο που έκανε ράλι. 

Το πετρέλαιο

Το πετρέλαιο έχει βοηθήσει σημαντικά τις διεθνείς αγορές, καθώς η συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής του υποστηρίζεται από χώρες που παράγουν το 75% της παγκόσμιας ποσότητας. Η αγορά πετρελαίου θα αρχίσει να βρίσκει την ισορροπία της από το 2017 εκτίμησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) σε ετήσια έκθεσή του, σήμερα. Αυτό θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στις τιμές, αν και η μεγάλη διαθεσιμότητα θα περιορίσει ένα ενδεχόμενο ράλι - τουλάχιστον στο κοντινό μέλλον. Ο ΙΕΑ προβλέπει ότι 4,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα θα προστεθούν στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου μεταξύ 2015 και 2021, αριθμός πολύ χαμηλότερος από την αύξηση της τάξεως των 11 εκατ. βαρελιών την ημέρα που καταγράφηκε την περίοδο 2009-2015.  Κατόπιν αυτών το brent αυξήθηκε στα 34,7 δολ. το βαρέλι, στο +4,9%, ενώ τα futures κέρδισαν περισσότερο. Με φόντο την ισχυρή άνοδο στις τιμές του πετρελαίου, οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου στην Ευρώπη κατέγραψαν κέρδη, το ίδιο και ο ευρύτερος δείκτης Stoxx 600 που ενισχύεται κατά 1,42%, στις 331 μονάδες. 

Σημειώνεται ότι το πετρέλαιο επηρεάζει σημαντικά τις μετοχές για δύο λόγους. Χαμηλές τιμές σημαίνουν κίνδυνο για τις τράπεζες που έχουν δώσει δάνεια στον ενεργειακό κλάδο και ωθεί σε ρευστοποιήσεις εκ μέρους των Κρατικών Επενδυτικών Ταμείων (ΚΕΤ) που έχουν οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες. Το Sovereign Wealth Fund Institute εκτιμά ότι τα ΚΕΤ μπορεί να αποσύρουν ακόμα και 400 δισ. δολ. από τις επενδύσεις τους στις διεθνείς αγορές, αν η τιμή του πετρελαίου παραμείνει στα 30-40 δολ. Δηλαδή, οι εκροές μπορεί να διπλασιαστούν, σε σύγκριση με το 2015, όταν τα κεφάλαια αυτά πώλησαν μετοχές αξίας 213 δισ. δολαρίων. Τις μεγαλύτερες προκλήσεις αντιμετωπίζουν τα επενδυτικά κεφάλαια του Περσικού Κόλπου ενώ προβλήματα έχει και το επενδυτικό κεφάλαιο της Ρωσίας.

Το προσφυγικό

Όσον αφορά την Ευρώπη, η γερμανική τράπεζα Berenberg λέει ότι είναι υπερβολικές οι ανησυχίες της αγοράς για την οικονομική επιβράδυνση και ότι αυτή θα είναι προσωρινή. Για την τράπεζα, ο πραγματικός κίνδυνος είναι το προσφυγικό στην Ευρώπη και εξ' αυτού ένα ενδεόμενο "πολιτικό ατύχημα".

Στην Ελλάδα, η θετική είναι η εξέλιξη για επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων ωστόσο τα κόκκινα δάνεια αποτελούν πλέον το 43,6% των συνολικών δανείων και υπολογίζονται στα 108 δισ. ευρώ. Ύστερα από μια καλή διαχείριση μπορούν να μειωθούν στο μισό μετά από μια επταετία. Ο άμεσος κίνδυνος αυτή τη στιγμή για την ελληνική οικονομία, ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει πολιτικούς κραδασμούς, είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει ένας μεγάλος εγκλωβισμός προσφύγων στη χώρα.

Στο ταμπλώ ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 487,9 κερδίζοντας 1,55% ενώ ο τζίρος ήταν χαμηλός, στα 29,3 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 2,0%.

Οι τράπεζες αυτή τη φορά δεν ήταν επικεφαλής της ανόδου καθώς κέρδισαν μόνο 1,4%. Αρνητικός ο FTSEM, (-1,7%). Τα Ελληνικά Χρηματιστήρια και τα Ελληνικά Πετρέλαια είχαν την καλύτερη επίδοση στον δείκτη FTSE 25, με κέρδη της τάξης του 7%.

Οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης